Ga naar de inhoud

Activisten aangeklaagd wegens lobby en mediawerk tegen boskap

In december 2004 klaagde Gunns Ltd. twintig activisten aan voor “het onmogelijk maken van de bedrijfsvoering” wegens lobby en door ongunstige mediaverklaringen… Het bedrijf eist een vette schadevergoeding en de activisten vergelijken met proces met de Britse McLibel’-zaak

2 min leestijd
Placeholder image

In december 2004 klaagde Gunns Ltd. twintig activisten aan voor “het onmogelijk maken van de bedrijfsvoering” wegens lobby bij aandeelhouders en klanten, en door ongunstige mediaverklaringen over de praktijken van Gunns. Het bedrijf eist een schadevergoeding van 6,3 miljoen Australische dollar. De zaak dient nu voor de Hoge Raad te Melbourne.

Gunns Ltd. is een industriële bosbouwgigant die verantwoordelijk is voor de vernietiging van uitgestrekte oerbosgebieden in Tasmanië (eiland ten zuiden van het Australische vasteland). Per dag wordt een gebied ter groote van 44 voetbalvelden ontdaan van de oude bomen, ten behoeve van de Aziatische papiermarkt. Gunns heeft goede contacten in de regering zodat het niet wordt aangeklaagd wegens het (illegaal) kappen van bossen die op de lijst van het Werelderfgoed staan (stonden, eigenlijk).

De twintig trokken meteen een parallel met de McLibel Trial. Hoewel die zaak eindigde met hoge boetes voor de twee gedaagden (die ze trouwens niet konden en wilden betalen) kwam er veel “vuile was” van multinational McDonalds naar buiten en kostte het het bedrijf heel veel geld.

The ‘McGunns trial’ here we come…

Deze week hield rechter Bongiorno een driedaagse hearing over de opzet en duur van de rechtszaak. Doordat Gunns’ beweert dat de (legale!) manier waarop de activisten campagne voerde neer komt op een (onwettige) “samenzwering” is de deur open voor een eindeloos touwtrekken over argumenten voor en tegen de activiteiten van Gunns. Het ziet er naar uit dat deze zaak langer zal duren dan de beruchte McLibel’s zaak. Die duurde vele jaren en nam 300 dagen lang beslag van de rechtbank.
Dus Gunns heeft nu nog de keuze om de kwestie te laten rusten en daarvoor de vernedering op de koop toe te nemen. Of om een PR-nachtmerrie tegemoet te gaan en zijn praktijken aan het daglicht bloot gesteld te zien.

Meer informatie: gunns20 en McGunns

* De strijd voor behoud van de Tasmaanse bossen wordt niet alleen in rechtbanken gevoerd… Tientallen jaren lang stonden direkte aktiekampen in de weg van de destructie en zijn er vele verschillende taktieken ontworpen.
Nieuwsupdate over de directe aktie.

Bron: “All Gunns blazing”, SchNEWS nr 536, 17 maart 2006

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door WTO.Zip redactie.)