Ga naar de inhoud

G8: Geldof roept op tot jachtvloot voor demonstranten

Sir Bob gaat verder met oproepen om tegen de G8-top te demonstreren. En roept nu ook jachteigenaren op om demonstranten op te halen.

4 min leestijd
Placeholder image

Bob Geldof’s oproep om op 6 juli, bij het begin van de G8-top massaal naar Edinburgh op te trekken, die hij deed tijdens de presentatie van z’n Live 8 popsterrencircus (zie eerder bericht) blijkt toch geen slip of the tongue te zijn geweest. Ondanks felle kritiek van machthebbers en politie-chefs dat hij voor een puinhoop gaat zorgen met z’n oproep, gaat Geldof verder met oproepen en plannen maken. Naar eigen zeggen “gaat het niet om liefdadigheid. 20 jaar geleden hebben we veel geld ingezameld voor Afrika en het heeft helemaal niets geholpen. Het gaat om politieke actie, om verandering. De 8 wereldleiders moeten echt wat veranderen, anders kunnen ze beter hun hoofd niet laten zien in Schotland”. Geldof heeft scholieren opgeroepen om desnoods te spijbelen van school (“wat is belangrijker, twee dagen aardrijkskunde of een keer deelnemen aan een gebeurtenis waar je je hele leven nog aan zult denken?”) en mensen die werken om een dag vrij te nemen.

Maar nu heeft Geldof ook booteigenaren opgeroepen om massaal demonstranten uit het Europese vasteland op te gaan halen om aan de demonstraties deel te nemen. Geldof heeft het daarbij steevast over Frankrijk, iemand moet hem nog vertellen dat Nederland ook aan de overkant ligt en dat daar ook demonstranten zijn. Sterker nog, die zijn juist begonnen met ‘flotilla’s tegen de G8′ toen ze als enigen een aanval over water pleegden bij de G8 in Evian (foto. Volgens bericht op bbc zou zelfs de beroemde recordzeilster Ellen MacArthur deel gaan nemen aan wat genoemd wordt een ‘vloot jachten’. (het bericht).

Mede-miljonair-muzikant Bono heeft vreemd genoeg nog geen commentaar gegeven. Die knijpt hem waarschijnlijk omdat hij bij z’n campagne de laatste tijd vooral de heren Blair en Brown veren in de r**t aan het steken was. Zijn finest moment was toen hij op tournee mocht in Afrika met de Amerikaanse minister van Financien en bij hem in de limousine mocht reizen en sindsdien verklaarde dat het zo’n geweldige man was.
Eerder had Geldof trouwens ook niets dan lof voor Bush.
De wederwaardigheden van het komische duo zijn goed te volgen op de website bonothepuppet.

Beide heren maken deel uit van het makepovertyhistory-kamp (Oxfam/Novib en zo) dat geheel niet zo gediend is van acties en er zelfs van beschuldigd werd met de G8-leiders onder een hoedje te spelen. Een van de grootste bloepers van de laatste tijd was dat ze moesten erkennen dat de massaal verkochte ‘witte-armbandjes-tegen armoede’ (waar zelfs Blair mee rondloopt) gemaakt blijken te zijn in Chinese sweatshops met de allererbarmelijkste arbeidsomstandigheden (bericht in independent).

Maar wat de opstelling van Geldof interessant maakt, volgens waarnemers uit het radicalere kamp, is dat hij voorzichtig een brug slaat naar de radicalere activisten/demonstranten. Bovendien maakt hij het demonstreren en actievoeren tegen de G8 ineens tot een ‘normale’ behartigenswaardige zaak, terwijl Blair, de politie en de mainstream media dat nu net aan het criminaliseren waren (zie eerder bericht). En als iedereen zich inderdaad van z’n/d’r normale doen laat brengen door de oproepen van sir Bob, wordt het nog veel drukker rond Gleneagles dan al werd voorspeld.

Maar goed, we moeten het nog altijd zelf doen, ervan uitgaande dat het niet die miljonairs zijn die ingehaakt op de weg gaan zitten.
Voor nieuws en achtergronden van allerhande acties in Schotland kan verwezen worden naar de website dissent!
Voor aansluitende activiteiten in Belgie: www.stopg8.be
En aansluitende activiteiten in Nederland: http://www.squat.net/scotland

Er is 9 juni nog een voorbereidingsvergadering voor basisdemocratische activisten. En 17 juni een info-avond met muziek en filmpjes in Vrankrijk Amsterdam. Op het programma staat daar: laatste info/updates over plannen, verse filmpjes, een presentatie van de show We Are Everywhere en een optreden van het folkgezelschap uit de VS Riotfolk riotfolk.

Zondag de 12e wordt er gevoetbald om geld op te halen.

G8 info ook maandag 13 juni, vanaf 19.30 in het ACU Voorstraat 71 , Utrecht

Zie voor links naar meer info over dit alles: website
email:

No Pasaran!

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door globalinfo.)