Ga naar de inhoud

F*#+k de zomertijd!

De titel was vooral bedoeld om uw aandacht te lokken naar bijgaande beschrijving van een aantal nieuwe verschijningen (tijdschriften, boeken, websites/logs).

5 min leestijd
Placeholder image

Hetgeen natuurlijk niet wil zeggen dat de zomertijd geen gr#*)-bedenksel is waarmee de staat ons slaapplezier wil bederven en ons poogt aan te zetten tot meer arbeidsproductiviteit. En ik lag zo lekker vanochtend….

Vroeger was er nog een actiegroep tegen maar die is spoorloos verdwenen. Denk echter nooit dat u de enige bent die zo z’n twijfels bij deze moderniteit heeft. Hier vindt u er nog een paar bij elkaar. In België schijnt nog steeds de Belgische Vereniging Tegen Zomertijd (BVZT) actief te zijn, tenminste dat staat geschreven. Maar zo te zien hebben ze geen website.

De maatregel met onze klok zou energiebesparing opleveren, maar als dat het doel is kunnen ze veel beter iedereen in de winter een uur langer door laten slapen! (Sukkels die regering).

Maar goed, waar het dus om ging was dat de nieuwe Flexmens Magazine uit is, met veel mooie stukken tekst. Het ding staat geheel online, maar is ook op papier gratis verkrijgbaar. Zo staat er een diepgaand stuk over de vorige rellen in Frankrijk in (dansen met de wolven), een sprookje uit de supermarkt (link), een interview met rapster Bad Brya en een heus manifest van studentengroep Damoclash. Van sommige andere stukken begreep ik eerlijk gezegd weinig (Technologie en misdaad). Maar dat wordt dan weer goedgemaakt met bijvoorbeeld een korte recensie van Lof der Luiheid dat geheel in lijn met de inhoud al in 2004 verscheen. Het boek citeert veel Oscar Wilde, met zinnen als “we liggen allemaal in de goot, maar sommigen kijken naar de sterren.”

Verder
Is actietijdschrift Ravage, dat eind vorig jaar zo spectaculair ophield op papier te verschijnen, nu wedergeboren als digitaal zine.
Zo langzamerhand is er een flink stel mooie websites/logs met links informatie. Zoals het anarchistische De Vrije en het meer oudlinkse Konfrontatie (ook al een gestorven tijdschrift). Ook kleintje muurkrant gaat even bescheiden als onverdroten door met publiceren en bevat zelfs een flinke hoeveelheid regelrechte onderzoeksjournalistiek.

Ook met deze website globalinfo gaat het trouwens uitstekend, dank u, als de bezoekerscijfers als uitgangspunt genomen worden tenminste. Tegenwoordig ligt het daggemiddelde van afzonderlijke bezoekers ruim boven de 2000. Mocht u dus overwegen ook eens een onbezoldigde hand toe te willen steken (door het schrijven van stukken, recensie van boeken of vertalen van buitenlandse artikelen), weet dan dat het allemaal best ergens toe kan voeren (het emailadres: info@globalinfo.nl)

Boeken
Twee opmerkelijke boeken die in Nederlandse vertaling zijn verschenen: Een vertaling van het boek (bekend van de gelijknamige documentaire die op Llink uitgezonden werd) The Corporation (recensie originele uitgave) is eind vorig jaar verschenen bij uitgeverij Business Contact.
Het geruchtmakende boek van John Perkins Confessions of an Economic Hitman kan elk moment in het Nederlands verschijnen bij de Arbeiderspers. In het NRC van afgelopen weekend stond een hele pagina van de hand van de auteur over de corporatocratie van grote bedrijven die de wereld tegenwoordig bestieren. Helaas niet openbaar te lezen op de website.
Op globalinfo verscheen al ruim een jaar geleden een artikel over de auteur naar aanleiding van zijn optreden op het World Social Forum in januari 2005. Meer binnenkort in een apart artikel over het boek en de auteur.

Los werk
Nog een paar losse links dan ten slotte.
De politie van New York heeft een boekje open gedaan over het optreden tegen demonstranten. Er veel verschil met het werk van hun collegae in Wit -Rusland is er niet. In hun evaluatie van het oprollen van verzet tegen de bijeenkomst van het World Economic Forum in 2001, wijzen ze op de wonderbaarlijke werking van ‘preventieve arrestaties’. Dat zijn dus arrestaties van mensen die niets gedaan hebben.
Blijven we in de VS; een weblogger verbaast zich over het verdwijen van 300.000 demonstranten in Chicago. Ze liepen daar tegen de nieuwe aangescherpte migratiewetten in de VS en in de meeste media was er geen woord over terug te vinden, ook niet in Nederland. 300.000 mensen! Vreemd genoeg leverden veel kleinere demonstraties rond hetzelfde thema een week later wel wat vermelding in de media op. Dit weekend liepen er zelfs een half miljoen tegen te hoop in Los Angeles.

Op de BBC werd verslag gedaan van een aandoenlijke dikke man in de Verenigde Staten. Hij was veel te dik en besloot om het land door te gaan lopen om weer gezond te worden en bracht (brengt) dagelijks verslag uit van wat hij om zich heen ziet. Het mooie is dat hij er een soort volksheld mee aan het worden is en overal hartelijk onthaald wordt. Maar zijn wandel-verslag geeft ook een schrijnend beeld van zijn omgeving. Zoals de observatie dat hij in een stuk van 6 kilometer langs 21 fastfood restaurants komt. Of dat hij op het platteland in de midwest nergens meer vers fruit of groente kan krijgen “You have all these rolling acres of farmland, and you can’t even buy fresh fruit and veg. The last apple I ate came from South America – and it looked like it had rolled here.”
Ok, genoeg US-bashing. Midden-Oosten-journalist Robert Fisk kreeg afgelopen donderdag overigens een eredoctoraat aan de Universiteit van Gent. Hij merkte in een aansluitende lezing op heel erg de schurft te hebben aan het etiket anti-amerikanist, dat hij opgeplakt krijgt als hij iets over de rol van de VS in Irak schrijft. “Ik bekritiseer gewoon het beleid van de regering van dat land. Als ik iets over het beleid van Blair zeg, gaat toch ook niemand bedenken dat ik ‘anti-brits’ zou zijn, of zo”.

Meer van het hierbovenstaande in het XminY Globaliseringscafe aanstaande maandag in Amsterdam.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Globalinfo.)