Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Livestream Eurotop blokkade Brussel

Live beelden van blokkade Eurotop in Brussel hier http://bambuser.com/v/4196050 archiefje hier: https://www.rebelmouse.com/D1920/ achtergrond blokkade: http://www.globalinfo.nl/Nieuws/19-dec-eurotop-brussel-blokkeren.html Franstalige update op indymedia brussel (120 arrestaties, duizenden mensen actief op blokkades)

Lees meer

Syrische vluchtelingen Calais blokkeren toegang naar veerboten UK

(Vertaling persbericht 3 oktober 2013) Vijfenzestig vluchtelingen uit Syrië houden sinds gisteren middag een ingang naar de haven van Calais geblokkeerd, uit protest tegen de onmenselijke behandeling die ze in Frankrijk ondergaan. Sommigen zijn ook in hongerstaking gegaan. Ze eisen dat een vertegenwoordiger van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken naar Calais komt om met ze te praten en hen asiel in het VK geeft.

Lees meer

4 September demo tegen interventie Syrië, in Den Haag

(Vrije vertaling van de oproep om tegen de dreigende interventie in Syrië te komen demonstreren) https://www.indymedia.nl/node/18875 "You can bomb the world to pieces but you cannot bomb it into peace" is de leus van de manifestatie en de wereldwijde beweging die we (*) opgestart hebben om in actie tekomen tegen een militaire interventie in Syrië. Het is tijd dat we met z’n allen opstaan om onze stem te verheffen en te verklaren dat meer geweld geen oplossing brengt in het Midden-Oosten. Een militaire interventie in Syrië zal alleen maar meer schade veroorzaken en zelfs op een nog groter niveau. De situatie in het gebied is zo breekbaar en het zal nieuwe conflicten oprakelen en meer bloedvergieten brengen. Op 5 september worden er overal op de wereld manifestaties voor de Amerikaanse ambassades georganiseerd. Maar vanwege andere evenementen in dezelfde buurt als de manifestatie in Den Haag, heeft de politie aanbevolen de actie te verplaatsen naar woensdag 4 september. Het plan is nu om bijeen te komen bij de Amerikaanse ambassade (Lange Voorhout 102) waar we uiting geven aan onze afwijzing van een militaire interventie in Syrië en onze weerstand tegen het leveren van wapens voor allerlei strijdgroepen, met als gevolg meer bloedvergieten en burgeroorlogen. Daarna zullen we lopend naar de Russische ambassade (Scheveningseweg 2) gaan waar we ook onze stem verheffen om te zeggen dat ze moeten stoppen met het steunen van de oorlog in Syrië en het uitdelen van wapens in het gebied. Dit is een belangrijke zaak, deel het alsjeblieft met je vrienden en zoveel mogelijk andere mensen. De strijd in het Midden-Oosten zal tot meer burgeroorlogen in de regio voeren, en misschien wel tot een nieuwe wereldoorlog. De machtige landen proberen de gewapende strijd in het gebied te steunen, wat ze later het excuus biedt om te interveniëren en de kaart van het Midden-Oosten nieuw te scheppen, naar hun belangen. Je kunt de wereld wel aan gort bombarderen, maar niet aan vrede is de titel van onze missie... "You can bomb the world to pieces but you cannot bomb it into peace") Veel liefde en vrede Nancy en Monika Teken ook a.u.b. de petitie: http://www.avaaz.org/en/petition/You_can_bomb_the_world_to_pieces_you_cant_bomb_it_into_peace/?fbdm https://www.facebook.com/events/598791790183574/?ref=3 ------------------- (*) Opmerking van de vertaler: wie de ‘we’hier is die een wereldwijde beweging pretendeert op te starten, is volstrekt onduidelijk. Zie ook artikelen als '10 do's and don'ts'en Robert Fisks artikel in The Independent

Lees meer

Fisk: het uiteindelijke doel is Iran

De ervaren Midden-Oosten-journalist Robert Fisk tiert er in zijn vaste rubriek in The Independent op los. Hypocriete verontwaardiging van de westerse overheden, en het strategische doel van de VS is om z'n rug te dekken als Iran aangevallen zou worden... Zie zijn nieuwste stuk op The independent website

Lees meer

Over de Europese ‘steun’ aan de Grieken

18 augustus 2013 – Een studie van Attac-Oostenrijk (juni 2013) toont aan dat de zogenaamde ‘Europese steun’ aan Griekenland in hoofdzaak terechtkomt bij de internationale financiële sector. Dat is het geval voor minstens 77% van de 206,9 miljard euro die aan Griekenland uitgekeerd werd sinds 2010. En tegenover de 46,6 miljard die in de Griekse staatskas terechtkwamen, staan  34,6 miljard bestemd voor renteuitkeringen op leningen, en meer dan 10 miljard voor defensieuitgaven (waar vooral Duitse en Franse wapenleveranciers van beter worden). Zie ook de bespreking van het rapport door Attac-France en door Deutsche Welle. Arte interpelleerde de Europese Commissie over deze studie. De commissiewoordvoerder probeert het rapport als onbetrouwbaar af te doen (“we hebben wél altijd duidelijk gezegd waarvoor het geld diende”) maar hij moet wel toegeven dat “de banken een niet onaanzienlijk deel van de fondsen verworven hebben”. (hm) (Bron: website Ander Europa)

Lees meer

Steun Irina Lipskaya

Russische anarchiste zit al meer dan een jaar achter tralies nadat ze het aan de stuk kreeg met fascisten. Uitvoerige informatie bij avtonom

Lees meer

Hongerstaking gevangen Californië

Honderden 'gewone' gevangenen in de gruwelijk Pelican Bay gevangenis in Californie zijn in hongerstaking omdat ze minder wrede gevangenisomstandigheden eisen. Er wordt gevraagd om solidariteit, onder andere om een paginagrote advertentie met hun eisen in de Los Angeles Times te kunnen plaatsen. Zie voor alle details engelstalige informatie hieronder.

Lees meer

Landelijke staking in Griekenland

Voor de vierde keer dit jaar hebben Griekse vakbonden een nationale staking uitgeroepen. De bonden protesteren tegen een nieuw beleidsvoorstel dat morgen aangenomen dreigt te worden en meer dan 4000 ambtenaren naar een 'herorienteringsprogramma' zou dwingen. Dat zou voor hen betekenen dat ze de komende maanden maar 75 procent van het loon zouden krijgen, waarna ze ontslagen kunnen worden als ze weigeren overgeplaatst te worden naar een andere dienst. De werkloosheid in Griekenland is gestegen naar 27 procent (onder jongeren 64 procent!)

Lees meer