Protesten tijdens EU-Latam top in Guadalajara, Mexico escaleren.

ImageIn Guadalajara, Mexico wordt/werd de derde topconferentie tussen de EU en Latijns-Amerika gehouden (zie voor achtergronden: Vrijhandelstop EU-Latijns Amerika en Amerikaanse Vrijhandelszone Stagneert, EU Vordert)

Globaliseringsactivisten, boeren, vakbonden ed. in Mexico hadden de EU-Latam-top aangegrepen om te protesteren tegen vrijhandelsonderhandelingen. Volgens de BBC-website zijn de protesten flink uit de hand gelopen, vooral door een klein groepje radicale studenten. "President Chirac werd gedwongen een persconferentie af te gelasten terwijl goedgeorganiseerde groepen demonstranten de ME met projectielen bestookten"... "Banken en winkels werden in de hele stad geplunderd" (artikel BBC). Er is ook een kort filmpje te zien en een serie foto's.

Traangas en waterkanonnen werden ingezet en tenminste 20 mensen raakten gewond en 90 werden gearresteerd.

Er schijnt ook weinig vorderingen in de onderhandelingen te zijn. De EU had het liefst een vergaand (vrij)handelsakkoord afgesloten met de Mercosur-landen (waaronder Brazilie en Argentinie) maar dat is dus niet gebeurd. De Latijns-Amerikaanse leiders die daar bijeen waren hebben de VS nog opgeroepen om zich in het geval van Irak aan de VN te onderschikken. Overigens wil Bush volgende week op bezoek komen in Rome, hetgeen ook niet ongemerkt dreigt te passeren...

Zie ook een verslag van Mathias op indymedia die daar ter plaatse is.

En voor alle details en laatste nieuws is er Indymedia Mexico

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees, XminY.)