Ga naar de inhoud

Griekenland en IJsland voor de haaien?

Het is tegenwoordig in het rijkere deel van de EU bon ton om hard te oordelen over landen die door de crisis zwaarder in de problemen zijn geraakt. Met name over Griekenland en IJsland wordt achteloos geoordeeld dat die zich maar terug naar de middeleeuwen moeten bezuinigen, of dat ze maar het IMF over zich heen moeten krijgen. Dat terwijl hier in Nederland even achteloos wordt besloten om de bezuinigingen ‘nog even uit te stellen’ of over langere termijn uit te smeren. Dat recht hebben andere minder machtige landen kennelijk niet. (foto protest IJsland januari 2010: Ashe Villain)

 

4 min leestijd
icdeland

—————————————————-
Wat er gebeurt als het IMF het weer voor het zeggen krijgt, wordt beschreven in een rapport van de denktank CEPR. (rapport, pdf), zie ook persbericht erover met nadere uitleg.
Volgens hun onderzoek uit eind vorig jaar heeft het IMF in 31 van de 41 landen vorig jaar voor macro-economisch beleid gezorgd (op voornamelijk fiscaal en monetair gebied) dat de effecten van de crisis alleen maar verergerd heeft. Dat soort ‘harde maatregelen’ wordt nu dus ook voor Griekenland voorgestaan door politici als Bos. Of neem dit soort analyses.

Bos’ demissionaire opvolger de Jager heeft zich voorstander getoond van het laten afbranden van Griekenland.
Ook als de EU wel gaat ‘helpen’ zullen er drastische bezuinigingsmaatregelen geëist worden.
Gelukkig is er sterk verzet tegen die bezuinigingen in Griekenland zelf, waar aanstaande maandag zelfs de belastingambtenaren in staking zullen gegaan.

Ondertussen is natuurlijk spannend hoe de crisis zich binnen Europa zal ontwikkelen en welke landen de volgende zijn die soort van failliet dreigen te gaan. Naast Ierland, Spanje en Italië zijn het niet de minsten die adviseren om op België te gokken. (het Britse een begrotingstekort is overigens ongeveer even groot als dat van Griekenland, alleen zijn binnen de EU dus niet alle dieren even gelijk). Sommigen speculeren dat Griekenland wel eens uit de euro zou moeten stappen om de schade te beperken, of dat de Griekse euro’s (te herkennen aan de serienummers) minder waard zouden worden dan andere. Speculanten hebben al een tijdje geleden bedacht dat ze hier geld uit willen slaan. Dat soort zaken wordt tijdens een dineetje bedacht.

In IJsland is ondertussen de situatie minstens even dramatisch (dreigende megabezuinigingen versus flink verzet van de bevolking) behalve dat Nederland daar veel directer mee te maken heeft. En dat IJsland geen EU-lid is, natuurlijk. Ook hier wordt door politici en media een schandalig loopje met de werkelijkheid genomen.

Op zaterdag 6 maart 2010 houden de IJslanders een referendum over het wel of niet schadeloos stellen van Nederlandse en Britse spaarders die geld hadden staan op de IJslandse Landsbanki bank die in de crisis failliet ging. Toen de crisis uitbrak heeft de Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos, zonder mandaat noch wettelijke plicht, de Nederlandse spaarders schadeloos gesteld. Hij wil dit bedrag – ruim een miljard euro –  nu op de IJslanders verhalen, inclusief een flinke rente. De Britten hebben nog meer uitstaan. Dat de Nederlandse regering medeverantwoordelijk is wordt voor de Icesafe-affaire, doordat de verantwoordelijke toezichthouders de activiteiten van de Landsbanki zonder meer toestonden zonder potentiële spaarders te beschermen, wordt er niet bij verteld. Bovendien heeft Nederland ingestemd met en actief meegewerkt aan het dereguleren van de financiële markten binnen de EU en de Europese Economische Ruimte om die sector nog grotere winsten te laten maken. Als het dan mis gaat willen ze de IJslandse belastingbetaler voor de kosten laten opdraaien. Het is het bekende recept: de winsten zijn altijd privaat, maar de kosten en risico’s worden publiek. Gelukkig trappen de IJslanders daar niet in.

Net als in Nederland heeft de bevolking van IJsland nooit iets te zeggen gehad over de (Europese) crisis-operaties, waarbij miljarden richting banken gepompt werden. Aan de structurele oorzaken van de crisis werd daarbij niets gedaan. Als de IJslanders zaterdag tegen stemmen, wat volgens de peilingen zeer waarschijnlijk is, zal er zeker een nieuwe lawine dreigementen uit monden van politic en ‘experts’ in Nederland en Groot-Brittannië komen. Maar in werkelijkheid is het natuurlijk een overwinning van het gezond verstand (en verzet tegen de kapitalistische normaliteit). Het referendum wordt in IJsland dan ook aangepakt om er een landelijke protestdag van te maken.
Solidariteit vanuit Nederland zou zeker goed ontvangen worden!

Zie hier wat discussie in het IJslandse (maar Engelstalig).

En Attac-Noorwegen organiseert zaterdag een solidariteitsdemonstratie met de IJslanders

Attac IJsland bestaat trouwens ook.
En autonomen,

Over Griekenland is gefragmenteerd nieuws te vinden in het indymedia-netwerk (om te beginnen hier, zoek in de rechterkolom)
en in het Engels op dit blog.
Schnews doet een overzicht
Over de tragiek van de Griekse economie.

—————– Dit is een bericht van website globalinfo.nl Donaties kunnen ervoor zorgen dat die berichtgeving voort kan bestaan en de schrijver niet aan de daklozenkrant moet gaan werken.