Avond over de piqueteros in Argentinie, met film en verhaal van woordvoerder Neka Jara

Salon Latino
Dinsdag 29 april

Dinsdag 29 april brengt Neka Jara, bekend activiste en woordvoerster van de basis-bewegingen in Argentinië op uitnodiging van H.I.J.O.S een bezoek aan Nederland. Tijdens de Salon Latino in het Latijns Amerika Centrum in Amsterdam doet zij verslag van de golf van staatsgeweld en repressie die in Argentinië zonder ophouden voortduurt en de rol van de protestbeweging hierin.

Neka Jara vertegenwoordigt de beweging MTD (Movimiento de Trabajadores Desocupados) Anibal Veron. Deze beweging van werklozen speelt sinds de Argentijnse crisis een belangrijke rol in de strijd tegen de negatieve gevolgen van de sociale en economische maatregelen van de Argentijnse regering en het IMF. MTD coördineert het werk van vele basisorganisaties die zich richten op sociale verandering en het zoeken naar economische alternatieven door middel van het oprichten van volkscoöperatieven. Deze volksinitiatieven worden met zware repressie beantwoord. De plaatsen waar deze coöperatieven zich bevinden worden ontruimd waarbij geen advocaten of journalisten toegelaten worden.

MTD ondersteunt de basisorganisaties in het organiseren van gezamenlijke protesten, zoals de bekende wegblokkades, tegen de corruptie en uitverkoop van het land. Met de gewelddadige onderdrukking van deze massale demonstraties door de politie en de regering zijn ook bij de MTD dodelijke slachtoffers gevallen.

In de aanloop naar de verkiezingen, die op zondag 27 april in Argentinië plaatsvinden, is er weer een ware golf van staatsgeweld over het land gerold. Neka Jara reist door Europa om steun te zoeken voor het belangrijke werk van de MTD Anibal Veron. Tijdens de Salon Latino op 29 april vertelt zij hoe de beweging de repressie probeert tegen te gaan, zodat zij hun projecten om de economische crisis te kunnen overleven, kunnen voortzetten.

De aanvang van de bijeenkomst is 20:00, deur open om 19:00.
Gedurende de dag is zij beschikbaar voor interviews. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Alejandra Slutzky (06-20728610).

Programma Salon Latino

19:00 zaal en bar open (met soep)
20:00 aanvang programma met video van MTD Anibal Veron
20:30 presentatie Neka Jara
21:15 pauze
21:30 discussie met het publiek
22:00 bar en muziek

voertaal: spaans-english

Latijns Amerika Centrum, Nieuwe Herengracht 29, 1011 RL
Amsterdam
Tel: 020-6229781 meer info op website:

Informatie H.I.J.O.S.:
website, tel: 06-20728610,

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Noticias.)