Nieuws en achtergronden over globalisering, economie, politiek & actie

Harvey: De tegenspraken van het kapitaal

Marxistische antropoloog David Harvey houdt een lange lezing over kapitalisme en de ingebouwde tegenspraken en wat daarmee aan te vangen. Met als inzet dat we moeten begrijpen welk systeem er heerst om een 'serieuze anticapitalistische beweging' op te bouwen.

Lees meer

Tax haven Netherlands and austerity

Why is the Netherlands a tax haven? What kind of consequences does this have for our country, and others? Who gains, and who loses? Real World Economics presents an evening, together with the Center for Research on Multinational Corporations (SOMO), where we will discuss the answers to these questions. (Tuesday March 26 2013, 20:00 CREA)

Lees meer

Oproep tot actie in Amsterdam tegen de EU Lentetop (13 maart)

(English version at bottom) 'Naar een Europese Lente’ roept op tot acties, stakingen en demonstraties door heel Europa op 13 maart, en voor een pan-Europese demonstraties en creatieve acties in Brussel op 14 maart. Deze acties zijn gericht tegen de EU Lentetop (14-15 maart), waarbij regeringsleiders van de EU lidstaten samenkomen om de volgende stappen in hun aanpak van de crisis te zetten.

Lees meer

Beppe Grillo for dummies

Dinamo Press in Italië heeft een korte uitleg gepubliceerd van 'een italiaanse anomalie' die exemplarisch is voor veel meer landen: loonie tv-ster gaat anti-politiek in. Wat kraait de man werkelijk uit?

Lees meer

Valse en zalvende woorden

Bezuinigen is begunstigen, doorsluizen, overdragen, afwentelen... Het zijn maar woorden. Maar toch. Misschien vormen ze meer dan ooit de openbaarheid. Ook als halve krantenkoppen, digitale kortspraak en steeds weer nieuwe kromtaal. Van de laatste is de verhaspeling van verantwoordelijkheid (neem je) en verantwoording (leg je af) al gemeengoed. Dat zou best wel eens niet toevallig kunnen zijn. De eerste is populair bij penibele beslissingen, de tweede volgt zelden meer dan een protocol. Zo lijkt het kwade slechts een afspraak. Hoe zit het met de eindeloos herhaalde vanzelfsprekendheden als 'bezuiniging' en 'draagvlak'?

Lees meer

Tesco

Tesco misbruikt arm-computers om productiviteit van distributiewerkers op te voeren.

Lees meer

Verslag rechtszaak Amsta vs Abvakabo ivm bezetting Sarphatihuis

Vandaag was ik bij het kort geding dat door Amsta was ingesteld tegen Abvakabo in verband met de bezetting van het dr. Sarphatihuis in Amsterdam, afgelopen zaterdag. Doel was een verbod te krijgen op toekomstige bezettingen in huizen van Amsta. Dit is géén volledig verslag van de 4 uur durende zitting, slechts een opsomming van de meest ridicule uitspraken, en de kern van de zaak.

Lees meer