Gasprijzen: overheden grijpen in nu massale armoede dreigt
Groothandelsprijzen gas dalen nu Europa zich voorbereidt op ingrijpen in energiemarkten, kopt The Guardian. In verschillende Europese landen worden boycotcampagnes voorbereid (van het betalen van de energierekening). In Nederland heeft de bijstandsbond een ‘energiespreekuur’ ingesteld.
(Door Kees Stad, globalinfo.nl dat ook graag meer donateurs heeft foto van website Dont Pay UK)
De Europese Commissie zegt dat zij “keihard” werkt aan noodmaatregelen en structurele hervormingen op langere termijn (zie stuk Guardian hier)
Meer details verderop in dit overzicht.
Zie ook: Eten of je Huis Verwarmen? Stevenen we af op een winter vol protest in Europa (IPS)
In verschillende landen worden campagnes opgezet om het betalen van de gasrekening (die in de winter extreme hoogtes zal bereiken) te boycotten.
In België is er het initiatief wij betalen niet.
(We vormen een burgerbeweging tegen de energieprijsstijgingen. onafhankelijk • politiek ongebonden • zonder partij) Uit de website wordt niet duidelijk wie hier achter zitten. Ze roepen op om voor deelname je emailadres bij hen achter te laten, wat natuurlijk riskant is als je niet weet wie dat verzamelt. Maar de eisen zijn duidelijk:
- een onmiddellijke bevriezing van de prijzen
- een verbod op woekerwinsten
- een crisisbelasting voor de energiesector
- een verlaging van de btw tot 0%
- een einde aan de speculatie
- een overheidscontrole op de energiesector
- een nationalisering van de energiesector
Er wordt opgeroepen om buurtbewoners te organiseren om afsluitingen wegens wanbetaling te voorkomen. Op de website wordt ook gesteld dat ze tegen ‘de oorlog’ zijn (STOP DE OORLOG: Wij willen geen oorlog en we willen er niet voor betalen. Stop de bewapening, de oorlog en sancties. Conflicten kunnen alleen opgelost via onderhandelingen, diplomatie en een onmiddellijk staakt-het-vuren.) Dit is natuurlijk een omstreden standpunt en zou erop kunnen duiden dat er Russische trollen aan het werk zijn…
Niet betalen in Engeland
In Engeland zijn meerdere campagnes gestart, waaronder https://dontpay.uk/ Ook daarbij is de herkomst van de campagne uiterst vaag (‘een groep bezorgde mensen’) maar er zijn op de website talloze activiteiten en initiatieven terug te vinden. Hun eisen:
- 1) Het energieprijsplafond terugdraaien naar het niveau van april 2021
- 2) Beëindiging van alle handhaving van pre-paymentmeters (dat zijn meters voor gaslevering op vooruitbetaling, als je tegoed op is, word je vanzelf afgesloten…)
- 3) Niemand in de kou deze winter
Van de website : Niemand in de kou deze winter
Een sociaal energietarief voor noodgevallen is essentieel om te voorkomen dat mensen deze winter sterven van de kou. Het mag niet evenveel kosten om een blikje bonen op te warmen als om je zwembad op te warmen.
Een noodtarief voor energie deze winter betekent dat gewone mensen uit de arbeidersklasse per eenheid minder zullen betalen voor hun energie. Net als bij het belastingstelsel geldt: hoe rijker je bent, hoe meer je betaalt.
Wij eisen ook dat er goedkopere energietarieven worden ingevoerd voor instellingen van maatschappelijk belang, zoals cafés, religieuze gebouwen, scholen en gemeenschapscentra. We kunnen niet toestaan dat de energiecrisis deze winter het hart van onze gemeenschappen uitrukt.
Hoe zal dit worden betaald?
Deze crisis is een winst-prijsspiraal, veroorzaakt door de grote gas- en olieproducenten. Er moeten geen overheidssubsidies meer komen voor woekerwinsten. Gas- en oliebedrijven moeten deze crisis volledig betalen uit hun recordwinsten.
Hoe bereiken we een permanente oplossing voor de energiecrisis? Een ‘eerlijke prijs voor energie
Deze eisen zijn om te reageren op de noodsituatie waarin we ons bevinden. We hebben echter een permanente oplossing nodig.
Het vorige prijsplafond was bijvoorbeeld al onbetaalbaar voor velen, dus we moeten de energiesector omvormen om energie blijvend betaalbaar te maken.
Om dit aan te pakken zal dit najaar binnen de Don’t Pay-beweging een proces van start gaan onder de naam ‘Eerlijke prijs voor stroom’, waarbij de beweging in lokale groepen samen zal beslissen wat een eerlijke prijs is om voor onze energie te betalen en hoe we die prijs kunnen bereiken en afdwingen door de energiesector te hervormen.
Het initiatief roept op om per 1 oktober te beginnen met een betaalstaking. Ze beloven echter pas te beginnen als ze de garantie hebben dat er tenminste een miljoen mensen meedoet. Dan zouden represailles in de vorm van deurwaarders en afsluitingen voor de overheid moeilijk worden.
Een ander initiatief vraagt de regering om in te grijpen: We Demand to be Warm this Winter
Daar wordt benadrukt dat de regering verplicht is om wat te doen en (het VK is natuurlijk geen lid meer van de EU) de mogelijkheden heeft om de gasprijzen te bepalen. Maar ook worden er structurele maatregelen geëist, en een versneld programma voor isolatie van huizen.
De campagne komt uit de hoek van de New Economics Foundation in samenwerking met NGO’s uit de klimaathoek.
{vimeo}742850392{/vimeo}
In Nederland
In Nederland is de Bijstandsbond een spreekuur begonnen waar mensen hun energiefactuur deskundig kunnen laten doorlichten. Daarnaast, en aanpalend op de woensdagmiddag, wordt er een workshop over inflatie (en wat daar aan te doen, collectief en individueel) georganiseerd. Zie meer daarover op de website van de bijstandsbond https://bijstandsbond.blogspot.com/)
————-
Vertaalde fragmenten uit het stuk van The Guardian:
De groothandelsprijs van gas is sterk gedaald in een zeldzame onderbreking van de recente pieken op tekenen dat Europa zich voorbereidt om direct in te grijpen in de energiemarkten.
De Europese Commissie verklaarde dat zij “keihard” werkt aan een noodpakket en aan een “structurele hervorming van de elektriciteitsmarkt” op langere termijn om de snel stijgende prijzen tegen te gaan, terwijl de inspanningen om de gasopslagfaciliteiten te vullen op schema lijken te liggen.
(…) De Europese Commissie werkt aan nog niet nader gedefinieerde noodvoorstellen om de kosten voor huishoudens deze winter te verlichten, voorafgaand aan een vergadering van de energieministers van de EU op 9 september. Een plan voor marktinterventie op langere termijn lijkt verder gevorderd te zijn.
(…) De voorzitter van de Commissie, Ursula von der Leyen, zei maandag dat Brussel een interventie voorbereidde om de elektriciteitsprijzen los te koppelen van de snel stijgende kosten van gas, in een poging om ervoor te zorgen dat de elektriciteitsprijzen de goedkopere hernieuwbare energie weerspiegelen.
Dat is nogal eenomslag in het denken over economische ontwikkeling in de EU, en natuurlijk ook geheel in strijd met alle neoliberale vrijhandeldogma’s.