Ga naar de inhoud

Duurzaam ontruimen door Schiphol

Schiphol wil biologische boerderij ontruimen voor ‘duurzame economie’…

3 min leestijd

(Wordt u ook donateur voor dagelijks meer van dit soort berichten?)

De enige biologische boerderij in (de buurt van) Amsterdam is De Boterbloem. Die dreigt nu ontruimd te worden. Want het stuk land waar zij onderdeel van uitmaken, moet op de schop voor een bedrijventerrein. De wrange grap is dat het een ontwikkelingsproject is voor ‘circulaire economie’.

Circulaire economie is een hippe term voor meer van hetzelfde maar dan net anders. Het idee is dat er een kringloop van grondstoffen gecreëerd wordt, eigenlijk het aloude idee van recycling. Het is natuurlijk beter dan grondstoffen en energie te verspillen, maar het is niet gericht op fundamentele veranderingen – eerder het tegendeel, het gaat er vanuit dat we verder door kunnen roeien met de kapitalistische riemen die we hebben en het is dan ook geen wonder dat de Rabobank er enthousiast over is.

Hoe dan ook, met dit concept van pseudo-duurzaamheid moet er een nieuw bedrijventerrein aangelegd worden in de Lutkemeerpolder, bij Osdorp. De Boterbloem moet wijken, ze zijn geen eigenaar van de grond maar hadden die (en dat al meer dan honderd jaar) gepacht. Het contract is nu opgezegd en ze zijn verzocht om op te krassen. Een hoger beroep daartegen loopt.

De Boterbloem had een goed onderbouwd alternatief plan ingediend waardoor ze zouden kunnen blijven bestaan, maar dat is achteloos van tafel geveegd.

Het project van het overbodige bedrijventerrein is in handen van de SADC, de Schiphol Area development Company. Maar het geschiedt in nauwe samenwerking met het Stadsdeel Nieuw West en het College van B&W . Bovendien is de SADC een onderneming waarvan de aandeelhouders, naast de Schiphol Group, drie overheden zijn: de gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland.

De SADC stelt zich ten doel om “een samenhangend portfolio van hoogwaardige, bereikbare, (inter)nationaal concurrerende werkmilieus op de WESTAS van de Metropoolregio Amsterdam” te ontwikkelen. Dit volgens de eigen website https://www.sadc.nl

De weerzin tegen het slopen van een boerderij waar pas echt duurzaam gewerkt wordt (het is ook een zorgboederij) groeit zienderogen. Al meer dan 13.000 mensen hebben bijvoorbeeld de petitie tegen het verjagen van de Boterbloem ondertekend. Zie hier meer details over steuncampagnes.

Maar er zal waarschijnlijk meer voor nodig zijn om de projectontwikkelaars van hun winstbeluste plannen (want daar gaat het ze natuurlijk om, mens en milieu zal ze worst wezen) te doen afzien. Omdat er binnenkort verkiezingen zijn, zijn partijen ineens bijvoorbeeld aan te spreken op hun toekomstige beleid, als het onderwerp op verkiezingsbijeenkomsten door bezorgde burgers aangekaart zou worden.

Hoe zo omgaan met kritiek werd laatst op een aandoenlijke manier duidelijk toen de SADC (volgens de NRC ‘een vastgoedbedrijf’) met succes de Landbouwuniversiteit Wageningen onder druk zette om een hen onwelgevallig filmpje van internet te halen. In dat filmpje is een hoogleraar te zien die kritiek uit op het plan van de SADC. Hij wijst er op dat er recentelijk is gespeculeerd met landbouwgrond en “hoe de later wegens corruptie veroordeelde Noord-Hollandse VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers zich (betaald door projectontwikkelaars) bemoeide met het gebied.” Na een storm van protest vanwege deze onderdanigheid en censuur is het filmpje inmiddels weer te zien. En wel hier: {vimeo}256333701{/vimeo}

Meer informatie op de website reddeboterbloem

Petitie: https://deboterbloem.petities.nl/

Filmpje uit 2009:  {youtube}uqXl7a1AZ2M{/youtube}