Iets nieuws op globalinfo. Er komt een hoop nieuws en achtergrondberichten voorbij, waarvoor geen gelegenheid bestaat om te vertalen, of dat geen apart bericht op globalinfo krijgt. Links daar naartoe worden regelmatig bij elkaar gezet in een globalinfo digest. Normaal zou zoiets tegenwoordig een blog heten, maar zo hip zijn we nou ook weer niet.

ImageCuba verdeelt de meningen wereldwijd. Is het nu een moeizame doch goede stap in de richting van de utopie, of een banale dictatuur? De kameraden van Wu Ming - de Italiaanse nazaten van Luther Blisett en collectieve schrijvers van boeken als Q en 54 - gingen een kijkje nemen:
Wu Ming op Cuba (Engels)


De verkiezingen in de VS en de winst van rechts heeft ook voor een hoop discussie gezorgd. Volgens sommigen likt links nu de wonden, anderen signaleren de indrukwekkende groei van de activistische beweging in de VS. Noam Chomsky schreef over de verkiezingen op Znet
Volgens Greg Palast heeft Kerry overigens gewonnen:
Michael Moore vond genoeg redenenen om geen zelfmoord te plegen:
En hier zijn mensen te vinden die weten dat er meer is dan die ene stembus:
Zo moet je overigens in de VS boodschappen doen na de 'overwinning' van Bush.
Deze Noorse rappers kunnen hun tournee in de VS voorlopig wel vergeten.

Volgens de vrijhandelsretoriek worden in vrijhandelsverdragen democratische regels vastgelegd die voor iedereen even zwaar wegen.Uit dit verhaal blijkt dat multinationals ze gebruiken om arme landen op kosten te jagen.

Eerder werd op globalinfo bericht over de KG-ers Yomango in Barcelona. Een omgekeerde tactiek om grootwinkelbedrijven te ontregelen, heet shopdropping. here's how it works

Op de website van Radio Nederland Wereldomroep wordt, nav. Het NSF, ingegaan op de stand van de globaliseringsbeweging in Nederland. Ook in NRC-Handelsblad van afgelopen zaterdag 11 december stond daarover een hele pagina, maar de website van NRC laat geen directe link toe.

Ook over de misdadige aanval op de stad Falluja zijn al veel woorden vuilgemaakt. Een interessant interview met journalist Patrick Cockburn is te vinden op counterpunch

Op de website van Fox News schrijft de vaste collumnist over over Nederland: "Holland is a perfect example of what happens when there is no governing moral standard. The Dutch have decriminalized most drugs and people smoke dope openly in venues set aside for the practice."
Als je in google trouwens "Ignorant Asshole" intiept, kom je terecht bij de schrijver van de column Cal Thomas.

In Duitsland werd gepoogd een discussie over de gevolgen van de moord op Van Gogh te voeren, die volgens de recensent mislukte
Een geweldige analyse gaf ook Jonathan Israel in NRC-Handelsblad, wat weer een ingedikte versie was van diens lezing voor de Pierre Bayle Stichting in Rotterdam. Het verhaal zou op de website van NRC te lezen staan, maar dan moet je je eerst ingewikkeld registreren.

Politieke filosofie is weer in in kringen van politieke activisten sinds de ophefmakende boeken van Michael Hardt en Toni Negri verschenen. De vorige keer dat dat gebeurde, ging het om het existentialisme, vooral populair gemaakt door de Franse denker en schrijver Jean Paul Sartre. Hoe het ook alweer zat met Sartre legt Ger Groot uit.

Afgelopen weekend werd Nederland en omstreken opgevrolijkt doordat er ineens een enorm sterke radiopiraat in de ether verscheen, die uitzond met een zender van 11 kW en een zendmast van meer dan 100 meter. En dat in tijden van volledig gecommercialiseerde ether. Ze zonden keihard nederlandse hits uit. zie hier
De boel was op een stukje niemandsland aan de grens met Duitsland opgesteld. De duitse politie greep echter snel in foto's. hier lees je een interview met de daders.

Een interessante nieuwe website in Canada is Autonomy and Solidarity Daarop is onder andere een kritische recensie van Naomi Klein's film The Take te vinden. De film gaat over de fabrieken in Argentinie die bezet zijn door arbeiders die eerder ontslagen waren. De film is aanstaande vrijdag in Amsterdam te zien op Noticias 10 jarige jubileum.

Heb je tips voor de digest, of anderszins teksten, tips of illustraties voor globalinfo, stuur ze dan op naar:

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)