Terwijl deze update wordt samengesteld, bleken er vanmorgen (7 juli, rond 9 uur) verschillende bomaanslagen te zijn gepleegd in het centrum van London.

Aanslagen in London!
Terwijl deze update wordt samengesteld, bleken er vanmorgen (7 juli, rond 9 uur) verschillende bomaanslagen te zijn gepleegd in het centrum van London. Er is sprake van ontploffingen in (ondergrondse) Metrostations, en in bussen. Veel gewonden, veel verbijstering. Alle hulpverleners zijn uitgerukt, alle ziekenhuizen verlenen noodhulp. Alle toegangswegen naar London zijn afgesloten, evenals het telefoonverkeer. Zie ondermeer: "Multiple blasts paralyse London" (http://news.bbc.co.uk/1/hi/uk/4659093.stm).
Op een persconferentie (13 uur) geeft Blair aan dat het zeer waarschijnlijk gaat om een terroristische aanslag, die gericht is tegen de G8-top (...). Hij zegt, dat de G8-top gaat echter 'gewoon' door in Gleneagles. Het is vooralsnog onbekend wat de aanslagen in London betekenen voor het (geplande) verzet/protest tegen die top...

(vooraf) aangekondigde activisten-agenda:
* 7 juli: Voortzetting van de blokkade, gecentraliseetrde akties, demonstraties mbt. gevangenenondersteuning, en de Peoples' Open Golfing Tournament (zie: http://www.tao.ca/%7Ewrench/dist/g8/pga.html of http://www.tao.ca/~wrench/dist/g8/pga.html)
* 7 juli: Om 13:45 uur Klimaatalarm-aktie van Friends of the Earth op hoorbare afstand van het conferentiegebouw in Gleneagles (zie: http://www.foe-scotland.org.uk/nation/g8_alarm_sound.html).
* 8 juli: (laatste dag van de G8-top) akties in Schotland en elders rond het thema van Klimaatverandering (zie: http://cca.movingpages.org/ en http://www.dissent.org.uk).
* 7? en 8 juli: akties van de G8 Feminist Action (http://g8feministaction.frockon.org), The Queer anti-G8 group (http://www.queeruption.org.uk/queerg8), de Peoples Golfing Association, de autonome Kids group, Circa (Clandestine Insurrectionary Rebel Clown Army; http://www.clownarmy.org), en de heuvellopers.

* Nacht van 6 op 7 juli: Omsingeling door politie van Ecovillage (Sterling Camp) in een poging om verdere akties te voorkomen. Auto's en omgeving werden doorzocht.

BBC en NOVA 6 juli:
* In het BBC World nieuwsbulletin van middernacht ruime aandacht voor G8, Geldof en protesten. Blair die het heeft over realisme en compromissen op topontmoetingen, Geldof die in een persconferentie aangeeft dat hij nu niet veel meer verwacht van de uitkomst van de top en Geldof later op het podium in Edinburg voor 60000 muziekliefhebbers. Het concert was volgens de BBC een succes, maar "this seemed a world away from the protstes of today".
Dat was een referentie aan de ruime aandacht die het bulletin besteedde aan de (ook) succesvolle protestakties zoals demonstratie in Gleneagles, hektrekken en doorbraak van enkele honderden mensen die het conferentiecentrum tot op 500 meter naderden. Verse poltitietroepen, aangevoerd per helikopter, moesten de meute terugdringen.
Bush is blijkbaar nog niet helemaal warm gedraaid voor de top: hij ging een eindje fietsen in Gleneagles en reed een agent aan. Agent naar ziekenhuis, Bush een paar schrammen. Commentaar BBC: Het Witte Huis geeft toe dat Bush wel vaker van de fiets gevallen is...
* Bij NOVA, Nederland 3, was een redelijk aardige reportage over de G8 protesten. Daarin onder meer een interview met een anarchiste. Ook beelden van een aktie van Nederlandse aktivisten. De NOVA website gebruikt ook de stomme, ooit door de amerikaanse media bedachte term, 'antiglobalisten'... (gebruik liever 'andersglobalisten'...). Hier is ook een video te vinden.

Verder:
* Op 4 juli werden 3 samba-spelers gearresteerd in Edinburg. Ze worden aangeklaagd wegens 'riot leadership' en ordeverstoring. Op 5 juli werden ook 2 dansers. Rhythms Of Resistance overweegt ondersteuningsakties voor hen.

* Overzicht gebeurtenissen van donderdag 7 juli
http://www.indymedia.org.uk/en/2005/07/316954.html
* Politie houdt met 26 busjes de wacht bij het eco-activistenkamp.
http://scotland.indymedia.org/newswire/display/1863/index.php
* Politie bewaakt het Sheraton hotel waar G8 delegaten ondergebracht zijn.
http://www.indymedia.org.uk/en/2005/07/316963.html
* Onvolledig overzichtje solidariteitsacties op het vasteland
http://www.indymedia.org.uk/en/2005/07/316946.html
* Overzicht van meningen over de G8 in verschillende kranten over de hele
wereld
http://www.guardian.co.uk/g8/story/0,13365,1522723,00.html
* Solidariteitsactie Groningen
http://www.indymedia.nl/nl/2005/07/29233.shtml

* rapport van Radio1:
Hans Bruning, directeur ICCO, pleit voor afscherming van Afrikaanse markten: tariefmuren tegen dumping uit het westen. Melk, katoen, kleding bijvoorbeeld. Alles in goed overleg in WTO verband
natuurlijk.
Radio1 Journaal. na de 6 explosies in de metro en een in de bus, komt in het radio1 Journaal om 12.22 de eerste voorzichtige speculatie over een verband met de G8: "bestaat toeval?", zei presentator Bert van Slooten, nadat correspondent Hieke Jippes wees op het feitdat gisteren London is aangewezen om de Olympische Spelen in 2012 te organiseren.
12.30 Het T-woord is gevallen": Borrel van het EU parlement noemt het een terroristische aanslag.
Een anonieme Israelische bron zegt dat de Britse geheime dienst wist dat er een aanslag aan kwam.
Dick Leurdijk denkt dat het een Al Qaeda aanslag is. Vergelijk met Madrid: het past in het patroon en de uitspraken van Al Qaeda. Ook de moord op vanGogh past volgens de man in dit patroon!
En de presentator vraagt alweer naar het verband met de Olympische Spelen! De eikel.
Blair om 1 uur: dit zijn barbaarse terroristische aanslagen, en het is geen toeval dat het samevalt met de G8
13.15 Hieke Jippes meldt geruchten dat er lijken van zelfmoord terroristen zijn aangetroffen.
Over naar rampART radio, zendt uit vanuit Londen East End: Blair vertrekt naar London, 90 gewonden, 2 of 20 doden.
In Nederland best te beluisteren op http://freeteam.nl:9000/zrahigh

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door 'G8-kluppie'.)