Ga naar de inhoud

Brazilië: Algemene staking tegen politiek Bolsonaro

(Berlijn, 14 juni 2019) Stakingen, demonstraties, wegblokkades: In heel Brazilië werd vrijdag de oproep van alle grote vakbondsfederaties en sociale bewegingen voor een eendaagse algemene staking gevolgd. Het protest is gericht tegen een hervorming van de sociale zekerheid die momenteel in het Parlement wordt besproken en die zou leiden tot pensioenverlagingen voor miljoenen werknemers.

3 min leestijd

(Bron: bericht website verdi, vertaling globalinfo.nl (donateur worden?) Foto: Caio Couto / Mídia NINJA Nieuw hoogtepunt van de protesten tegen Bolsonaro: De algemene staking, zoals hier in Belo Horizonte, werd voorafgegaan door landelijke demonstraties op 30 mei 2019 tegen de bezuinigingen op onderwijs.)

De eisen waren rechten voor werknemers en een beleid tegen de ellende op de arbeidsmarkt. Ook aangesloten hebben zich organisaties van studenten, ouders en leerkrachten (m/v) die geen massale bezuinigingen op het onderwijsbudget willen accepteren. Op 30 mei waren er al bijna twee miljoen mensen op straat. De algemene staking is de grootste krachtproef tot nu toe van de oppositie in het grootste land van Zuid-Amerika tegen de ultrarechtse regering van president Jair Bolsonaro.

In alle 26 staten en in het hoofdstedelijk gebied van Brasilia hebben vakbonden van verschillende beroepsgroepen zich bij de algemene staking aangesloten, waaronder metaalwerkers, onderwijs- en gezondheidswerkers, van de waterleidingsmaatschappij, werknemers in de rechterlijke macht, in de chemische industrie, in het vervoer en werknemers in de olie-industrie. In de metropool São Paulo werd de metro door de staking in de ochtend grotendeels stilgelegd, de bussen bleven in de depots staan. In São Bernardo do Campo hebben Mercedes-Benz medewerkers 24 uur gestaakt. Banken en winkels waren sinds de vroege ochtend op veel plaatsen gesloten en talrijke hoofdwegen waren geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs en activisten. In alle grote steden werden ’s middags en ’s avonds grote demonstraties verwacht. De organisatoren anticipeerden al op een van de grootste stakingen in de Braziliaanse geschiedenis. 

Explosieve ontwikkelingen

De protesten worden aangewakkerd door het schandaal rond minister van Justitie Sérgio Moro, die als rechter de voormalige president en kandidaat van de PT-arbeiderspartij Luiz Inácio Lula da Silva gevangen heeft gezet wegens vermeende corruptie, waardoor de weg is vrijgemaakt voor Bolsonaro naar zijn verkiezingsoverwinning van afgelopen oktober. Sinds afgelopen weekend heeft het online magazine The Intercept privé-telegramchats van Moro met de onderzoekers gepubliceerd die hackers een paar weken geleden naar hem hebben gelekt. Zij bewijzen de politieke motieven en de illegale methoden van het complot tegen Lula en de Arbeiderspartij. De Intercept-journalist Glenn Greenwald, die in 2013 bekend werd door de publicatie van informatie van Edward Snowden over NSA-informatiemethoden, spreekt van explosieve gegevens op grote schaal. Bolsonaro-aanhangers eisen nu via de sociale media de uitwijzing van Greenwald uit Brazilië. Op 25 juni beslist het Hooggerechtshof in Brasilia over een aanvraag van Lula’s verdediging om het vonnis nietig te verklaren. De vraag naar vrijheid voor Lula is overal aanwezig bij de stakersdemonstraties.

De populariteit van Bolsonaro is in korte tijd tot een dieptepunt gedaald. De beloofde economische opleving met duizenden nieuwe banen is niet waargemaakt. Als wondermiddel tegen de crisis propageren zijn regering en de toonaangevende particuliere media nu een grote pensioenhervorming, de volledige privatisering van alle economische sectoren en verdere deregulering van het arbeidsrecht. Sinds vorig jaar staat Brazilië op de lijst van de 24 landen met de meeste schendingen van internationale verdragen door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Reeds onder Bolsonaro’s voorganger, interim-president Michel Temer, waren verschillende rechten van werknemers geschrapt. De ILO beschouwt dit als een schending van de fundamentele beginselen van het recht op organisatie en het recht op collectieve onderhandelingen. De organisatie heeft nu opnieuw besloten om Brazilië te blijven rangschikken onder de ergste zondaars.