Ga naar de inhoud

Berichtgeving over WSF in Nederland

Op minstens drie websites wordt regelmatig verslag gedaan van de gebeurtenissen bij het 5e Wereld Sociaal Forum in Porto Alegre, Brazilië.

4 min leestijd
Placeholder image

ImageEen groep mensen van het Amsterdamse Latijns-Amerikacentrum Noticias doet dat op een speciale sectie van haar website. Zij maken daar onder meer radioreportages in samenwerking met de Uruguayaanse groep Radio Mundo Real.
Er zijn daarnaast artikelen te vinden. Zoals over de startdemonstratie waar zo’n 200.000 mensen aan deelnamen en de aanloop daar naartoe. Ook vind je er een fotoverslag van het jongerenkamp en een van persbureau IPS overgenomen achtergrondstuk over de doelen van het 5e WSF. Ook handig is een uitgebreide verzameling links, met oa. een overzicht van Nederlandse clubs die daar ook heengevlogen zijn.

Een andere website is globalisering.com, ooit opgezet door het blad OnzeWereld en uitgeverij Lemniscaat. Op de voorpagina prijkt de claim dat het “de informatiesite over globalisering is”. De berichtgeving wordt in samenwerking gedaan met persbureau IPS en het Belgische MO en de NCDO-website Oneworld. Daar zit dus heel wat geld achter en ze hebben dan ook een heel team verslaggevers in Porto Alegre zitten.

Daar vind je onder meer de volgende stukken:

WSF: ‘Internationale Organisaties Instrument van Onderdrukking’ van Anne de Walsche (link).

Broedplaats voor Acties of Badplaats voor Polderaars? (Marianne Wilschut): (link).

WSF: ‘Wij zijn schuldeisers, geen schuldenaars'(Peter Dhondt) (link) en
Een webdagboek van onzeWereld-hoofdredacteur John Verhoeven (link)
Het stuk Braziliaanse president Lula wordt gewogen door pers en WSF-deelnemers (link) spreekt voor zich.

Ook op indymedia.nl wordt bericht over het WSF (zoals in dit stuk) maar dat betreft voor een deel reposts van de berichtgeving van Noticias. Ook is daar de melding te vinden dat twee internetradioprojecten, Zwartroodactief en De Vrije Keyser vanaf woensdag live-verslaggeving uitzenden die via internet op de computer te beluisteren is.

Op globalinfo zelf heeft eerder al een en ander aan achtergrondinformatie over het WSF gestaan zoals van Francine Mestrum (van Attac-Vlaanderen) Een Nieuw Jaar – Een Nieuw Sociaal Forum in Porto Alegre en Forums Alom.

De groep van Noticias zal verslag doen van haar bevindingen op tenminste twee gelegenheden. Eerst zal op vrijdagavond 4 februari kort verslag gedaan worden van de stand van zaken van de Latijnsamerikaanse campagne tegen de vrijhandelszone FTAA/ALCA. Dit gebeurt voorafgaande aan de vertoning van de film The Miami Model (over de FTAA-top in Miami in november 2003) (zie aankondiging). Vervolgens wordt het wat uitgebreider overgedaan, samen met nog andere WSF-gangers, op een eerste globaliseringscafe dat bij XminY Solidariteitsfonds gehouden zal worden, op vrijdag 18 februari.

aanvulling

Volgens Indymedia Brazilie zijn er ook al acties gevoerd tijdens het WSF. Voor een deel waren die zeer kritisch ten opzichte van de huidge regering van de held van gematigd links Lula. Het betreft met name mensen die verenigd zijn in de vereniging van slachtoffers van stuwdammen (MAB) en woningsactivisten van MNLM.
Activisten van MNLM hebben met 80 mensen een gebouw gekraakt in Porto Alegre (een lang leegstaand gebouw van de gezondheidsdienst). Leden van MAB hebben op meerder plekken wegen geblokkeerd in Rio Grande do Sul (de staat waar PA in ligt) en Santa Catarina.

Twee studenten die president Lula uitjoelden na zijn openingstoespraak, werden gearresteerd (en door de beveiliging afgetuigd). (foto’s en verslag). Overal waar Lula opduikt wordt hij omringd door fanatieke fans met rode t-shirts met het opschrift 100% Lula.

Minister van Cultuur, de zanger Gilberto Gil, bezocht ook het forum en deed daarbij ook een plek aan waar onafhankelijke media zich hadden verzameld (het laboratorium van vrije ontmoetingen). Hij zou daar een bijeenkomst over vrije software bijwonen. Maar werd geconfronteerd door tientallen media-activisten (foto’s en verslag) die wilden weten waarom de regering Lula recordhouder is in het oprollen van vrije radio’s. De verhitte discussie leverde weinig op, aangezien Gil niets wilde toezeggen en niet eens akkoord wilde gaan met het geven van een interview aan de vrije radio’s.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)