Ga naar de inhoud

Activisten van Extinction Rebellion blokkeren de hoofdingang van Shell International

In de vroege ochtend van Goede Vrijdag, 19 april, hebben ongeveer 50 rebellen van Extinction Rebellion de hoofdingang van het internationale hoofdkwartier van olie- en gasproducent Shell geblokkeerd. Sommigen van hen lijmden zichzelf tegen het glas, anderen goten nepbloed van de trap en kalkten boodschappen op het gebouw.

2 min leestijd

(Bron: persbericht Ectinction Rebellion, illustratie: van facebook stream extinction rebellion)

Shell is een van de tien bedrijven die de meeste verantwoordelijkheid draagt voor de huidige ecologische crisis. Extinction Rebellion eist dat de Nederlandse overheid alle banden met Shell verbreekt en Shell verantwoordelijk houdt voor zijn acties. Shell brengt met zijn bedrijfsvoering de huidige en toekomstige generaties in gevaar.

De aarde bevindt zich in de zesde massa-uitsterving. Al het leven op aarde is in gevaar en de overheid handelt daar niet naar. De tijd dringt. De Nederlandse overheid moet de waarheid vertellen over de ecologische crisis. Het is noodzakelijk om de activiteiten van de fossiele industrie, verantwoordelijk voor een groot deel van onze CO2-uitstoot, te beëindigen. Kate Mitchell, activiste van Extinction Rebellion, verklaart: “Shell is een van de grootste vervuilers in de wereld en bedreigt daardoor het bestaan van miljoenen soorten.

We roepen iedereen op om met ons in actie te komen en te laten zien dat we dit niet meer accepteren.” Afgelopen dinsdag bezetten activisten van Extinction Rebellion het Internationaal Strafhof om te eisen dat ecocide als internationale misdaad erkend wordt. Shell is een van de tien multinationals met het grootste aandeel in mondiale uitstoot, volgens het Carbon Majors rapport. Shell weet al decennia van de vernietigende en levensbedreigende consequenties van olie en gasboringen. Toch is het gewoon doorgegaan met het uitstoten van CO2 in de atmosfeer tot op de dag van vandaag. De uitstoot van Shell is elk jaar twee keer zo groot als dat van heel Nederland. Daar bovenop is Shell bewust bezig met het vernietigen van Nigeriaanse ecosystemen en de levens van de lokale bevolking daar. Dit moet nu stoppen.

De Rebellie is nog maar net begonnen. Er staan nog een groot aantal geweldloze, burgerlijke ongehoorzaamheidsacties gepland voor de toekomst. We zullen niet stoppen totdat de ecologische crisis ook als crisis behandeld wordt. Morgen is er een rouwstoet in Rotterdam en volgende week vrijdag gaan rebellen zwermblokkades houden in Amsterdam. Extinction Rebellion breidt zich snel uit over de hele wereld. Er zijn acties in Londen, Zuid-Afrika, Ghana en nog veel meer landen. De vier eisen van Extinction Rebellion NL en de toekomstige acties kan je vinden op www.extinctionrebellion.nl.