Ga naar de inhoud

Bolivia: EU erkent coup, al 23 doden

Terwijl de repressie in Bolivia zorgwekkend toeneemt, nadat demonstranten uit de inheemse bevolking blijven protesteren tegen de onwettige verjaging van hun president en diens regering, heeft de EU besloten de zichzelf tot interim president benoemde Janine Áñez te erkennen. Ook het Europese Parlement weigert om haar af te vallen.

3 min leestijd

(Door Kees/globalinfo.nl (doet u wel eens een donatie?) Illustratie: screenshot film op twitter)

Áñez zelf windt er geen doekjes om. Meteen na haar zelfbenoeming verkondigde ze dat de inheemse bevolking niets in de steden te zoeken heeft en ‘lekker naar hun hoogland mogen vertrekken’. Zestig procent van de Boliviaanse bevolking is van inheemse herkomst. Áñez komt uit de rijke ‘westerse’ bovenlaag die vanaf het begin na de eerste verkiezingsoverwinning van Morales de regering gesabotterd heeft. Terwijl de rechtse oppostie de benoeming van regelde, werd de echte vice-president van de regering Morales tegengehouden en mishandeld zodat ze de show niet zou kunnen verstoren.

Zie over het EU-standpunt leftvoice.org:

De Europese Unie heeft de zelfverklaarde president van Bolivia, Jeanine Añez, erkend. Het Europees Parlement van zijn kant weigert de burger-militaire putsch, die door verschillende kerken wordt gesteund, als een “staatsgreep” te omschrijven. De conservatieve, liberale en groene fracties in het Europees Parlement verzetten zich tegen een motie om wat er in Bolivia gebeurt als een staatsgreep te beschrijven.

“De Europese Unie steunt een institutionele oplossing die het mogelijk maakt dat een interim-leiderschap zich voorbereidt op nieuwe verkiezingen en een machtsvacuüm vermijdt, dat ernstige gevolgen kan hebben voor het hele land”, zei de sociaal-democraat Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger voor het Buitenlands Beleid van de EU, in een plenaire vergadering van het Europees Parlement.

De inheemse bevolking in Bolivia weet dat het heel anders zit en dat de aloude heersende klasse nu de macht weer naar zich toe trekt. het feit dat Morales omstreden middelen nodig had om zichzelf weer verkiesbaar te stellen, werd daarvoor misbruikt. Ze (de rijke elite) heeft 13 jaar tandenknarsend moeten wachten voor ze weer toe kon slaan. Op Uitpers lees je meer over de details van deze onsmakelijke praktijken.

Ondertussen gaat het hardnekkige gerucht dat de militaire bevelhebber die Morales als eerste liet vallen, Williams Kaliman, al met de buit vertrokken is. Hij zou met een miljoen op zak naar Florida zijn verhuisd, binnen enkele dagen nadat hij het vuile werk had verricht. Zijn miljoen dollar loon zou via de Amerikaanse ambassade zijn verstrekt Zie deze, verder onbevestigde bron.

Vooral in en rond Cochabamba zijn hevige confrontaties tussen demonstranten en met scherp schietende militairen en politie. Volgens Morales, die naar Mexico is gevlucht, zijn er al 23 doden gevallen (allen aan de kant van de demonstranten). Morales heeft de VN opgeroepen om te helpen onderhandelen.

Voor flarden nieuws en onthutsende filmpjes zie oa. de twitter-feed van Eva Golinger.

Op Common Dreams is ook regelmatig een update met nieuws, zoals dit bericht met beelden over hoe een verslaggeegfster van Al Jazeera door de politie belaagd wordt.

En hier meer links naar de gebeurtenissen in Cochabamba

Op Indymedia Argentina is ook veel Spaanstalig nieuws te lezen, zoals het bericht over de vergadering van inheemse boerenbonden in Cochabamba die de illegale interimregering 48 uur de tijd hebben gegeven om weer op te krassen.