Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Manifest van het Tahrir Internationaal Collectief

In het licht van het revolutionair ontwaken van de Noordafrikaanse en Middenoosterse landen en de wassende golf van protest in Europa ishet buitengewoon belangrijk dat deze bewegingen niet alleen naast elkaar werken, maar ook dat zij elkaar ondersteunen.

Lees meer

Ordehandhaving in Michoacan

Bewoners (veelal inheems) in het stadje Cheran in Micoacan in Mexico hebben hun eigen 'boswachters' ingesteld: Achtergrondreportage van het hipsterblad Vice over Cheran

Lees meer

Tardi

Tardi, meester-striptekenaar, heeft de hoogste Franse onderscheiding, de Légion d’Honneur geweigerd met een geweldige verklaring. Citerend van weblog libertaire orde: In een verklaring zegt Tardi: ‘Ik vernam tot mijn verbazing op Nieuwjaarsavond dat mij zomaar en zonder voorafgaande kennisgeving het Légion d’Honneur werd toegekend! Ik ben erg gehecht aan mijn vrijheid van meningsuiting en creatief denken. Ik wil niets ontvangen, niet van de huidige macht, niet eender welke andere politieke macht. (...)' Lees verder op weblog libertaire orde

Lees meer

Na de jaarwisseling – politie is niet onze hulpdienst

(dinsdag 1 januari 2013) Het is weer jaarwisseling geweest, en gezagsdragers leven zich uit in hun inmiddels traditionele orgie van ordehandhaving en jammerklachten als die niet naar wens van hogerhand gebeurt. Vertoon van lichte rumoerigheid wordt opgeblazen tot wanstaltige wanordelijkheid, de handvol wat ernstiger incidenten worden breed uitvergroot, ieder gevoel voor proporties wordt terzijde geschoven in een ongeloofwaardige poging om een beeld te scheppen van gewelddadigheid dat nóg meer rigide optreden van nog geüniformeerd en ongeüniformeerd knuppeltuig moet rechtvaardigen. Don’t believe the hype.

Lees meer

Beeldig jaaroverzicht 2012

Het Duitse videocollectief Left Vision heeft een spetterend jaaroverzicht gemaakt "zonder enige pretentie van volledigheid" zoals ze zelf laten weten.  

Lees meer

Boodschap van Zapatistas (II)

Op 21 december hielden zo'n 40.000 Zapatistas een stille betoging in vijf steden in Zuid-Mexico. Hieronder een Engelse vertaling van een bericht van de Zapatistas dat gisteren werd verstuurd.

Lees meer

regeerakkoord samengevat

Op het 2dh5-fstival werd een workshop 'regeerakkoord voor dummies' gehouden. Daarvoor was deze slideshow gemaakt (pdf)

Lees meer

Green Economy (report of program 03/12/21012)

Verslag (verder in het Engels) van programma over de Green Economy op 3 december 2012 in CREA, Amsterdam. The Green Economy (and the Financialisation of Nature) was the subject of the Real World Economics program at CREA on December 3. Speakers were Edgardo Lander and Bram Buscher

Lees meer

ANVB

Algemene Nederlandse Vreemdelingen Bond http://www.anvb.org/

Lees meer

Multinationals kapen Caribische rum

Twee grote alcoholgiganten, het Engelse Diageo (Captain Morgan-rum) en het Amerikaanse Cruzan Rums, krijgen jaarlijks miljoenen aan subsidies om nieuwe stokerijen en andere faciliteiten te bouwen op de Maagdeneilanden en Puerto Rico, allebei Amerikaans grondgebied. Daardoor kunnen de beide merken zo goedkoop leveren dat ze de Caraïbische rum in de VS zullen kapot concurreren, zegt de West Indies Rum and Spirits Producers Association (WIRSPA) in Barbados. (lees verder bij Mo*)

Lees meer