Ga naar de inhoud

UK voorzitter van G8, top op komst

Achtergrondinformatie over het voorzitterschap van de G8 dat Groot-Brittannië sinds 1 januari bekleedt. In juli wordt er een top belegd in Edinburgh

5 min leestijd
Placeholder image

(Een vertaling van centraal feature over G8 op Indymedia.uk).

Met het beginnen van het jaar 2005 heeft Groot-Brittannië het voorzitterschap van de G8 overgenomen temidden van een media-show over ontwikkelingshulp, handel, schulden en klimaatverandering. Dit vooruitlopend op de G8-conferentie die gepland staat van 6-8 juli 2005 in Schotland. De 1e januari was ook de officiële lancering van een door veel beroemdheden ondersteunde campagne Maak Armoede Geschiedenis (dat is op z’n beurt weer onderdeel van een grotere campagne, de Global Call to Action against Poverty. (*) Zie ook de bij de VN vermelde initiatieven omtrent de Millennium Development Goals

De Britse regering heeft onlangs z’n officiële G8-website gelanceerd (met het veel bekritiseerde bijbehorende ‘distel’-logo en een speciale boodschap van premier Tony Blair. Deze (Tony Blair dus) stuurde ook een open brief naar een afdeling van Dissent!, het netwerk dat protest tegen de G8-top organiseert.

Ook beginnen de verschillende mobliseringen tegen de G8 vorm te krijgen en wordt duidelijk dat er een gigantische veiligheidsoperatie in Schotland op gang zal komen. Schattingen tot dusver komen op kosten van 150 miljoen pond voor veiligheid alleen. Honderden lokale bewoners zullen zich bij de politie moeten laten registeren voor foto-ID-kaarten (bron) om in hun eigen huis te kunnen blijven wonen en de politieversperringen te kunnen passeren.

Op het Europees Sociaal Forum nam de Vergadering van Sociale Bewegingen in een slotverklaring het besluit op: “We verzetten ons tegen de door de G8 aan zichzelf opgelegde taak om een wereldregering te vormen en neoliberaal beleid door te voeren, en daarom beloven we massaal te mobiliseren tegen de G8-top in Schotland in juli 2005”.

Groepen die betrokken zijn bij het Dissent! Netwerk en het G8 Alternatives Network hebben bekend gemaakt dat ze zullen proberen om de conferentie te verstoren. Daarnaast bieden ze praktische alternatieven aan in een reeks evenementen die de aandacht moeten vergroten, tegenconferenties en locale gemeenschapsprojecten. Nog meer andere acties omvatten plannen van oorlogstegenstanders en anti-atoomdemonstranten en milieuactivisten om op 4 juli de basis voor atoomonderzeeërs Faslane te blokkeren evenals de aandacht op klimaatverandering te richten. Er zijn acties gepland in meerdere steden, waarbij Edinburgh verwacht wordt een van de grootste te huisvesten. Er wordt verwacht dat er minstens 100.000 mensen zullen deelnemen.

(Toegevoegd door vertaler)

Ook in Nederland begint een en ander rond de Schotse G8-top georganiseerd te worden. Zo zal er een info/benefiet-avond in Vrankrijk (Amsterdam) zijn in april en wordt er ook gewerkt aan een infotourtje. Op 18 februari zal er een nieuw globaliseringscafe bij XminY olidariteitsfonds van start gaan, waar meer informatie te krijgen is. In uw linkse boekhandel kunt u ondertussen alvast het interessante tijdschrift Days of Dissent verkrijgen (a 3,50) met verhalen uit de verschillende poging om dergelijke toppen te bestormen.
Zie ook : overzicht komende acties tegen WEF, NAVO, EU, G8…

Meer links:

Eind februari is er een internationale anti-G8-overleg in Zuid-Duitsland: bron
Ook de media-oorlog tegen activisten is inmiddels begonnen: bron
Er is een alternatieve versie van Band Aid 20: hier
Bono dol op (min. Van BuZa) Brown, Clinton prijst Blair – wereldomvattende armoede-hug bron
Anti-capitalistische symbolen ‘gecoupt’ voor G8: bron
Achtergrond G8: http://www.g8.utoronto.ca/
G8-kluster indymedia UK: kluster

aanvulling

(*)Over de brede anti-armoede campagne het volgende: De Britse premier Blair en minister van Financiën Gordon Brown zijn druk bezig om het publieke debat te bewerken in de aanloop naar de G8 met uitspraken over hoe ze zich zullen richten op hulp, handel en schuldenproblematiek, met speciale aandacht voor Afrika en klimaatverandering. Er is een gigantische pr-operatie op gang gekomen, waarbij uitvoerig gebruik wordt gemaakt van steun die ze toegeworpen krijgen van beroemdheden als Bono en Bob Geldolf, die woordvoerders zijn van publiciteitscampagnes rond de Make Poverty History Coalitie – een brede koepel van NGO’s, kerken, vakbonden en andere organisaties.

De Make Poverty History coalitie heeft zijn doelen gezet op het stimuleren van de regering om wat aan armoede te doen, maar ook om te proberen deze een stapje verder te laten gaan en te confronteren met eerdere beloftes. De campagne bestaat oa. uit het lobbyen bij ministers, publieke uitingen van steun aan het anti-armoedebeleid van de regering (door bijvoorbeeld het dragen van witte armbanden) en een grote demonstratie in het weekend voor het begin van de G8-top.

Op nieuwjaarsnacht liet de Make Poverty History coalitie een film zien op een groot scherm op Trafalgar Square in Londen en ook in Edinburgh direct na middernacht. De film bestond uit een montage van wereldleiders die beloofden een einde te maken aan armoede, afgewisseld met kinderen die een vuilnisbelt afwerken op de Filippijnen. Benadrukt werd dat er elke dat 30.000 kinderen sterven aan ondervoeding.

Tony Blair heeft onlangs een verzoek van de Italiaanse premier Berlusconi naast zich neergelegd (bron) om een speciale G8-top te beleggen over hulp aan de door de tsunami getroffen landen. De ramp geeft echter wel een nieuwe stimulans aan campagnes voor schuldenkwijtschelding. (…) Verschillende conferenties staan gepland in de UK voor de G8-top, waaronder een vergadering van ministers van Financiën van de G8 in Londen in februari en een van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Sheffield in juni (bron). Groot-Brittannië neemt ook nog eens het voorzitterschap van de EU over op 1 juli 2005.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door vertaling.)