ImageEen nieuwe wet op fossiele brandstoffen is afgelopen februari door de Irakese regering afgekondigd. De wet is min of meer door de VS en Groot-Brittannië opgesteld, in nauw overleg met de grote oliemultinationals en het IMF. Het betekent dan ook dat BP en Shell bijna ongecontroleerd de olievoorraden kunnen plunderen, zonder dat Irak daar veel voor terugkrijgt. Andere oliemultinationals liggen nu op de loer om eenzelfde slag te slaan. Tijd dus om wat te doen.

De internationale campagne "Hands Off Iraqi Oil" Probeert lokaal campagnes op te zetten in landen waar toonaangevende brandstofbedrijven zitten. Tot nu toe zijn campagnes opgestart in GB, de VS en Italië en er is een samenwerkingsverband met de Federatie van Olie Vakbonden in Irak. Nederland, thuishaven van Shell, zou niet achter mogen blijven.

De Irakese olievoorraad beslaat ongeveer 10 procent van de totale bekende voorraad in de wereld. Maar bovenal betekent die de hoofdmoot van het staatsinkomen van Irak.

Onderzoek van oa. carbonweb heeft onthuld dat de Britse en Amerikaanse regering hun positie als bezettingsmacht ten volle heeft uitgebuit om de belangen van hun oliemultinationals te behartigen bij het opstellen van de nieuwe wet. Deze werd in februari door de Irakese regering voorgesteld en houdt in feite in dat de nationale soevereiniteit over de olievelden opgegeven wordt (aangezien artikel 41 stelt dat in geval van conflict tussen de staat en de buitenlandse bedrijven, een internationaal tribunaal recht zal spreken en niet de binnenlandse juridische macht) en het parlement (artikel 11) niets meer te zeggen heeft over de contracten. Voor een analyse van de gevolgen van de nieuwe wet zie oa. dit stuk van Munir Chalabi.

De wet is de afgelopen 8 maanden in het geheim opgesteld, sinds juli 2006, waarbij uitvoerige raadplegingen plaatsvonden met negen buitenlandse oliemultinationals, de regering van de VS en GB en het IMF. Irakese parlementsleden zagen de tekst pas in februari, toen die al af was. De Irakese civiele maatschappij heeft, ondanks eisen daartoe, al helemaal niets te zeggen gehad.

Volgens de campagnegroep "Hands Off Iraqi Oil" werd er de afgelopen 4 jaar door oliebedrijven en door de bezettingsmachten aangestelde olieministers en -adviseurs, aangedrongen op contractuele modellen die sterk in het voordeel van de bedrijven zijn, zoals Production Sharing Agreements, (PSA's) en Exploration Risk Contracts. "Eenmaal getekend, zijn ze feitelijk niet meer aan te passen en zullen ze de ontwikkeling van Iraks olie tientallen jaren bepalen. Ze zullen de Irakese staat miljarden in verloren inkomsten kosten."

"Deze wet levert Iraks soevereiniteit en economische toekomst uit aan buitenlandse belangen. Ze is in het geheim opgesteld en met behulp van oorlog en bezetting opgedrongen. Geen enkele wet zou zo aangenomen mogen worden, laat staan dat er contracten getekend zouden mogen worden, zo lang zich Irak onder militaire bezetting en buitenlandse inmenging bevindt."

De campagne Hands Off Iraqi Oil is deel van een internationale coalitie van organisaties op het gebied van ontwikkeling, milieu, mensenrechten en anti-oorlog, en probeert te mobiliseren tegen de 'jatpartij' van Iraks natuurlijke hulpbronnen door buitenlandse bedrijven. Lokale campagnes zijn inmiddels gaande in de VS, GB en Italië. De campagne roept op om vergelijkbare initiatieven te starten in landen met oliebedrijven die op de loer liggen voor vergelijkbare overeenkomsten. Genoemd worden: Total in Frankrijk, Lukoil in Rusland en de Chinese Petroleum Corporation in China.

Als doelen heeft de campagne:

*) Blootleggen van de rol die de westerse regeringen, internationale financiële instellingen en oliebedrijven spelen bij het vormgeven van de toekomst van de olie-industrie in Irak

*) Ondersteunen van de civiele maatschappij in Irak, waaronder Irakese vakbonden, om zich te verzetten tegen privatisering van olie en het zoeken naar alternatieven daarvoor

*) Het stoppen van het tekenen van contracten onder deze wet, die pure diefstal van de Irakese bewoners betekent.

Meer informatie kan oa. gevonden worden op de website van Hands Off Iraqi Oil

In Londen ligt inmiddels een motie in het parlement om de rol van de Britse regering bij het opstellen van de wet aan te klagen

De grote oliemultinationals hebben ondertussen alweer een onderhoud met de Irakese regering geregeld (via hun lobbyfront ITIC ). Dat zal van 9-11 mei zijn. Eerder hadden ze een vergelijkbaar onderonsje geregeld in januari 2005 in Beiroet.

----------------------------------

Zie ook:

Interview Democracy Now over wet met Raed Jarrar

Eerder stuk hierover op sargasso

Blog van Raed (die oa. uitlegt hoe moeilijk het is om in Irak uberhaupt de wet te zien te krijgen, en 'm toen maar ingescand en op web gezet heeft).

Geheim Overleg Shell in Oman over Iraaks gas (Financieele Dagblad  30/03/07)