13 maart is internationale actiedag over GATS. In Nederland vindt een oploop bij het Ministerie van Economische Zaken plaats.

STOP G.A.T.S.!
STOP DE UITVERKOOP VAN DIENSTEN!

GATS is een overeenkomst in het kader van de wereldhandelsorganisatie WTO. Doel van de GATS is de liberalisering van de handel in diensten. Bij handel in diensten kun je denken aan grensoverschrijdend toerisme of financiële dienstverlening door buitenlandse banken en verzekeraars. Maar het GATS-verdrag heeft ook betrekking op overheidsdiensten zoals gezondheidszorg, onderwijs en nutsvoorzieningen. Daarbij bestaat het gevaar dat deze overheidsdiensten verder uitverkocht worden. Het doel van GATS is om handelsbeperkingen en ‘hinderlijke’ overheidsreguleringen weg te nemen. Dat leidt tot commercialisering en privatisering van publieke diensten. Verder beperkt het GATS-verdrag de mogelijkheden voor overheden en burgers om het bedrijfsleven te reguleren. Beslissingen over liberalisering en privatisering kunnen bovendien in de praktijk meestal niet meer teruggedraaid worden.

De GATS-onderhandelingen spelen zich af achter hoge muren en gesloten deuren, waar alleen het bedrijfsleven doorheen kan. Zelfs het parlement heeft er nauwelijks wat over te zeggen en krijgt er geen goede informatie over.

In het GATS-akkoord van 1994 heeft de EU het grootste deel van alle dienstensectoren al voor buitenlandse bedrijven opengesteld. Eind maart 2003 wil de Europese Unie – naar het lijkt met volledige instemming van de Nederlandse regering – een belangrijke stap zetten in de richting van verdere liberalisering van de dienstensector.

Het is nog niet te laat om deze Grote Uitverkoop tegen te houden. Overal in de wereld beginnen de campagnes tegen GATS op te bloeien. Afgelopen zondag 9 februari demonstreerden bovendien zo’n 15.000 mensen in Brussel tegen de GATS-onderhandelingen.

Donderdag 13 maart is uitgeroepen tot Europese aktiedag tegen de verdere uitverkoop van diensten. In Nederland hebben we op die dag een Open Dag uitgeroepen bij het ministerie van Economische Zaken, de architecten van het privatiseringsbeleid in Nederland. Op die dag gaan we met zoveel mogelijk mensen en organisaties die zich zorgen maken over GATS naar het ministerie om antwoord te krijgen op de vele vragen die er zijn. Allerlei verschillende organisaties zullen daar ook uitleggen wat er op hun gebied aan de hand is.


Sluit je aan bij de campagne en kom naar de Open Dag bij EZ
13 maart 2003
van 15.00 tot 17.00 uur
Bezuidenhoutseweg 30
Den Haag
Demonstratieve optocht erheen: 14.30 uur voor CS, Den Haag

Voormeer informatie:
Stop GATS-campagne
p.a. XminY Solidariteitsfonds
De Wittenstraat 43, 1052 AL Amsterdam
Tel 020-6279661
Email:

Websites: Achtergrondinformatie: (Engelstalig): www.gatswatch.org
(Nederlandstalig): www.globalinfo.nl
www.gats.nl

(aanvulling:)

Er zijn AFFICHES beschikbaar over de actiedag. Als je er een of meerdere wilt ontvangen, kun je ze bestellen bij XminY tel 020-6279661, email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De affiches zijn ook op een aantal andere plekken te vinden, waaronder Het Fort van Sjakoo en de Mollie in Amsterdam, Rooie Rat en ACU in Utrecht, Blauwe Aaanslag in Den Haag, Eurodusnie in Leiden en Grote Broek in Nijmegen en De Paap in Den Bosch (va. Woensdag).

Ook is er een korte (7,5 min. durende) VIDEO gemaakt. Deze is op internet te vinden op:
rtsp://freeteam.xs4all.nl/keyser/stopgats.rm of tegen (2 euro) portokosten te bestellen.


Een uitgebreid overzicht van activiteiten tegen GATS op 13 maart is te vinden bij Indymedia
Een verslag van de Open dag bij EZ is hier te vinden

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)