Ga naar de inhoud

Brisbane-Kopenhagen op de Fiets

Kim Nguyen fietste van Brisbane naar Kopenhagen om te laten zien dat mensen zelf veel kunnen ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan. Onderweg kreeg hij gezelschap van andere fietsers en ontmoette hij klimaatactivisten.

3 min leestijd
josta2

Het is pikdonker, het enige licht komt van Nicks fietslamp en de verblindend felle koplampen van de voorbijracende auto’s. Terwijl we proberen de auto’s te ontwijken houdt Nick een uiteenzetting over de handel in emissierechten en de verschillen tussen de onderhandelingen in Kyoto en die in Kopenhagen. Roskilde is nog 30 kilometer. Dit is de karavaan van Kim Nguyen, die op zes december na een zestien maanden lange fietstocht vanaf Brisbane aankwam in Kopenhagen. Op veel plaatsen sloten zich andere fietsers aan, soms voor een dag, soms voor een week, soms voor vier maanden. De zesde december was een internationale actiedag, waarop in steden over de hele wereld fietsdemonstraties plaatsvonden.

josta1Onderweg bezochten Kim en de anderen duurzame projecten en milieuorganisaties en verzamelden ze verhalen van mensen in landen die nu al zijn betroffen van de gevolgen van de klimaatverandering. Vooral in China vonden ze uitzonderlijk veel kleinere organisaties en gemotiveerde projecten. Kim: ”In China vind je veel slimme mensen die veel slimme dingen doen.” Ook rijden in de Chinese steden 85% van de mensen op electrische fietsen, die snel en klimaatvriendelijk zijn. Die zouden makkelijk naar Europa geimporteerd kunnen worden. Dat dat niet gebeurt komt volgens Kim daardoor, dat de grote oliemaatschappijen dan hun monopolie zouden verliezen. Een andere ontdekking was dat het vaak beter is om te werken met kleine milieuorganisaties dan met grote. De grote organisaties steunen niet per se de acties die het beste zijn voor het milieu, maar die die het meeste bijdragen aan hun eigen promotie. Kim: ”Die organisaties worden gerund als ondernemingen”

Tijdens het laatste deel van de tocht bestond de groep uit ongeveer tien fietsers, waaronder Chris Keene van de Zero Carbon Caravan en Sebas en Nick, uit Amsterdam, van Cycling for Climate. In meerdere plaatsen bezochten ze scholen om over het project te vertellen en ook vonden er acties op straat plaats, waarbij voorbijgangers werden gevraagd om iets te tekenen of schrijven op een groot spandoek, dat in Kopenhagen op verschillende plekken wordt getoond. Op zes december begon de groep met ongeveer 50 fietsers in Roskilde, die bij aankomst in Kopenhagen tot het dubbele was uitgegroeid.

josta3Op de klimaatconferentie ligt de nadruk op betalingen van de geindustrialiseerde landen aan de ontwikkelingslanden, wat volgens Kim ”een mislukking garandeert” Het is makkelijk om het probleem tot geld te reduceren, maar daarmee wordt de totale uitstoot van CO2 niet verminderd. Met zijn reis wil hij laten zien dat klimaatverandering bij jezelf begint, dat het voor een eenling mogelijk is om van Brisbane naar Kopenhagen te fietsen en een wereldwijd project op te zetten. Daarmee inspireert hij anderen om hun leven klimaatvriendelijk vorm te geven Een beter klimaat begint bij jezelf. Kim houdt op 13 december om 16.15u een presentatie in het Klimaforum, DGI-byen, grey room.

Voor meer informatie zie: www.rideplanetearth.org (Kims website)

www.zerocarboncaravan.net (Chris Keene)

www.cyclingforclimate.nl (Sebas en Nick: Amsterdam-Copenhagen on a granny bike)