De arrestatie van 20 globaliseringsactivisten in Italië op 15 november maakt onmiddellijk een golf aan protestdemonstraties los

ImageAfgelopen vrijdag 16 november werden 20 globaliseringsactivisten in Italië van hun bed gelicht en met zware beschuldigingen vastgezet. In totaal 42 mensen zullen worden vervolgd. Nieuws en aanvullingen is volcontinu aan te treffen op de verschillende indymedia-websites (waaronder Indymedia-Nederland)

Hierbij eerst een beschrijving van de achtergrond van de arrestaties door Cecile en daaronder een verslag van de spontane betogingen die zaterdag, een dag na de arrestaties in Italiaanse steden plaatsvonden:

Zware beschuldigingen van samenzwering ter omverwerping van de staat in Italië na de 20 arrestaties van No-Globals of: New-Globals.

In de nacht van 15 op 16 november werden in Napels en ten zuiden daarvan 20 mensen gearresteerd. Allen zogenaamde New-Globals. In totaal wordt een aantal van 42 gerechterlijk onderzocht dan wel vervolgd. In Napels en andere steden als Catanzaro, Cosenza, Diamante, Lecce, Reggio Calabria, Taranto, Vibo Valentia drongen in het holst van de nacht gemaskerde mannen van de Ros (Ragruppamento Operazioni Speciali - carabinieri) binnen, maakten hun reeks arrestaties en namen van alles in beslag zoals computers, boeken en pamfletten. De blitz begon rond half twee s nachts en duurde tot acht uur s ochtends. Van enkele huizen werden deuren ingeramd. Onder de gearresteerden zijn ook drie journalisten en activisten die in de kazerne Bolzaneto, tijdens de G-8 top in juli 2001 in Genua waren mishandeld.

Het onderzoek van de Ros van de carabinieri was al anderhalf jaar aan de gang. Het rapport telde maar liefst 980 paginas plus nog eens 47 met aanbevelingen en conclusies voor het gerechtshof in Genua, dat ook de onderzoeken doet naar de gebeurtenissen van de G-8 top in Genua nu een dik jaar geleden. De onderzoeksrechters in Genua lazen het rapport en kwamen tot de conclusie dat dit volkomen onbruikbaar is. De Ros gingen vervolgens met hun rapport naar het gerechtshof van Turijn, waar hetzelfde gebeurde. Daarna gingen de Ros, die niet snel opgeven, met hun dossier naar de rechtbank van Napels, maar ook daar zag men er geen heil in. Vanuit juridisch oogpunt is het dossier gebakken lucht, was daar de stelling. Dan brengt de Ros het dossier onder ogen van het gerechtshof van Cosenza, onder Napels, waar onderzoeksrechter Domenico Fiordalisi er wel mee aan de slag wil.

Anna Curcio heeft meegewerkt aan het radioproject Gap, dat via een breed gelegenheids-radionetwerk uitzendingen verzorgde tijdens de G-8 top. De naam Gap was ooit gebruikt door Giangiacomo Feltrinelli, een linkse uitgever die al lang dood is. Het feit dat deze naam nu wordt gebruikt door de radionetwerken betekent, volgens de rechters uit Cosenza: geen toeval, maar is opzettelijk gebruikt om op die manier aanzetten te geven om de gewapende, maar historisch mislukte strijd weer op te vatten. (Aldus p.128 van de arrestatiebevelen)

De aanklachten zijn gemaakt met behulp van wetten uit 1930, en als zodanig dus fascistische wetten. Het gaat om Politieke samenzwering om het werk van de regering te verstoren en: het uitoefenen van subversieve propaganda en gewelddadig de economische orde omver te willen werpen. Twee andere aanklachten: aanslag op de constitutionele instituties en het aanstichten tot het ongehoorzaamheid aan de wetten van openbare orde, als daar ook nog zijn: subversieve organisatie.
Het nummer van het toegepaste strafrechtartikel is 270 bis. Deze nieuwe antiterrorismewet werd ingesteld op 15 december 2001 naar aanleiding van de aanslagen van 11/9/2001

Maar de basis voor de aanklachten moet gezocht worden in de jaren dertig. De politieke samenzwering is een misdrijf dat een zekere Alfredo Rocco uitwerkte voor het fascistisch strafrecht toentertijd. Het is een misdrijf waarvan uit het verleden bekend is dat het in staat is hele vakbewegingen, partijen, en iedere vorm van vrije vereniging uit te schakelen. En binnen deze strafrechterlijke logica, schrijft onderzoeksrechter Fiordalisi uit Cosenza: het is afdoende dat het gevaar verondersteld kan worden middels verenigingen binnen de politieke samenzwering. Een werkelijk gepleegd misdrijf is hiervoor dus niet noodzakelijk.
Oftewel: het gaat niet om manifestaties van denkwijzen, maar om acties die de staatsveiligheid en openbare orde bedreigen en een aanslag betekenen op het reguliere functioneren van de regering. De lijst van gearresteerde personen is naar Genua gestuurd, maar volgens het gerechtshof daar zijn er geen overeenkomsten met aan hen bekende personen in het kader van de onderzoeken rond de G-8 top.
In Genua zeggen de rechters niets te weten van het onderzoek in Cosenza. De onderzoeken die in Genua naar de demonstranten tegen de G-8 plaatsvinden hebben wel een stuk of tien demonstranten in de peiling, maar er is nog geen juridische procedure opgestart om daartegen te procederen, of gevangen te zetten. Om te denken dat een twintigtal personen de constitutie zouden kunnen aanvallen, de regering omver werpen of het werken van de regering zou kunnen blokkeren gedurende de G-8 in Genua lijkt ons, in alle vrijheid, overdreven, aldus rechter Pellegrino.

Intussen zijn in het afgelopen weekend 4 van de gearresteerden al verhoord. De anderen zullen maandag worden verhoord.
Francesco Caruso zit, net als de anderen in een gevangenis van maximum veiligheid. Oftewel het zwaarste type gevangenis dat Italië kent. Daar komen alleen gevaarlijke mafiosi of andere moordenaars terecht.
Francesco Caruso heeft al eerder, na de moord op een hoge regeringsfunctionaris afgelopen jaar, een verklaring van de zogenaamde moordenaars opgestuurd gekregen naar zijn e-mail adres. Hij heeft dat document destijds ongeopend teruggestuurd, met daarbij de woorden: Ik heb geen zin om jullie schizofrene onzin te lezen, het is niet mijn strijd die jullie voeren. De gewapende strijd is niets voor hem.

In heel Italië hebben in het afgelopen weekend demonstraties en sit-ins voor de bewuste gevangenissen plaatsgevonden. In Rome, Napels, Trieste, Palermo, Milaan, Cosenza, Trani, en andere steden kwamen 10duizenden mensen de straat op om hun ongenoegens te uiten.
Luca Casarini, de landelijke leider van de ongehoorzamen, voorheen de Witte Overalls stelt de vrijheid te eisen van de gearresteerden en te willen weten wie de Ros van de carabinieri eigenlijk zijn, en met hoeveel, wie hen commandeert, over hoeveel geld ze beschikken en welke institutionele rol ze spelen, gezien het feit dat bepaalde staatsapparaten zich niet lijken in te zetten voor de veiligheid van de burgers, maar eerder het tegenovergestelde lijken te doen. Daarbij stelt Casarini dat de disobbedienti de ongehoorzamen deze week naar Sicilië zullen gaan, naar Termini Imerese om de arbeiders van de failliete Fiat fabriek aldaar steun te bieden.

Ondertussen is een document beschikbaar waarin iedereen die dat wil zichzelf kan aangeven als zijn de schuldig aan:
*) Politieke samenzwering door middel van vereniging met als doel het verstoren van het werk van de regering (waaronder begrepen wordt: niet stemmen op de actuele regeringspartijen, protesteren tegen het Pact van Italië, het artikel 18 over het ontslagrecht uit het arbeidersrecht te willen beschermen. Het in bezit hebben van videocassettes van filmer Nanni Moretti van de Girotondi wordt als verzwarende omstandigheid gezien.
*) Het uitoefenen van subversieve propaganda (oftewel het zeggen van wat dan ook dat nog niet was gezegd of tegengesproken door de minister-president. Verzwarende omstandigheid is respect te vragen voor het pluralisme van de communicatiemiddelen).
*) Het omver willen werpen van de economische orde van de Staat (waarin begrepen: ondersteuning van de eerlijke handel als Max Havelaar-koffie bijvoorbeeld, boycotten van diverse multinationals)
Dat document is op te vragen via:
http://www.italy.indymedia
http://www.sherwood.it
http://www.iworks.it/tendone

van deze websites komt ook veel van de informatie voor dit artikel, alsook uit de krant La Repubblica en het dagblad Il Manifesto.

Deze websites, alsook de site van Indymedia Nederland houden dagelijks de gebeurtenissen hieromtrent bij, dus goed voor al Uw updates.


Demonstraties na arrestaties

(Van Lize op de Belgische Indymedia)

In gans Italië kwamen zaterdag massa's mensen spontaan op straat om te betogen tegen de aanhouding en opsluiting van zo'n 20 Zuiditaliaanse antiglobalisten. De grootste betoging vond plaats in Rome (30.000) maar ook in Napels, Taranto, Firenze en andere steden kwamen duizenden mensen bijeen om hun verontwaardiging te uiten tegenover de onwettelijke opsluiting van enkele kopstukken van de Italiaanse 'no global' beweging.

In Rome nam ik deel aan wat misschien wel de meest spontaan georganiseerde betoging was die ik ooit meemaakte. De dag ervoor was er via de site van Indymedia Italië opgeroepen om rond drie uur te verzamelen op de Piazza Republica, de paar duizenden die daar verzamelden werden al gauw tienduizenden eens de betoging vertrok. De sfeer was heel grimmig - de woede t.o.v. de fascistische regering van Berlusconi stond velen op het gezicht te lezen. Er was weinig tijd geweest om spandoeken te maken, dus de meesten staken gewoon een gebalde vuist in de lucht, of de titels van de krantenkoppen Er was ook geen tijd geweest voor een angstcampagne in de media, en alle winkels waren op deze 'shoppingnamiddag' gewoon open : Spontane sympathie van de winkelhouders deze keer, en vele winkelende mensen voegden zich gewoon bij de demonstranten. Ook de poging van de regering om met de arrestaties alsnog geweld uit te lokken onder de demonstranten is mislukt : overal verliepen de betogingen rustig, maar met ingehouden woede.

Enkele slogans De beweging arresteer je niet. Alle arrestanten vrij. "Zo zullen jullie ons niet stoppen. We zijn onarresteerbaar We zijn allemaal en Arresteer ons ! Wij waren er ook ! Velen hielden ook gewoon een bordje voor zich met het opschrift : subversief Eén voor één werden de voornamen van de gevangengenomen kompanen gescandeerd : Francesco ! :"Libero !", Giuseppe : "Libero !", Ana ! : "Libera !", "TUTTI LIBERI !!!" Aangekomen op de Piazza Venezia, waar enkele politiekordons de straat naar het parlement hadden afgesloten, was de woede van de massa bijna niet te houden. Met tienduizenden werd gescandeerd : "Assassini", "slaven van het regime", "jullie zijn hier de geweldenaars" en "Carlo leeft ! En hij strijdt samen met ons mee. Onze ideeën zullen nooit sterven !" Uiteindelijk bliezen de 'carabinieri' de aftocht en liet men de menigte toch optrekken tot aan het parlement, waar men gerechtigheid wou eisen voor de Zuiditaliaanse kompanen.

Niet alleen in Rome, maar ook in Napels (15.000), Taranto (4000), Milaan (3000), Firenze (3000), Palermo (1000) en vele andere Italiaanse steden kwamen duizenden mensen op straat. Tijdens de betoging in Rome werd er via een Radiowagen van 'Onda Rossa', een onafhankelijke radiozender, rechtstreeks verslag uitgebracht van de betogingen overal in het land. Volgende week zijn nog meer acties en betogingen gepland. Maandag vertrekken vanuit Rome duizenden mensen naar Viterbo, waar Francesco Caruso (kopstuk van de antiglobalisten van Napels) onder maximale veiligheid zit opgesloten in de gevangenis. Maandag om 10 uur internationale oproep voor een netstrike op de site van het Italiaanse ministerie van jusitie In diverse scholen en universiteiten worden stakingen en sit-ins georganiseerd. Er is ook een oproep om zich massaal aan te geven, door een pdf document te verzenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het mailadres van het politiekantoor van Cosenza, in Zuid Italië, waar de meeste arrestaties plaatsvonden. Donderdag is een grote betoging gepland in Salerno en dit weekend een nationale betoging in Napels.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door diversen.)