Ga naar de inhoud

Crisis Honduras en vrijhandelsbesprekingen met EU

Net als eerder in Peru, bestaat er ook in Honduras een verband tussen de vrijhandelsbesprekingen die de EU met de regio voert, en de spanningen in het land.

2 min leestijd
Placeholder image
foto: http://www.flickr.com/photos/venstresida/

De EU is sinds halverwege 2007 bezig met onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag met de Midden-Amerikaanse regio, dat officieel een ‘associatieverdrag’ worden genoemd. Zie voor meer achtergrondinformatie oa. hier en bilaterals.org

De onderhandelingen tussen de EU en de zes landen (Nicaragua, El Salvador, Honduras, Costa Rica, Guatemala en Panama) en vooral de ‘vrijhandels’wensen van de EU, zetten de regio onder druk. Tussen de verschillende landen ontstaan spanningen omdat sommige landen bepaalde  eisen van de EU wel in willen willigen, en andere niet. Maar ook binnen elk land gebeurt dat, omdat veel organisaties van kleine boeren, consumenten, vakbonden en inheemse bewegingen etc. tegen het verdrag zijn en een gedeelte van de zakensector juist voor. De Hondurese president Zelaya had zich door zich bij ALBA te scharen (het ‘alternatieve handelsblok met Venezuela en Bolivia) duidelijk schrap gezet tegen het Europese offensief.

De opstelling van Zelaya op dit vlak, is een van de redenen dat de zakensector in Honduras zijn bloed wel kon drinken en van hem af wilde.

De staatsgreep van 28 juni waarmee dat gebeurde plaatste de EU en hun onderhandelingen echter voor een probleem. Want net als veel andere landen verklaarde de EU zich tegen de coup en weigerde ze de coupregering te erkennen. Maar hoe moest dat dan met de lopende handelsbesprekingen? Op 7 juli had er een nieuwe ronde besprekingen plaats moeten vinden en de EU hoopte de boel nog dit jaar te kunnen afronden. Vreemd genoeg was het Guatemala – dat nooit erg progressief uit de hoek kwam – die klip en klaar liet weten dat de onderhandelingen zonder deelname van ‘de legitieme regering van Honduras’ beter helemaal niet door konden gaan. Daarbij werd ook duidelijk gemaakt dat het land alleen Zelaya als president erkent.

De EU kondigde aan de onderhandelingen op te schorten en Friends of the Earth riep op om de onderhandelingen dan maar meteen geheel stop te zetten en te ‘heroverwegen’.

Het lijkt er dus op dat de crisis in Honduras ook een crisis in de vrijhandelsagenda van de EU veroorzaakt heeft. Zo lang de legitieme regering van Honduras niet teruggekeerd is, lijkt er weinig vooruitgang in de handelsbesprekingen mogelijk. Ondertussen is de situatie in Honduras nog steeds dramatisch, en wordt daar door de arme bevolking dagelijks strijd geleverd tegen de coupplegers en de militairen die ze voor hun staatsgreep benutten.