Ga naar de inhoud

CAFTA zonder Costa Rica

Terwijl in El Salvador en Washington gedemonstreerd werd tegen het onderhandelingen over de Midden-Amerikaanse vrijhandelsverdrag CAFTA, trok Costa Rica zich daaruit terug.

2 min leestijd
Placeholder image

Op 10 december begonnen studenten van de Universiteit van El Salvador in San Salvador met de bezetting van gebouwen op de campus van de universiteit. Ze protesteerden tegen de afsluitende onderhandelingsronde over de vorming van de Midden-Amerikaanse vrijhandelszone CAFTA, die op dat moment in Washington begon. Op 11 december duurde de bezetting nog door, toen een groep van 800 boeren en arbeiders een demonstratie en nachtwake hielden. Op 12 december arresteerde de politie 19 studenten die de campus verlieten om een kruispunt te blokkeren. De politie gebruikte daarbij pepperspray en rubber kogels.

Op 12 december was er opnieuw een demonstratie van zo’n 2000 boeren en arbeiders, georganiseerd door De Beweging van Volksverzet 12 Oktober.

De CAFTA-top in Washington begon op 8 december en zou oorspronkelijk tot 12 december duren, maar werd tot 16 december verlengd. Ze werd afgesloten met een verdrag ter vorming van de vrijhandelszone, waar Costa Rica echter aan weigerde deel te nemen. Zie voor meer informatie: https://www.globalinfo.nl/article/articleview/279/1/2/

Costa Rica, dat juist een van de grootste voorstanders was geweest van het internationale vrijhandelsbeleid, besloot zich op 16 december terug te trekken uit de onderhandelingen. De reden was de druk van de VS om de Costaricaanse telecommunicatie-sector en verzekeringen open te stellen voor buitenlandse bedrijven. De Costaricaanse minister van Handel Alberto Trejos verklaarde aan journalisten dat er ook meningsverschillen bestonden over tarieven op het gebied van textiel en landbouwprodukten. Hij verklaarde te verwachten dat Costa Rica volgende maand de onderhandelingen zal hervatten.

De VS verklaarde ook goede hoop te hebben dat Costa Rica zich binnen kort weer bij de club zal voegen. De VS beoogt volgend jaar ook de Dominicaanse Republiek bij de vrijhandelszone te kunnen voegen.

De leider van de delegatie van de VS, Regina Vargo, gaf toe dat de regering Bush problemen verwacht als het Congress over het akkoord moet besluiten. Vanwege de verkiezingen zijn handelsakkoorden niet echt geliefd bij de republikeinen en Vargo verklaarde te voorzien dat de ratificatie wellicht slechts met een stem meerderheid zal gebeuren. (Weekly News Update nr. 725, 21/12/01, Indymedia)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)