Ga naar de inhoud

Doden in Guatemala bij opstand tegen CAFTA

De ondertekening van het vrijhandelsverdrag CAFTA heeft voor een ware opstand gezorgd in Guatemala. In Colotenango zijn twee doden gevallen.

2 min leestijd
Placeholder image

Guatemala staat al dagen op z’n kop nadat de regering op 8 maart een vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten ondertekende. Tegen het vrijhandelsverdrag van de VS met landen in Midden-Amerika (CAFTA) wordt al jaren geprotesteerd door inheemse boeren, vakbondleden en studenten in alle betreffende landen. Volgens hen zal het vrijhandelsakkoord nadelig zijn voor kleine boeren en kleine ondernemers.

De VS zet momenteel in op CAFTA omdat het wegens grote weerstand is mislukt om een vrijhandelszone voor heel Latijns Amerika (ALCA/FTAA) te creeren.
Ook El Salvador en Honduras keurden het verdrag ondlangs goed.

Afgelopen maandag demonstreerden zo’n 4000 mensen in Guatemala Stad, waarbij de politie traangas en waterkanonnen inzette om de demonstranten te verdrijven. Sommige demonstranten gooiden stenen en flessen naar de politie. Op veel plekken in het land zijn snelwegen geblokkeerd.

Afgelopen dinsdag (15 maart) werden twee demonstranten doodgeschoten door politie-agenten die een blokkade aanvielen in Colotenango (departement Huehuetenango) in het noordoosten van het land. Volgens ooggetuigen raakten daarbij nog eens zeven demonstranten zwaar gewond. Tenminste 10 mensen worden nog door politie of leger gevangengehouden. Voor hun leven wordt ook gevreesd. Volgens ooggetuigen werd een van de gedode demonstranten eerst in elkaar geslagen en vervolgens van dichtbij door het hoofd geschoten.

De woede van de demonstranten was onder meer gewekt omdat President Berger het akkoord (dat eerder deze maand al door het parlement was geratificeerd) zonder overleg ondertekende. Eerder was hij akkoord gegaan in een ‘dialoog’ met vertegenwoordigers van bezorgde maatschappelijke groepen, maar die werd daardoor zinloos.

Belangrijke vakbonden en boerenorganisaties (waaronder de boerenbond CNOC en het vakbondsplatform CNSP) hebben aangekondigd onverminderd door te zullen gaan met hun protesten. De katholieke kerk probeert onder leiding van de hoofdstedelijke aartsbisschop kardinaal Rodolfo Quezada te bemiddelen om een einde aan de gewelddadige situatie te maken.

Zie ook: Guatemalans to Step Up Protests:
website BBC
En (Spaans, BBC):
Dos Muertos en Marchas
En (Nederlands): CAFTA als Splijtzwam in Guatemala van IPS
Verslag bloedbad Colotenango (engels): website indymedia Chiapas
Actuele berichtgeving (meest Spaans:) indymedia Chiapas.

Zie ook: veel links in berichtje op indymedia UK.

uitgebreid foto en video-verslag

overicht protesten PGA

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Actie Overleg Cancún.)