Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

ANVB

Algemene Nederlandse Vreemdelingen Bond http://www.anvb.org/

Lees meer

Multinationals kapen Caribische rum

Twee grote alcoholgiganten, het Engelse Diageo (Captain Morgan-rum) en het Amerikaanse Cruzan Rums, krijgen jaarlijks miljoenen aan subsidies om nieuwe stokerijen en andere faciliteiten te bouwen op de Maagdeneilanden en Puerto Rico, allebei Amerikaans grondgebied. Daardoor kunnen de beide merken zo goedkoop leveren dat ze de Caraïbische rum in de VS zullen kapot concurreren, zegt de West Indies Rum and Spirits Producers Association (WIRSPA) in Barbados. (lees verder bij Mo*)

Lees meer

De Israëlische verkiezingsoorlog

Woensdagavond om 21.00 is een staakt-het-vuren ingegaan tussen Israël en de Hamas. Na bijna 200 doden, bijna 1000 gewonden en meer dan 600 verwoeste huizen. De vraag blijft of het geweld van de afgelopen dagen nodig was om tot een staakt-het-vuren te komen, vooral omdat een permanent staakt-het-vuren al in de maak was. Onderhandelaar namens Hamas was Ahmed Jaabari, militaire leider van Hamas. Vorige week woensdag, 14 november, ontving hij een conceptversie van dit permanent staakt-het-vuren. Enige uren later werd hij door Israel geliquideerd waarna grootscheepse beschietingen over en weer begonnen.

Lees meer

Meer over Walmart-staking op Supermacht.nl

Meer over de staking bij Walmart op Supermacht:"Historische 'Black Friday': er wordt gestaakt bij Walmart-vestigingen in de VS"(http://supermacht.nl/werknemers/84-vakbondsstrijd/431-historische-black-friday-er-wordt-gestaakt-bij-walmart-vestigingen-in-de-vs)

Lees meer

Adopteer een Walmart staker

Walmart, het grootste supermarktconcern in de wereld, heeft zijn hele bestaan voorkomen dat z'n personeel zich in vakbonden mocht organiseren. De lonen en arbeidsomstandigheden zijn daardoor dan ook erbarmelijk. Op vakbondsactiviteiten volgt steevast ontslag. Aanstaande vrijdag wordt er voor het eerst gestaakt bij vestigingen in de VS, en de makers van 'The Story of Stuff' roepen op tot ondersteuning. Dat kan onder andere door stakers te 'adopteren'. zie ook: Walmart rattled by growing unrest ahead of Black Friday's strike (Guardian) Update op Supermacht: "Historische 'Black Friday': er wordt gestaakt bij Walmart-vestigingen in de VS"http://supermacht.nl/werknemers/84-vakbondsstrijd/431-historische-black-friday-er-wordt-gestaakt-bij-walmart-vestigingen-in-de-vs

Lees meer

G8 2013 in Noord Ierland, g20 in St Petersburg

Volgens de BBC heeft de Britse premier David Cameron besloten dat de G8-top die het Verenigd Koninkrijk in 2013 voorzit en dus moet huisvesten, in Noord-Ierland gehouden zal worden. En wel in het golf-kasteel Lough Erne, bij Enniskillen, County Fermanagh (nabij de grens met Ierland). En dat op 17 en 18 juni. Eerste inschatting en achtergrondinfo van een lokale activist. Door de crisis is de G8 wat in het slop geraakt, en ingehaald door de machtiger G20. Soms vergaderden de twee instellingen samen, of vlak na elkaar in hetzelfde oord. de grote G20-top in 2013 wordt voorgezeten door Rusland en gaat waarschijnlijk plaatsvinden in het Constantine Paleis in St Petersburg in juni. Hoewel andere bronnen weer melding maken van september 2013.

Lees meer

Lach of sterf

Een van de beste onderzoeksjournalistes uit de VS, Barbara Ehrenreich, publiceerde in 2009 een onthullend boek over de terreur van de 'positief denken' industrie (zie recensie Guardian). Alweer een tijd geleden werd daarover bij de onvolprezen RSA een filmpje over gemaakt.

Lees meer

Nederland wereldkampioen schaduwbankieren

Alsof het gewone bankieren niet al erg genoeg was. Op website Follow the Money wordt het nieuwe rapport van de FSB (de door de G20 ingestelde internationale bewaker van het financiele stelsel, red.) over 'schaduwbankieren'. Dat is het scheppen van krediet buiten het rtegulieren bankensysteem om. Nederland is er ver in gevorderd, onder meer doordat het zo'n belastingparadijs is. Lees verder bij FTM

Lees meer