Ga naar de inhoud

10 dec., Brussel: protest Artsen zonder Grenzen tegen EU-India top

Oproep van Artsen zonder Grenzen: protesteer mee tegen de EU-India top, 10 december Brussel.

Op 10 december protesteert Artsen zonder Grenzen (MSF) in Brussel tegen het agressieve handelsbeleid van de Europese Commissie. Door dit beleid zullen mensen in ontwikkelingslanden geen (of minder) toegang meer hebben tot betaalbare, levensreddende medicijnen. MSF nodigt uit om deel te nemen aan het protest: Kom om 9:30 uur naar het Justus Lipsius gebouw van de Europese Commissie, Rue de la Loi (Metro: Schuman). Na enkele korte speeches over de gevolgen van het beoogde EU-India vrijhandelsakkoord en een update van protesten in Nairobi en Bangkok, volgt er een aktie om 10:30 uur. Einde 11:30 uur.

5 min leestijd

Uit de oproep van MSF:

“Sluit je aan bij het protest van MSF (Artsen zonder Grenzen) tijdens de EU-India Top op 10 december in Brussel!
Help mee het EU-beleid te stoppen dat de toegang voor mensen in ontwikkelingslanden tot betaalbare, levensreddende medicijnen bedreigt.

Het protest is onderdeel van de Artsen zonder Grenzen-campagne “Europe! HANDS OFF Our Medicine”. Deze campagne is gericht tegen het agressieve handelsbeleid van de Europese Commissie dat van invloed is op de toegang tot betaalbare medicijnen in de ontwikkelingslanden. Het protest vindt plaats in Brussel en wel op 10 december 2010, de eerste dag van de EU-India Top waar verder zal worden onderhandeld over een handelsverdrag tussen de EU en India.

Ruim 80% van alle AIDS-medicijnen die Artsen zonder Grenzen gebruikt voor meer dan 160.000 patiënten in ontwikkelingslanden worden bij Indiase producenten gekocht. En meer dan 80% van alle door donors betaalde aankopen van AIDS-medicijnen in de periode 2003-2008 kwamen uit India. Het land wordt ook wel de ‘apotheek van de ontwikkelingswereld’ genoemd. Maar de Europese regeringen proberen deze ‘apotheek’ te sluiten. Het meest duidelijk is dat door het zogenaamde ‘data-exclusiviteits’-beleid dat de EU aan India opdringt. Zulk beleid zal er toe leiden dat de monopolies van Europese farmaceutische bedrijven worden uitgebreid, ondanks het feit dat patentering van medicijnen geen plaats heeft binnen de huidige Indiase volksgezondheidswetgeving.

Dit, gecombineerd met de schadelijke douane- en andere handhavingsmaatregelen die de Europese Unie tijdens de geheime onderhandelingen over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) heeft weten door te drukken, bedreigt de toevoer van betaalbare medicijnen voor miljoenen mensen in de ontwikkelingslanden. Het leven van velen staat op het spel. Daarom moeten we in aktie komen opdat de EU zijn maatregelen intrekt.

Doe daarom mee op vrijdag 10 december!

We willen laten zien dat wij en velen met ons het niet eens zijn met de plannen van de Europese Commissie.
Voor het gebouw waar de Europese en Indiase delegaties bijeen komen, willen we protesteren en aktie voeren om de onderhandelaars, maar ook pers en europarlementariërs, te laten zien dat we kwaad zijn over de Commissie-plannen.

* Meer informatie bij:
Voor Belgie: Gregoire.BESTAUX AT msf.org
Voor Nederland: Medikamentenkampagne AT berlin.msf.org

Zie ook de webpagina over de “Hands Off”-campagne: http://www.msfaccess.org/main/access-patents/hands-off-our-medicine-campaign/ “

Waar: Voor het Justus Lipsius gebouw van de Europese Commissie (Rue de la Loi, Brussel, Metro: Schuman).
Wanneer: 10 december van 9:30 tot 11:30 uur

* Hoe je dit initiatief verder kunt ondersteunen:
Stuur brieven aan Europese ambtenaren met de eis dat ze HUN HANDEN VAN DE MEDICIJNEN LATEN, zie hier.

* Meer informatie:
MSF’s brief aan eurocommissaris voor handel De Gucht.
Rapport over het verdraaiien van de waarheid door de EU en over hoe het EU-India vrijhandelsakkoord de toegang tot betaalbare medicijnen blokkeert:
– Meer over vrijhandelsakkoorden en toegang tot medicijnen: http://www.msfaccess.org/main/access-patents/the-counterfeit-confusion/
– Over hoe de Europese Commissie is betrokken bij de (fatale) poging om wettelijke generische medicijnen te labelen als ‘vervalste medicijnen’: – Achtergrondinformatie bij de “HANDS OFF”-campagne.
MSF over het Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) en de gevolgen voor de toegang tot medicijnen.

* Stemmen van de campagne:
Video-boodschappen van patiënten en artsen wereldwijd.
Interview met MSF campagnevoerder in India, Leena Menghaney, over de straatprotesten van patiëntgroepen en gezoindheidsactivisten in New Delhi tegen de onderhandelingen over een handelsdeal tussen de EU en India.
Interview met MSF apotheker Janice Lee over hoe het Europese beleid de porijs van medicijnen op zal drijven en daarmee minder bereikbaar maakt voor MSF en anderen.

 

* Artikels en persverklaringen:
– “MSF protests in front of European Commission in Brussels, delivers letter to De Gucht outlining our on-going concerns,” 8 november 2010.
– “PRESS RELEASE: MSF to EU: Stop the Spin, the Backdoor Policies and the Closed-door Negotiations That Threaten Access to Affordable Medicines” 8 november 2010.
– “PRESS RELEASE: MSF Launches Global Campaign “Europe! HANDS OFF Our Medicine” as European Negotiators Arrive in New Delhi” 7 okober 2010.
– “Seven Years On, ‘August 30 Decision’ Has Failed to Improve Access to Medicines and Remains Virtually Unused WTO Must Reform the Rules, 27 oktober 2010.

* Belangrijke publicaties:
– “THE SECRET TREATY: Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) and Its Impact on Access to Medicines” 19 november 2010.
– “THE TRUTH BEHIND THE SPIN: How the Europe-India Free Trade Agreement will harm access to medicines” 10 november 2010.
– ” ‘Europe! Hands Off Our Medicine’ Campaign Briefing Document” 7 oktober 2010.

Op 10 december protesteert Artsen zonder Grenzen (MSF) in Brussel tegen het agressieve handelsbeleid van de Europese Commissie. Door dit beleid zullen mensen in ontwikkelingslanden geen (of minder) toegang meer hebben tot betaalbare, levensreddende medicijnen. MSF nodigt uit om deel te nemen aan het protest: Kom om 9:30 uur naar het Justus Lipsius gebouw van de Europese Commissie, Rue de la Loi (Metro: Schuman). Na enkele korte speeches over de gevolgen van het beoogde EU-India vrijhandelsakkoord en een update van protesten in Nairobi en Bangkok, volgt er een aktie om 10:30 uur. Einde 11:30 uur.