Op 31 maart zal er in Utrecht een debat plaatsvinden over landbouw en globalisering in Nederland

Publiek debat en boekpresentatie over Landbouw en Globalisering.

Milieudefensie organiseert in samenwerking met het Platform Aarde Boer Consument en debatcentrum Tumult een debat over Landbouw en Globalisering, met deelname van Minister Veerman. Tijdens het debat wordt het boek ' Wat van ver komt is lekker?' gepresenteerd.
Het debat vindt plaats op 31 maart 2004 van 19:30 uur tot 21.30 uur in 'In de Driehoek', Willemsplantsoen 1c, Utrecht. ( 5 minuten lopen vanaf Centraal Station).

Woensdag 31 maart 2004
Wat van ver komt is lekker?
Landbouw en globalisering

De supermarkt lijkt wel een wereldmarkt: appels uit China, kiwi’s uit Nieuw Zeeland, druiven uit India. De consument lijkt steeds meer keuze te hebben, maar geldt dat ook voor boeren? Veel boeren kunnen het niet meer bolwerken in de keiharde concurrentie, zowel in Europa als daarbuiten. Hormonen, dioxinen in pesticiden duiken op in ons voedsel en Europa wacht af tot de gevreesde vogelgriep haar intrede doet.

Men zegt wel dat globalisering goed is voor arm en rijk. Export levert welvaart. Maar hoe worden baten en kosten verdeeld? Wat is de impact van globalisering op het milieu en op de positie van boeren, consumenten en multinationale bedrijven?
Tegenover globalisering kan regionalisering staan. Productie en consumptie worden dan weer dichter bij elkaar gebracht. Is dat een alternatief ?

Onder voorzitterschap van Arie van de Brand, voormalig tweede kamerlid van GroenLinks, nemen aan het debat deel:

* Dhr. Cees Veerman (Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
* Dhr. Gerard Doornbos (LTO Nederland)
* Mevr. Rian Fokker (Novib)
* Dhr. Joop de Koeijer (Nederlandse Akkerbouw Vakbond)
* Dhr. Kees Kodde (Milieudefensie)

Aanleiding voor het debat is de publicatie van het boek 'Wat van ver komt is lekker', door uitgeverij Jan van Arkel i.s.m. Milieudefensie. Boeren, politici, wetenschappers en milieubeweging geven in dit boek hun antwoorden op bovenstaande vragen. Het Europees landbouwbeleid komt aan de orde, de rol van boerenorganisaties en de Wereldhandelsorganisatie WTO.

Graag aanmelden bij debatcentrum TUMULT, tel. 030 233 2430. U kunt zich ook aanmelden via www.tumultdebat.nl.
Voor meer informatie: www.milieudefensie.nl of Platform Aarde Boer Consument via nummer 0228 561290 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Toegang: 3,50 ; CJP & U-pas 2,00. Voor leden van Milieudefensie gratis.

Het boek 'Wat van ver komt is lekker? - essays over Landbouw en globalisering' is vanaf 31 maart in de boekhandel verkrijgbaar.
Uitgeverij Jan van Arkel, ISBN 90 6224 457 2.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Kodde.)