Ga naar de inhoud

(Euro-)Crisis Update 21 juli

 

Vandaag, donderdag 21 juli, zouden weer wat ferme knopen moeten worden doorgehakt om verergering van de Eurocrisis te voorkomen. Er wordt een spoedconferentie van de EU in Brussel gehouden en minister de jager heeft de vakantievierende parlementsleden terug naar Dan Haag gemaand.  Ondertussen is geen hond op de wereld gerust dat het ze gaat lukken om de economische ontwikkelingen weer in het gareel te krijgen, en neemt de serie zwartkijkers met de dag toe. Een nieuwe reeks links met commentaar over de recente economische turbulentie.

5 min leestijd
keep_shopping-small

 

(Zie voor veel andere artikelen over crisis, euro, Griekenland eerdere artikelen op globalinfo.nl)

 

Vorige week leken we op een haar na ontsnapt te zijn aan een volle eurocrisis toen ook Italië onder vuur kwam te liggen van speculanten en de rente voor dat land sterk steeg. Als ook Italië, met zijn veel grotere economie, steun nodig zou hebben van het Europees steunfonds zou dat voor onoverkomelijke problemen zorgen. het geld is er gewoon niet. Hoewel de herkomst van die aanval op de Italiaanse munt enigszins mysterieus was, was de (tijdelijke?) redding evenzeer verrassend (Mysterieus herstel Italië, kopt NRC op 13 juli en zinspeelt op of geheime – in ieder geval onzichtbare – steunoperaties van de Europese Centrale bank, of anders Chinese staatsfondsen die met mega-injecties te hulp zouden zijn geschoten. Hoe dan ook het werkte: het land slaagde er de volgende dag in miljarden binnen te halen met nieuwe staatsobligaties, en koersen op de beurzen kalmeerden. Hoe dan ook, de ‘redding’ gaat ook in Italië gepaard met enorme bezuinigingen.

 

Ook de Spaanse obligatierente is ondertussen trouwens naar 6% gegaan en daarmee de hoogste in 15 jaar. Portugal heeft nu (volgens Moody’s) ‘junk status’.

 

Bij de Britse Financial Times (Edward Hadas van de lex-redactie) waren ze niet zo heel bezorgd over de Italiaanse situatie omdat de staatsschuld weliswaar hoog is, maar de particuliere niet (er zit geen huizenbubbel). Wel zijn ze verwonderd dat er een speculatie-aanval gedaan wordt op de Italiaanse/Europese schuld, en niet op die van de VS. Maar dat laaste is een kwestie van tijd De heren analyseren ook dat de hele Italiaanse blokkendoos voornamelijk overeind gehouden wordt door de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti.

 

Voorafgaand aan de Eurotop in Brussel is Europese Bankpresident Trichet naar Berlijn afgereisd om met Angela Merkel te overleggen over het te presenteren pakket voor Griekenland. Duitsland, met in z’n kielzog Nederland, ligt onder zware kritiek van de rest van de EU vanwege de specifieke wensen wat betreft de aanpak van de Griekse crisis en met name de eis dat particuliere banken daar verplicht bij betrokken worden. Naar verluidt is de controverse gladgestreken en komen Trichet en Merkel met een gezamenlijk voorstel.

Zie ook” ‘Nederland en Duitsland verjagen financiers uit Europa’

 

Eerder had Trichet gewaarschuwd dat het mislukking van de operatie voor de redding van de Eurozone “een Lehman-achtige Crisis zou kunnen veroorzaken” (met het omvallen van de Lehman bank in september 2008 kreeg deze crisis z’n volle glorie). Helmut Kohl, de mastodont van het CDU in Duitsland, had ook zware kritiek geuit op Merkel vanwege haar aanpak

 

Wat zou er gebeuren als de Euro instort? Deze vraag wordt hardop gesteld op sargasso.nl maar niet serieus beantwoord. Eerder had Mark Weisbrot, een econoom van het progressieve Center for Economic and Policy Research in Washington, een geruchtmakend artikel geschreven waarin hij goed omschreef wat de herkomst van de euro en de eurozone was: een rechtse droom.

 

Meer over de herkomst van de Euro in een overzicht bij geencommentaar.nl.

 

In dat stuk word ook gerefereerd aan de grote groep bezorgde economen die , ook in Nederland, waarschuwde voor precies het scenario dat zich nu afspeelt.

 

Ook Noel Roubini omschrijft het geheel als een Alles of Niets-situatie.

 

Het beleid om met publiek geld banken te redden, en de kosten door bezuinigingen te vereffenen, is funest voor ‘herstel van de economie’

 

Ook Larry Elliot wijst op een dreigend rampzalig effect.

 

Mooi overzicht van Europa’s ‘Web of debt’ in NYT.

 

Huizenprijzen

 

Bijzonder blijft de ontwikkeling van de huizenprijzen, die immers zo nauw verbonden is aan de crisis.

 

Nederlandse huizenbezitters profiteren van Griekse Ellende (hetgeen ook leidde tot de enige positieve voorpaginakop in de Telegraaf over Griekenland)

 

Ernst & Young schetst een apocalyptisch scenario voor de Nederlandse huizenmarkt. In hun doemscenario dalen de prijzen tot wel 30%.

 

In Duitsland voert het tot een Immobilien Run (niet in goud beleggen, maar in onroerend goed)

 

Amerikaanse toestanden

 

Ondanks alle commotie over de Europese economie, staat de Amerikaanse er niet veel beter voor. Ook daar dreigen rating agencies de waardering van de schuldpositie van het land te verlagen.

Wat is er dan gebeurd, er zou toch sterk herstel komen na de crisis van 2008? (uitleg van rechts).

 

Sommigen vragen zich af of de VS niet eerder failliet gaat dan Griekenland.

 

Obama wordt gedwongen om met de Republikeinse fractie te onderhandelen om het congres een verhoging te laten goedkeuren van het schuldenplafond (de hoeveelheid geld die de overheid geleend mag hebben als percentage van het BBP). Dat bedrag is nu al astronomisch, maar niet genoeg om de lopende rekeningen te betalen. 6 Augustus is een soort D-day omdat dan toestemming moet worden verkregen voor nieuwe leningen.

 

Bernanke, hoofd van de centrale bank, waarschuwt voor ‘major crisis’ als het congress verzaakt.

 

Default Blame game

 

Voorstel tot  bezetten Wallstreet op 17 september

 

Meer over Griekenland:

 

Rapport Rosa Luxemburg Foundation: Sell Your Islands

 

Volgens Der Spiegel zijn de gevolgen van het door de EU en IMF opgelegde beleid voor Griekenland “Widespread, Long-Term Poverty”.

 

Open brief aan de Jager over Griekenland:

 

Once Greece Goes…

 

Chicken Game rond Griekse Schulden.

 

David Harvey: Greece should default.

 

Voedselcrisis

 

Ver weg van het spektakel suddert ondertussen de voedselcrisis verder.

 

De G20 heeft, behalve lippendienst, tot nu toe niets substantieels willen ondernemen.

 

Overigen

 

Leven na het kapitalisme, van de lange tijd zeer conservatieve Robert Skidelsky (Life After Communism) met de verrassende conclusie dat “Perhaps socialism was not an alternative to capitalism, but its heir. It will inherit the earth not by dispossessing the rich of their property, but by providing motives and incentives for behavior that are unconnected with the further accumulation of wealth.”

 

EU overweegt macht rating agencies in te perken.

 

In Groot Brittannië gaat de ‘age of austerity’ tientallen jaren voortslepen, waarschuwt het budgetbureau.

 

Enige land dat de juiste schuldigen aanpakt: IJsland.

 

Ondertussen in Nederland: sterke daling lage inkomens.

 

Verpleegkundigen: Bezuinigingen raken kloppend hart van de zorg.

 

——————-

Donaties welkom op gironummer 5146635 (tnv. Globalinfo in Amsterdam) (meer info)