Ga naar de inhoud

Tsunami digest

Sinds de overstromingen na de zeebeving bij Indonesië zijn er veel woorden verspild aan de gebeurtenissen. Maar hoeveel daarvan hadden wat zinnigs te melden? Hierbij in ieder geval een verzameling met invalshoeken en informatie die in de mainstream pers niet of nauwelijks te vinden waren.

4 min leestijd
Placeholder image

Eerder werd al gelinkt naar het stuk dat John Pilger in the New Statesman> schreef over “the other, Man made Tsunami”.

Een andere kenner van het gebied is Alan Nairn Hij wordt geinterviewd door radioprogramma Democracy Now! en legt uit waarom de bevolking van Aceh al veel langer de klos is.

En de derde deskundige, George Monbiot, gaat in op de de lawine aan hulp die op gang is gekomen. En vergelijkt die met het geld dat gestoken wordt in de oorlog in Irak.

Op de website van de BBC is een artikel verschenen over onbedoelde neveneffecten van hulpprojecten. Ze kunnen bijvoorbeeld spanningen genereren, omdat sommige groepen wel hulp krijgen, en andere niet.

Sommige links in dit overzicht komen uit het overzichtartikel van het Britse digitale weekblad Schnews. Schnews geeft daarnaast een mooi overzicht van multinationals die de ramp benutten om goedkoop reclame te maken. Ze geven ook wat geld en mogen in ruil daarvoor zichzelf de schijnwerpers op de borst kloppen. Het woord lijkenpikkerij schiet hier te binnen.
Tom Engelhardt heeft het in een stuk op Znet over Tsunami’s of Publicity en hoe sterren en politici de show proberen te stelen.
En http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=21&ItemID=7007 David Edwards> trekt wijze lessen uit de media-omgang met de ramp.

De ellende door de ramp is in de hele regio groot. Maar de bewoners van Aceh zijn het zwaarst getroffen. Ze wonen het dichtst bij het epicentrum van de aardbeving, en hebben daarnaast het Indonesische leger te verduren, dat gewoon doorgaat met z’n operaties.
Op de website van Indonesia House staat veel achtergrondinformatie over de toestand in het deel van Indonesië dat getroffen is.

Twee progressieve internationale organisaties hebben mensen opgeroepen om hulp via hen direct naar hun lokale getroffen partners te sturen. Het betreft de boerenorganisatie Via Campesina en de milieukoepel Friends of the Earth

In Nederland beschikt XminY Solidariteitsfonds over goede contacten met progressieve organisaties in Aceh. XminY roept op om te helpen de vredesbeweging op Aceh te steunen.

Website De Vrije staat in contact met een Hagenees die in Sri Lanka is achtergebleven om te helpen en daarvoor ook geld inzamelt.

Grote radiostilte heerst er over de toestand in Burma/Myanmar. Daar heerst een militaire dictatuur die elke informatie regisseert. Het enige getal dat officieel vermeld werd, is dat van 59 doden. Maar dat kan niemand geloven, aangezien in Tailand duizenden doden vielen en de kustlijn van het naburige Birma vele keren langer is.
Een website met wat onafhaneklijke informatie is die van de Democratic Voice of Burma. En dit is de website van de belangrijkste oppositieleidster Daw Aung San Suu Kyi.
Veel Birmezen leven illegaal in Thailand. Volgens de vorige website zijn onder de doden aldaar tenminst 800 illegale Birmezen en zijn familieleden bang om de lichamen op te eisen. Misschien weet het Birma Centrum Nederland meer, al biedt hun website geen nieuws over Tsunami-slachtoffers.

Of al die hulp helpt? Noodhulp is natuurlijk hard nodig. Maar enkele jaren geleden spoelde half Midden-Amerika weg door de regen en storm van Orkaan Mitch. In Honduras vielen duizenden doden. Ook toen kwam er een hele hulpmachinerie op gang. De New York Times ging kijken wat daarvan goed terechtgekomen is. Daaronder een stuk uit Der Spiegel over waarom beloofde hulp vaak in het geheel niet uitbetaald wordt.

Op het Amsterdamse kantoor van Transnational Institute wordt op 26 januari een workshop gehouden over humanitaire hulp aan de regio.

De schuldencampagne Jubilee-South (de Zuidelijke landen binnen de wereldwijde Jubilee-schuldenschrapcampagne) roept op om actie te voeren om de buitenlandse schuld van de getroffen land nietig te verklaren. Er wordt opgeroepen om een petitie daartoe te ondertekenen. Zie hier voor tekst en adressen.

Op Indymedia.nl is verspreid over allerlei stukken ook de nodige informatie verschenen. Met name onder deze posting staat een groot aantal aanvullingen naar nog weer veel meer websites en informatie.
Overigens is er ook een Indymedia Jakarta in oprichting, maar alleen voor wie bahasa begrijpt.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)