Ga naar de inhoud

G20-repressie: Ramon eindelijk vrij

Na drie maanden voorarrest is afgelopen donderdag (5 oktober) de rechtszaak tegen Ramon uit Nijmegen geweest, vanwege zijn deelname aan protesten tegen de G20-top in Hamburg.

4 min leestijd

(Door: G20-nasleep)

Ramon werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf (van een jaar en vijf maanden). Dit geschiedde nadat hij de beschuldigingen dat hij zich verzet had tegen het politie-optreden had bekend en een verklaring had afgelegd over de omstandigheden van zijn daden. Door de uitspraak is hij vrijgekomen en kunnen wij hem terug in de bewoonde wereld verwelkomen.

In een eerste proces tegen G20-demonstranten werd de 21-jarige Peike S uit Amsterdam tot de ongelofelijke straf van twee jaar en zeven maanden onvoorwaardelijk veroordeeld. De beschuldiging was dat hij twee flessen naar een ME-er zou hebben gegooid, zonder dat daar ander bewijs voor geleverd werd dan de (elkaar ook nog tegensprekende) getuigenis van de ME-er en een andere agent. Na die uitspraak, waarbij de verdachte niets verklaarde en dus ook geen schuld bekend heeft, hebben de meeste aangeklaagden maar bekend wat ze voor de voeten geworpen werd en in een verklaring veelal berouw uitgesproken. Daarna volgde dan steevast (er zijn nu 15 arrestanten veroordeeld) een zware doch voorwaardelijke straf.

Dit geschiedde donderdag ook met een Italiaanse arrestant, die tot een jaar en negen maanden voorwaardelijk werd veroordeeld, en na drie maanden dus ook vrijkwam. Zie hier de voordeur van de rechtszaal voorafgaand aan de zitting.

Het gevolg van deze officiële afpersing door de Duitse staat is dat iedereen nu gedwongen wordt om alles maar te bekennen dat de aanklager hen voor de voeten werpt, of je het nu ‘gedaan’ hebt of niet. Wie dat niet doet, gewoon de mond houdt of vasthoudt onschuldig te zijn, zal het lot van Peike S. treffen om nog veel langer vast te moeten blijven zitten, ook als er geen enkel bewijs voor de beschuldiging bestaat.

De Roze Khmer in Nederland stikte bijna van teleurstelling dat de tweede Nederlandse arrestant na drie maanden eindelijk vrijkomt. Geenstijl liep daarbij weer voorop en kende het verschil niet tussen voorwaardelijk en onvoorwaardelijk, en berichtte eerder juichend dat Ramon nog meer dan een jaar zou moeten zitten. Ook de Telegraaf (Rob Savelberg) probeerde de verdachte zoveel mogelijk te criminaliseren net als de rancuneuze journalist van de Gelderlander (Sjors Molenaar) die dolblij was dat hij op kosten van de krant helemaal naar Hamburg mocht, en vervolgens wrokkig ging twitteren dat hij op de terugweg vast zat in de trein en dat de verdachte misschien wel eerder terug in Nijmegen was.

Een proces is trouwens, voor het eerst, verdaagd omdat de advocaten van de verdachte vroegen om meer onderzoek voordat de rechter tot zijn of haar oordeel zou mogen komen. Nadeel voor de verdachte, een 27-jarige Fransman, is daarbij natuurlijk dat hij dan nog langer vastgehouden wordt. 

Ondertussen in die hijgerige Nederlandse media natuurlijk geen woord over de directe aanleiding van de protesten, met name het verbijsterende geweld van de politie tijdens de G20-top. Terwijl ze makkelijk een nieuwtje hadden kunnen produceren daarover, bijvoorbeeld over de eenheid die het in z’n hoofd haalde om een bus met jongeren van de linkse organisatie Die Falken van de weg te halen, naar een lege gevangenis te rijden en daar te dwingen om zich naakt uit te kleden. En dit allemaal voordat de demonstraties in Hamburg überhaupt begonnen waren. In een eerste zaak tegen hen (de agenten wil dat zeggen) is nu bepaald dat ze in ieder geval fout zaten. Nadere stappen kunnen nu volgen.

Of deze persfotograaf, die uit is gaan zoeken waarom zijn accreditatie bij de G20 ineens was afgepakt, en ontdekte dat het kwam omdat de geheime dienst een dossier over hem had aangelegd waarin vastgesteld was dat hij ook zijn werk deed op linkse demonstraties.

De processen zijn nog lang niet afgelopen. In tegendeel, de huidige uitspraken betreft nog maar de zo’n dertig mensen die in voorarrest gehouden worden/werden. Daarnaast zijn er nog tientallen mensen aangeklaagd die niet vastgezet zijn, en zijn er nog onderzoeken van de staat bezig waardoor er nieuwe procedures gestart kunnen worden. Zoals bijvoorbeeld nu aangekondigd is tegen mensen die demonstraties georganiseerd (en aangemeld!) hebben. 

De speciale onderzoekscommissie zou bezig zijn met het bekijken van 25.000 video’s.

Er zijn overigens ook meer dan honderd aanklachten ingediend tegen individuele politie-agenten wegens hun optreden in Hamburg, het overgrote deel wegens mishandeling. Daarvan is er nog niet een voorgekomen.

Solidariteit met de arrestanten en vervolgden blijft dus hard nodig, en Peike moet natuurlijk onmiddellijk vrij. Meer informatie is te vinden op oa. deze website.