Ga naar de inhoud

multinationals krijgen klappen

random violence tegen onze geliefde werkgevers. Een willekeurige opsomming van recente acties tegen multinationals.

6 min leestijd
Placeholder image

Zonder directe aanleiding volgt hieronder een aantal acties tegen multinationals van de afgelopen weken. Mensen die niet zo heel goed weten hoe de wereld in elkaar zitten (veelal terug te vinden bij de massamedia) denken vaak dat politici als Boris Dittrich degenen zijn die de wereld verruineren. Veel activisten weten beter en lopen gapend om Den Haag heen (om maar een plek te noemen waar politici vaak samenscholen) en gaan direct naar degenen die vaak de werkelijke daders zijn; grote bedrijven. Ok, politici zijn natuurlijk medeplichtig omdat ze wat die mutlinationals doen wettelijk mogelijk maken, en doordat ze ze uit de wind houden, maar verder krijgen ze veel te veel aandacht (en die k*&%managers van die k*&multinationals veel te weinig).

Vooral in de VS en Great Brittan wordt hardnekkig directe actie ingezet tegen multinationals. Zo is er een aanhoudende campagne tegen supermarktketen Sainsbury om te stoppen met de verkoop van gentechmelk (eigenlijk te stoppen met de verkoop van melk van koeien die gentechvoer hebben gekregen). Er worden regelmatig supermarktvestigingen geblokkeerd en verdeelcentra, waar af en toe ook lokale boeren met hun traktoren aan deelnemen (foto).

Daarnaast is er de campagne tegen Coca Cola vanwege de praktijken die het bedrijf erop nahoudt in Colombia. Daar maakt het bedrijf gebruik van doodseskaders om van onwelgevallige vakbondsaktiviteiten verlost te worden, hetgeen al meerdere arbeiders het leven heeft gekost. De vakbond aldaar, SINALTRAINAL, heeft opgeroepen tot een wereldwijde boycot van het bedrijf. Ook in India verzet de lokale bevolking in Kerala zich hevig tegen het bedrijf omdat het al hun grondwater opslorpt en er vervuiling voor teruggeeft.

Op 4 maart vond een solidariteitsactie plaats bij het Coca-distributiecentrum in Longwell Green, Bristol UK. De activisten begonnen al om 4.30 uur met hun blokkade en wisten die doordat ze lock-ons hadden (van die stalen pijpen om je armen) vijf uur lang in stand te houden. Een stuk of 30 vrachtwagens vol suikerwater konden daardoor al die tijd niet uitrijden. Interessant was dat de actievoerders veelal sympathie ontvingen van de Britse arbeiders, die tegen hen vertelden dat ze ook als vuil behandeld werden door het bedrijf. Zie hier verslag actie.

Onder de talloze acties in de VS tegen multinationals trok de campagne tegen voedselgigant Taco Bell onlangs veel aandacht, vanwege de eclatante overwinning van de actievoerders. Tomatenplukkers in Florida, verenigd in de Coalition of Immocalee Workers, hadden het op het concern gemunt omdat deze tomaten inkocht tegen een prijs waarvan geen plukker kon leven. De plukkers voerden al vier jaar campagne tegen Taco Bell, met als eis dat deze een akkord zou sluiten over een hogere prijs. Immocalee activisten waren al die tijd altijd luidruchtig aanwezig bij alle globaliseringsprotesten, en knoopten ook banden aan met studentenbonden in heel de VS. Het had als resultaat dat 22 universiteit producten van Taco Bell in de ban deed. De plukkers stonden op het punt om een nieuwe tour langs 15 steden te beginnen, toen het bedrijf overstag ging en alle eisen inwilligde. De tour ging door, maar dan om overwinningsfeesten te houden (zie hier verslag met veel links.

Een van de meest gehate bedrijven in de VS is de grootste supermarktketen ter wereld, Walmart. Deze grossiert niet alleen in van die troosteloze hallen vol overbodige troep, maar praktiseert bovendien een extreemrechtse ‘vrijhandelsfilosofie’ die onder andere inhoudt dat er geen vakbonden in de vestiging worden geaccepteerd. Als je een vakbond probeert op te richten, word je eruitgeschopt. Als ondanks alle pressie de oprichting van een vakbond niet tegengehouden kan worden, sluiten ze de zaak gewoon en staat iedereen op straat. Een beroemd geval was een grote vestiging in naburig Canada , alwaar in Jonquiere (Quebec, altijd goed geweest in vakbondsstrijd) de meerderheid van het personeel zich bij een vakbond aansloot krantestuk en het bedrijf de boel zonder blikken of blozen dicht gooide. In veel dorpen in de VS verzet de bevolking zich ook tegen de komst van een Walmart omdat deze de lokale middenstand kapot concurreert. Vorig jaar moest het bedrijf 16 geplande nieuwe vestigingen doorstrepen door tegencampagnes van bewoners. (zie: website tegen walmart).
Er is ook een speciale website over ellende die Walmart vrouwen aandoet: walmartversuswoman.com.
Zie ook deze website voor lokale acties tegen Walmart. En een recent voorbeeld van een weerspannig dorp.

Tesco is Brits, de grootste supermarktketen aldaar. Van elke 8 pond (pe hoofd van de bevolking) wordt er 1 in Tesco’s gespendeerd. En ook dat bedrijf heeft een speciale kritische website verdiend.

veel acties tegen supermarktketens dus. Zou er iets structureel stinken aan supermarkten? De Britse onderzoeksgroep Corporate Watch weet zeker van wel, en heeft er een handzame brochure over geschreven.

In Nederland vonden recentelijk ook acties plaats. Zo blokkeerde Milieudefensie op 11 maart het bedrijf Worldwood omdat deze teakhout rooft uit Birma, in samenwerking met de militaire dictatuur aldaar (verslag). Ook tegen oliebedrijf Total is een campagne gestart, door het Birmacentrum en XminY, vanwege activiteiten met de generaals in Birma (verslag). Een Nederlands bedrijf waartegen gevochten wordt in Spanje is de ons welbekende firma Philips dat 1000 mensen op straat gooit en de productie naar China verplaatst alwaar arbeid nog goedkoper is (bron). Brandende barrikades en een demonstratie van 2000 mensen waren het antwoord: foto en verslag.

Een Spaans bedrijf dat nog niet genoeg aandacht krijgt, is het ingenieursbedrijf Abengoa. Het is betrokken bij de roof van drinkwater in Bolivia en eist 25 miljoen dollar van de Bolivianen omdat die geen trek hadden in privatisering van hun drinkwater en het bedrijf er uitschopte. U wordt verzocht het bedrijf te laten weten dat ze hun handen thuis dienen te houden: meer info.

En een multinational die niet genoeg aandacht en acties kan krijgen, is Benetton. De grootste grondbezitter van Argentinië na de overheid, de oorspronkelijke bewoners hebben het nakijken. Dachten ze…. (achtergrondinfo)

Nog een opmerkelijke nieuwe campagne werd gesignaleerd in de wekelijkse Britse actiekrant Schnews. Het betreft een hedgefund. Normaal een instrument van de superst rijken als Soros, die op een ingewikkelde manier met miljarden speculeren op koerswijzigingen op de aandelenmarkt. Er is er nu echter een opgericht die juist ingezet kan worden om multinationals te torpederen. Je kunt op de website aangeven tegen welke multinational het wapen ingezet moet worden. Naar verluidt volstaat een klein bedrag om op de beursvloer het signaal af te geven dat er iets niet in de haak is met de aandelen van het betreffende bedrijf en vervolgens keldert de koers echt (ofzo, vraag niet hoe het kan maar profiteer ervan). Meer informatie op de website karmabanque.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)