Ga naar de inhoud

Baas Thuisbezorgd wil alleen flexcontracten

Flex uitzendcontract voor freelance riders van moederbedrijf van Thuisbezorgd? Hoezo, Jitse Groen, dat kan beter!

6 min leestijd

(Bron supermacht.nl foto van actie van bezorgers Deliveroo in Belgie in 2018 van website ITF)

(25 augustus 2020) Just Eat Takeaway, het megagrote moederbedrijf van Thuisbezorgd, koopt nieuwe bedrijven op in de UK en de VS. Het wordt zo het grootste maaltijdbezorgingsbedrijf ter wereld buiten China. Topman Groen wil de riders in de UK die nu nog freelancer zijn een (flex) uitzendcontract geven zoals in NL. Zij krijgen dan het recht op arbeidsvoorwaarden zoals vakantiegeld en ze worden verzekerd (afdracht sociale premies). Kom op, jitse Groen, niet zo krenterig. Sluit zèlf met ALLE riders een beter arbeidscontract af!

Filiaal in de UK

In een interview met Ian King Live (Sky.com) zei uitvoerend topman Jitse Groen van Just Eat Takeaway onlangs dat het concern duizenden nieuwe banen wil creëren in het Verenigd Koninkrijk. Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl, nam een paar maanden geleden het Britse bedrijf Just Eat over [1] dat in het eerste half jaar van 2020 een enorme omzetgroei doormaakte. Het (actieve) klantenbestand van Just Eat steeg in een jaar tijd van 44 naar 54 miljoen.

Volgens CEO Groen heeft Just Eat Takeaway de wind in de rug en zal de omzet in de UK naar verwachting blijven toenemen tijdens de Covid-pandemie. Dus zijn er veel meer riders (maaltijdbezorgers) nodig. Groen zei daar duizenden nieuwe banen te willen creëren.

Uitbreiding naar VS en Canada

Op dit moment worden de onderhandelingen afgerond voor de overname van de Noordamerikaanse marktleider, Grubhub, dat 4000 steden in de VS en Canada belevert. Hiermee groeit Just Eat Takeaway uit tot de grootste maaltijdbezorger ter wereld [2] buiten China om.

In Europa: van freelance naar flex uitzendwerk

Aan de BBC vertelde Groen dat hij voor de Europese vestigingen af wil van ´gig working´ (freelance, ZZP). Hij gaat er van uit dat zijn riders hoe dan ook flexibel willlen blijven werken, maar gunt hen bepaalde arbeidsvoorwaarden als vakantiegeld en wil dat ze verzekerd (met afdracht sociale premies) hun werk doen. Het model dat hij daarvoor volgens de BBC voor ogen heeft, is het model voor de riders van Takeaway.com (lees: Thuisbezorgd.nl). De riders in Nederland hebben een flexibel arbeidscontract en vallen onder de cao voor Uitzendkrachten [3].
Overwegingen van Groen bij deze beslissing zijn de verzwaring van het rider-werk door Corona, de afhankelijkheid van de transnational van de riders voor behoud van zijn marktpositie, de toenemende orderportefeuille onder Corona [4] en het feit dat er geld is om het te betalen.

Marktleider bepaalt de ketennorm

Just Eat Takeaway kan nu als marktleider de nieuwe norm bepalen voor de arbeidsvoorwaarden van riders in de EU, en daarbúiten.
Het lijkt er op dat Groen al zijn riders in Europa wil gaan inhuren via uitzendbureaus. Elke rider heeft dan een flex arbeidscontract met een uitzendbureau. In Nederland vallen die contracten onder de werking van de cao uitzendkrachten van ABU of NBBU [5].
Hoe dat in andere Europese landen is geregeld is niet bekend bij de redactie van Supermacht.
En wat gaat het concern doen om de riders in Israël, Vietnam, UK en VS tegemoet te komen?

Jitse Groen, kies voor vaste contracten!

Just Eat Takeaway kan zo veel méér doen door zijn positie in de keten uit te buiten! Het kan de riders bijvoorbeeld zèlf een vast arbeidscontract aanbieden met goede voorwaarden en met afspraken over flexuren en toeslagen. Zo´n contract verdient ook een betere cao, bijvoorbeeld die van het beroepsvervoer (TLN).
Kom op Jitse Groen, lever geen half werk: ga voor vaste contracten !

Meer lezen en zien:
– ¨Beroepsgoederenvervoer (TLN) – Cao¨
– ¨Cao ABU of NBBU? Als uitzendkracht val je onder de uitzend-cao¨
– ¨Ervaringen van riders met hun werkgever, Takeaway in ¨151 Reviews (Glassdoor nl).
– ¨Salarissen voor Bezorger (m/v) in Nederland,¨ Indeed, 20 augustus 2020.
– ¨Talking Business: interview Jitse Groen¨, BBC, 15 augustus 2020.
– ¨Jitse Groen over halfjaarcijfers Just Eat Takeaway: ´Groter verlies op hogere omzet´¨ De Ondernemer, 12 augustus 2020.
¨Topman Jitse Groen van maaltijdbezorgreus Just Eat Takeaway gelooft niet in bezorgdrones: ´Die kunnen niet op het raam kloppen´, ¨ Business Insider, 10 augustus 2020.
– ¨Takeaway-topman Jitse Groen: ´Je kan toch niet meer van ons winnen´, ¨ NRC, 7 augustus 2020.
– ¨Maaltijdbezorging: 16 jaar minimumleeftijd,¨ Frituurcentrum Veldhoven, 29 juni 2020.
– ¨Veel overtredingen bij maaltijdbezorging: bezorgers te jong,¨ RTL, 27 juni 2020.
– ¨Takeaway koopt Grubhub: slag om bestelmarkt VS gaat nieuwe ronde in,¨ RTL, 11 juni 2020.
– ¨FNV Jong en CNV Jongeren luiden de noodklok,¨ FNV, 25 februari 2020.
– ¨Bezorgers van Deliveroo voeren actie, tarieven verlaagd,¨ RTL, 30 augustus 2019.
– ¨Deliveroo moet 640.000 euro aan achterstallig pensioen betalen,¨ RTL, 27 augustus 2019.
– ¨Arbeidsvoorwaarden (primair, secundair, tertiair),¨ HR Kiosk, 12 juli 2019.
¨´Maaltijdbezorgers financieel uitgeknepen, krijgen veel te weinig loon´,¨ RTL, 25 juni 2019.
– ¨Riders verdienen beter – de maaltijdbezorgsector in Nederland,¨ FNV, 26 juni 2019.
– ¨Maaltijdbezorgers Deliveroo werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst en maaltijdbezorging door Deliveroo valt onder werkingssfeer Cao Beroepsgoederenvervoer (annotatie),¨ Stibbe, 8 maart 2019.

Meer lezen Supermacht:
– ¨Video over coöperaties van voedselkoeriers: zelfbeheer, goed loon en verzekerd op weg,¨ Supermacht, 20 mei 2020.
– ¨Rechtbank: Picnic bezorgers en orderpickers vallen niet onder de supermarkt-cao,¨ Supermacht, 3 december 2019.
– ¨Rechtbank: Deliveroo-koeriers zijn werknemers en vallen onder de cao. Gevolgen voor de ´platformeconomie´? -update,¨ Supermacht, 19 januari 2019.
– ¨FNV en Kamer over schimmige uitzendconstructies, cao-ontduiking en ketenaansprakelijkheid,¨ Supermacht, 2 december 2014.

Noten:
[1] Deze overname werd in april dit jaar goedgekeurd door de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt. Zie hier).
[2] Het concern belevert klanten in de volgende landen Nederland, Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Roemenië, Bulgarije, Potugal, Israël en Vietnam. En binnenkort dus ook de UK en VS. (bronnen: https://www.thuisbezorgd.nl/ en https://corporate.takeaway.com/about-us/our-markets/)
[3] ¨Cao ABU of NBBU? Als uitzendkracht val je onder de uitzend-cao,¨ FNV, 2020.
[4] ¨Just Eat Takeaway ziet omzet ´indrukwekkend´ groeien,¨ RTL, 12 augustus 2020.
[5] Een persvoorlichter van de FNV vertelde de Supermacht-redactie dat de riders van Thuisbezorgd.nl nog iets beter af zijn dan de riders van bijvoorbeeld Deliveroo. Begin 2019 bepaalde de kantonrechter dat de bezorgers van Deliveroo inderdaad schijnzelfstandigen zijn. Volgens de rechter zijn de riders echter geen zzp´ers maar kunnen ze aanspraak maken op een arbeidsovereenkomst bij het bedrijf en horen ze onder de cao beroepsvervoer te vallen. Op 11 september aanstaande dient het hoger beroep van deze rechtszaak die de FNV aanspande.
Maaltijdbezorgers die rechtstreeks voor een restaurant werken vallen overigens onder de Horeca cao.

Bronnen:
– ¨Just Eat to create ´thousands´ of jobs in UK after surge in revenue,¨ Sky com, 12 augustus 2020.
– ¨Just Eat to stop using gig economy workers,¨ BBC, 14 augustus 2020.