Ga naar de inhoud

Nederlandse werkgevers en regeringen laten misstanden bij malafide uitzendbureaus bestaan

Door onderzoek van journalistiek programma Pointer werd duidelijk dat de Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie) maar een deel van de klachten over uitzendbureaus onderzoekt. Het probleem is, volgens de inspectie, dat de uitzenders geen vergunning nodig hebben.

3 min leestijd

(Door Anne van Dijk (*), oorspronkelijk verschenen in het Friesch Dagblad, foto FNV Bondgenoten CC2.0/Flickr)

De uitzendvergunning is afgeschaft door het kabinet-Kok-Bolkestein in 1998. Sindsdien weigeren kabinetten om de vergunning weer in te voeren ondanks dat overduidelijk is dat uitzendbureaus onderbetalen en een loopje nemen met wetten en cao’s. Eerder gaf de werkgeversorganisatie van uitzendbureaus ABU aan dat de helft van de bureaus malafide is. Als zelfs een werkgeversorganisatie dat over de eigen branche zegt, dat moet de situatie wel heel erg zijn.

Vakbonden bestrijden al jaren de misstanden van onderbetaling en onveiligheid van uitzendkrachten bij uitzendbureaus. Ook wordt de eindeloze afhankelijkheid van tijdelijk werk bestreden. Als iemand negen maanden in een periode van een jaar ergens aan het werk is, zou daarop een contract voor onbepaalde tijd moeten volgen. Het is echter dweilen met de kraan open zolang uitzendbureaus niet hoeven te voldoen aan een uitzendvergunning.

Onzin

Werkgeversorganisaties verspreiden daarbij het sprookje dat vaste contracten niet beëindigd kunnen worden. Dit is onzin. Als een werkgever en werknemer het niet eens worden over een vaststellingsovereenkomst na ontslag wegens economische redenen, worden die zaken door de juridische afdeling van het UWV beoordeeld. Gedwongen vertrek wegens disfunctioneren waar de werknemer het niet mee eens is, worden door de kantonrechter beoordeeld. De proceduretijd wordt daarbij afgetrokken van de opzegtermijn. En de overgebleven opzegtermijn moet daarna ten minste een maand zijn.

Er is geen enkele reden om het ontslagrecht te verslechteren. Van werkgeverskant wordt daarom geroepen. Dat is echter zonder steekhoudende argumenten

Het ontslagrecht in Nederland is gemiddeld qua bescherming. En als het over de kosten gaat zelfs beneden gemiddeld. Er is dan ook geen enkele reden om het ontslagrecht te verslechteren. Van werkgeverskant wordt daarom geroepen. Dat is echter zonder steekhoudende argumenten.

Gelijk loon voor gelijk werk

Gelijk loon voor gelijk werk bij dezelfde werkgever, is wat vakbonden willen. Er moet een eind komen aan het slechter betalen van uitzendkrachten dan de arbeidsvoorwaarden die gelden voor werknemers in bedrijven waar de uitzendkrachten aan het werk gezet worden. Uitzendbureaus verdienen aan uitzendkrachten, en de werkgevers die hen inhuren ook. Dat moet stoppen.

In de uitzendvergunning moet staan dat als iemand negen maanden in een periode van twaalf maanden ergens werkt, de uitzending wordt omgezet in een dienstverband

Het is de hoogste tijd dat de regering de misstanden in de uitzendbranche aanpakt door weer de uitzendvergunning in te voeren. Een uitzendvergunning die ingevorderd wordt bij overtredingen. Een uitzendvergunning waarin ook opgenomen is dat uitzendkrachten beloond moeten worden volgens de arbeidsvoorwaarden die gelden op de werkvloer van de bedrijven waaraan ze worden uitgeleend. En in de uitzendvergunning moet staan dat als iemand negen maanden in een periode van twaalf maanden ergens werkt, de uitzending wordt omgezet in een dienstverband.

Anne van Dijk woont in Drachten. Hij is gepensioneerd vakbondsbestuurder bij FNV