Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Over de Europese ‘steun’ aan de Grieken

18 augustus 2013 – Een studie van Attac-Oostenrijk (juni 2013) toont aan dat de zogenaamde ‘Europese steun’ aan Griekenland in hoofdzaak terechtkomt bij de internationale financiële sector. Dat is het geval voor minstens 77% van de 206,9 miljard euro die aan Griekenland uitgekeerd werd sinds 2010. En tegenover de 46,6 miljard die in de Griekse staatskas terechtkwamen, staan  34,6 miljard bestemd voor renteuitkeringen op leningen, en meer dan 10 miljard voor defensieuitgaven (waar vooral Duitse en Franse wapenleveranciers van beter worden). Zie ook de bespreking van het rapport door Attac-France en door Deutsche Welle. Arte interpelleerde de Europese Commissie over deze studie. De commissiewoordvoerder probeert het rapport als onbetrouwbaar af te doen (“we hebben wél altijd duidelijk gezegd waarvoor het geld diende”) maar hij moet wel toegeven dat “de banken een niet onaanzienlijk deel van de fondsen verworven hebben”. (hm) (Bron: website Ander Europa)

Lees meer

Steun Irina Lipskaya

Russische anarchiste zit al meer dan een jaar achter tralies nadat ze het aan de stuk kreeg met fascisten. Uitvoerige informatie bij avtonom

Lees meer

Hongerstaking gevangen Californië

Honderden 'gewone' gevangenen in de gruwelijk Pelican Bay gevangenis in Californie zijn in hongerstaking omdat ze minder wrede gevangenisomstandigheden eisen. Er wordt gevraagd om solidariteit, onder andere om een paginagrote advertentie met hun eisen in de Los Angeles Times te kunnen plaatsen. Zie voor alle details engelstalige informatie hieronder.

Lees meer

Landelijke staking in Griekenland

Voor de vierde keer dit jaar hebben Griekse vakbonden een nationale staking uitgeroepen. De bonden protesteren tegen een nieuw beleidsvoorstel dat morgen aangenomen dreigt te worden en meer dan 4000 ambtenaren naar een 'herorienteringsprogramma' zou dwingen. Dat zou voor hen betekenen dat ze de komende maanden maar 75 procent van het loon zouden krijgen, waarna ze ontslagen kunnen worden als ze weigeren overgeplaatst te worden naar een andere dienst. De werkloosheid in Griekenland is gestegen naar 27 procent (onder jongeren 64 procent!)

Lees meer

iceclimb

Stoere dames beklimmen wolkenkrabber in Londen om boodschap aan Shell te bezorgen http://iceclimb.savethearctic.org/

Lees meer

Fisk over Syrië/Iran/VS/Komende oorlog

Robert Fisk beschrijft in een stuk in the Independent welk zorgwekkend front zich begint af te tekenen nu de VS de stap heeft genomen om wapens te leveren aan 'de rebellen' in Syrië (en de westerse bondgenoten aanspoort om mee te komen doen). Iran zou nu besloten hebben de eerste 4000 militairen als steun aan Assad te sturen. Zie over de Nederlandse rol ondertussen: We worden weer een oorlog ingerommeld (betaalmuur helaas)

Lees meer

Ekümenopolis

Ekümenopolis, Imre Azem (documentaire, 2011) Vrijdag 14 juni 2013, 20.00, Leeszaal Rotterdam West, Rijnhoutplein 3, Rotterdam.

Lees meer

Film over EU zoekt crowdfunding

De maker van 'panopticon' werkt aan een nieuwe documentaire, over de macht van de EU, en zoekt nog mensen die daar wat geld in willen steken (kan vanaf 5,- en voor een paar duizend ben je god). http://www.cinecrowd.nl/euromania

Lees meer

RWE May 27- Why flexibility does not work

Flexible employment is in the core of labour market policies across Europe. The Netherlands has been a pioneer in flexible employment since the beginning of the 1990's. The Dutch government wants to go one step further by deregulating lay offs.

Lees meer

Chomsky vs Foucault

De integrale versie van het befaamde debat tussen Chomsky en Foucault, voor de Nederlandse televisie, is nu beschikbaar, ondertiteld en wel...http://youtu.be/3wfNl2L0Gf8

Lees meer