Ga naar de inhoud

Anti-Bush songs

Op de VPRO-radio was onlangs een programma te beluisteren over anti-Bush songs. Een korte samenvatting met een audiolink naar dit programma en links naar enkele van de vele anti-Bush websites op internet.

3 min leestijd
Placeholder image

Chris Kijne en Jan Donkers gaven in het VPRO-radioprogramma Buitenland van 1 augustus een bloemlezing over het enorm grote (en gevarieerde) repertoir aan anti-Bush songs dat is te vinden op CD en op (met name Amerikaanse) websites. [Het programma is te beluisteren door te klikken op de knop “het Buitenland (2006) 1 augustus 2006” op de vpro-site.]

Veel van de anti-Bush muziek wordt gemaakt door songwriters die zich in de 60-er jaren al kritisch uitlieten over het Amerikaanse regeringsbeleid. Maar ook figuren als country & western zanger Merle Haggard die in de jaren zestig en zeventig nog pal achter de “Star Sprangled Banner” stond, is van de partij. Volgens Kijne en Donkers is dit genre nog niet eerder in de geschiedenis van een halve eeuw popmuziek zo kritisch geweest ten opzichte van het Amerikaanse bewind. “Zelfs de Vietnam-oorlog lokte niet zoveel muzikaal protest uit.”

Lange tijd was het echter ‘not done’ voor DJ’s om op Amerikanse radiozenders dit soort protestsongs ten gehore te brengen. Doordat steeds meer zenders in handen kwamen van grote ondernemingen als Clear Channel was het risiko van ontslag op staande voet niet denkbeeldig.
De programmamakers gaan er van uit dat de schandalen rondom Bush, Rove en Cheney echter het een en ander in de VS veranderd hebben. De lage scores in de opiniepeilingen gaven voldoende ruimte aan de entertainment business om de protestsongs van bekende artiesten op CD te zetten. En het liedje “We can’t make it here anymore” van James McMurtry werd op een gegeven moment zelfs een kleine hit op de radio. Het is een 7 minuten durende tirade tegen de regering Bush, tegen de inmenging in Irak, de desintegratie van het land en de groeiende armoede.

Internet

Op het web zijn tal van sites te vinden vanwaar anti-Bush songs zijn te downloaden, met hele mooie cartoons en animaties waarin Bush figureert.
Zo is er het “The George Dubya Bush Song Book” dat volgens de makers ’s werelds grootste on-line verzameling van Anti-Bush Song parodieën bevat. En song-sites met relevante benamingen als de Topplebush-site en – en de IDIOT SON OF AN A**HOLE-AND HE’S OUR PRESIDENT!!! site.

Behalve songs is er meer anti-Bush te vinden. Een paar voorbeelden:
– een website en blog van iemand die zegt 15 jaar oud te zijn en die Bush meer dan zat is. Op zijn site is een een teller te vinden die aangeeft hoeveel de Irak-oorlog de VS economie kost.
– de The ultimate George W. Bush and Dick Cheney page met links voor nieuws, analyses en grappen over het Bush-regime, songs en T-shirts.
– de Buck Fush – Site List met humoristische foto-collages, song-parodieën, en links naar anti-Bush sites.
– De Punk Bands Play Anti-Bush Music die gaat over een initiatief van 200 punkrock bands die 500.000 punkfans willen strikken om een verkaring te ondertekenen om Bush uit zijn ambt te zetten.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Rob Bleijerveld.)