Wie plukt de vruchten?
Eerlijke kansen voor kleine fruitproducenten wereldwijd

donderdag 21 september
20:00 - 22:00
Rode Hoed, Keizersgracht 102
Amsterdam

Fruitproducenten in ontwikkelingslanden raken in de knel door dalende prijzen en de eisen van supermarkten en inkopers. Die willen producten voor een lage prijs, in de juiste kwaliteit, in grote hoeveelheden en gedurende het hele jaar. Onder druk van deze eisen en de daarmee gepaard gaande kosten dreigen (met name kleine) producenten uitgesloten te raken van de exportmarkt en verslechteren ook de arbeidsomstandigheden van de werknemers op grote plantages. Aan de andere kant nemen enkele supermarkten wel initiatieven tot het inkopen van fruit voor een eerlijke prijs en kan een toenemende vraag naar eerlijk fruit kansen bieden, ook voor kleine producenten.

Centrale vragen van de avond zijn: Wat zijn de kansen voor armoedebestrijding en duurzaamheid in de fruitsector, met name voor de kleine producenten? Wat kunnen consumenten, bedrijfsleven en overheden hierin betekenen? En waar liggen de prioriteiten tot handelen? Deskundigen uit de sector en vertegenwoordigers van bedrijfsleven, consumenten en overheid gaan hierover in discussie met het publiek.

Als achtergrond voor het debat wordt een studie van SOMO gebruikt, waarvan in juni 2006 een update verscheen: Who reaps the fruit, critical issues in the Fresh Fruit and Vegetable Chain en licht ICCO haar werk met kleine producenten toe.

Debatleider
* Kees Waagmeester

Panelleden zijn:
* Coen de Ruiter (directeur Stichting van Max Havelaar)
* Omer van Renterghem (Buitenlandse Zaken)
* Eelco Fortuijn (directeur Fair Food)
* Volkert Engelsman (EOSTA, grootste importeur van biologisch fruit, ook licentiehouder Fair Trade fruit).
* Gé Happe (sr. Category Manager Aardappels, Groenten en Fruit (AGF) Albert Heijn)

Sprekers:
* Leonie Haakshorst (Coördinator Tropisch. Fruitprogramma ICCO)
* Myriam Vander Stichele (senior onderzoeker SOMO)

Organisatie: ICCO en SOMO
Toegang: gratis (wel graag reserveren)
Reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020 639 1291
Meer informatie: www.icco.nl, www.somo.nl
Downloaden rapport SOMO pdf-file

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door SOMO.)