Ga naar de inhoud

Demonstratie: Stad voor iedereen, Stop de uitverkoop

Zaterdag 15 december demonstreren we vanaf het Centrum via de Pijp naar Amsterdam Oost. We volgen de route van de gentrificatie; de geldstroom die Amsterdam onbetaalbaar maakt. Het is een route waar oorspronkelijke bewoners worden weggedrukt, de route van uitverkoop van betaalbare huurwoningen, uitholling van huurbescherming en uitsluiting. Waar zorg- en onderwijsinstellingen veranderen in hotels en luxe appartementen en waar het openbaar domein verandert in plekken waar je niks te zoeken hebt als je niks te besteden hebt.

2 min leestijd

De gemeente Amsterdam werkt volop mee aan deze uitverkoop van de stad. Verzet wordt niet getolereerd, opstandige studenten worden met harde hand aangepakt. Wie het in z´n hoofd haalt actie te ondernemen tegen leegstand en speculatie is strafbaar.

Aanleiding voor deze demonstratie is de dreigende ontruiming van de ADM: op eerste kerstdag ( ) moet iedereen vertrokken zijn. Onze geliefde ADM in het westelijk havengebied veranderde in de afgelopen 21 jaar van een verlaten en vervuild industrieterrein in een groene oase met tienduizend bomen en volop ruimte voor diversiteit en vooruitstrevende cultuur. Ondanks het enorme draagvlak en jaarlijks duizenden bezoekers gaat de gemeente deze plek ontruimen. Reden: ruimte maken voor afval, leegstand en speculatie. Het ADM terrein kwam in bezit van vastgoedtiran Luske dankzij een afkoopsom van de gemeente, en zal na ontruiming een veelvoud van de aanschafprijs waard zijn. In feite geld dat de Amsterdammers toebehoort. De mooie Lutkemeerpolder moet ook plaatsmaken voor een financiële constructie waarin de gemeente Amsterdam een belangrijke partner is. Een van de sleutelfiguren in deze deal zit wegens fraude in de gevangenis. Om een bedrijfsterrein waar geen behoefte aan is te kunnen realiseren, verliest bioboerderij de Boterbloem haar akkers, de laatste biologische, vruchtbare grond van Amsterdam.

Sprekende voorbeelden van hoe met medewerking van het stadsbestuur een levende stad om zeep wordt geholpen.  

Gemeente Amsterdam: het is nog niet te laat – bescherm stad, bewoners en natuur tegen tegen de vastgoedgekte en speculatie. 

Waar moeten de kinderen van Mokum anders gaan wonen?

Wij eisen de toekomst van Amsterdam terug!

Demonstreer mee op 15 december om 15:00 vanaf de Dokwerker of zet de ramen open en maak geluid als de demonstratie voorbij komt.

Fair City

Steungroep ADM

Humanities Rally