Griekse demonstranten dreigt uitlevering aan Italië door EAW
Europees Aanhoudingsbevel: Griekse studenten dreigt uitlevering aan Italië op basis van aanklacht uit de fascistische tijd over “vernieling en plundering”. In januari zal een Griekse rechtbank beslissen of vijf studenten uitgeleverd zullen worden aan Italië om daar berecht te worden voor aanklachten waaronder “vernieling en plundering”, in het kader van demonstraties tegen de Expo van Milaan in mei 2015. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat het Europees Aanhoudingsbevel (European Arrest Warrant, EAW) gebruikt wordt om demonstranten uit te leveren..
(Origineel bij Statewatch, vertaling globalinfo)
Strijdgewoel in Milaan
De vijf Griekse studenten worden vervolgd op beschuldiging van “verzwaard verzet” en het gebruik van “geïmproviseerde wapens” (flessen, stenen en molotov’s); travisamento (gezichtsbedekking) en vernieling (devastazione) en plundering.
de Free 5 groep, die de studenten ondersteunt, hoopt dat de rechters in Athene de uitleveringsverzoeken zullen afwijzen, aangezien de straffen in Italië veel hoger gesteld zijn dan voor dezelfde vergrijpen in Griekenland. Free 5 vertelde Statewatch in een email dat ze ook ” een grote manifestatie bij de rechtbank” zullen organiseren op de dagen van de zitting – 7,8 en 11 januari – en dat “veel vakbonden en organisaties politieke verklaringen zullen afgeven tegen de uitlevering van de studenten.”
De aanklachten hebben te maken met demonstraties die op 1 mei 2015 werden gehouden tegen de Expo van Milaan, en die uit de hand liepen. Zoals bericht in dagblad The Guardian:
“Thick clouds of smoke from burning cars filled parts of central Milan, where groups of protesters, their faces masked against the fumes, threw stones and faced off against lines of police in riot gear.
“Water cannons were used to put out blazes, including one at a bank branch where the wall had been spray-painted with the words: ‘You’ve skinned us, today you pay.'”
In het artikel werd opgemerkt dat:
“The protesters have been angered by Expo’s reliance on volunteer workers, the involvement of corporations like McDonald’s and Coca-Cola and a perception that much of the public money ploughed into the project has been lost to corruption.”
Ernstige aanklachten
De aanklacht van ‘devastazione’ is bijzonder ernstig, met een maximale gevangenisstraf van 15 jaar. Deze kan ingezet worden bij herhaalde gevallen van criminele beschadiging die plaatsvond in een aaneengesloten tijdsperiode en waarbij de openbare orde in het geding was.
De wet werd ingevoerd in het Italiaanse rechtssysteem in de jaren 1930, tijdens de Fascistische dictatuur, en verdween daarna van het juridische landschap van na de Tweede Wereldoorlog, totdat die eind jaren 1990 weer opdook als onderdeel van de reactie van de staat op de anti-globaliseringsbeweging. Na de gebeurtenissen van Genua (massale protesten tegen de G8-top, vert) in 2001 werden bijvoorbeeld vijf mensen tot gevangenisstraffen van tussen de vijf en vijftien jaar veroordeeld, op een aanklacht van devastazione.
De vijf waar het nu om gaat werden aanvankelijk door de Italiaanse politie gearresteerd buiten voor een kraakpand in Milaan op 2 mei, maar vervolgens zonder aanklacht weer vrijgelaten nadat hun vingerafdrukken, foto’s en DNA was afgenomen.
Maar op 12 november werden ze nogmaals gearresteerd in het noorden van Athene door Griekse politieagenten, op basis van een Europees Aanhoudingsbevel dat eerder goedgekeurd was door een rechtbank in Milaan. Een verklaring die de studenten uitbracht, stelt dat: “volgens het aanhoudingsbevel zijn wij ‘gezien’ terwijl we deelnamen aan de rellen”.
Volgens de Free 5 steuncampagne moeten ze nu voor het Hof van beroep van Athene verschijnen op 7,8 en 11 januari om “te besluiten over de kwestie van de uitlevering… aan Italië”.
Het Europees Aanhoudingsbevel
Het Europees Aanhoudingsbevel werd al snel na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 ingevoerd. Het was bedoeld om de uitlevering van individuen van de ene EU-lidstaat aan de andere te “stroomlijnen” en verving eerdere procedures die gebaseerd waren op een mengelmoes van verschillende rechtsgronden.
Artikel 2 van de wet waarmee de EAW werd ingevoerd stelt:
“Een Europees aanhoudingsbevel kan slechts worden afgegeven wegens feiten die door de wet van de uitvaardigende lidstaat strafbaar zijn gesteld en waarop een vrijheidsstraf met een maximum van ten minste twaalf maanden is gesteld of indien een straf of maatregel is opgelegd, wanneer deze een duur heeft van ten minste vier maanden.”
Het systeem dat door de EAW ingesteld werd, wordt al langere tijd bekritiseerd. Met name Polen wordt ervan beschuldigd het systeem te misbruiken, zoals The Guardian in 2008 al berichtte:
“In one case, according to [Detective Sergeant Gary] Flood, a carpenter who fitted wardrobe doors and then removed them when the client refused to pay him, was subject to an extradition request by Poland so that they could try him for theft. In another case, the Polish authorities requested the extradition of a suspect for theft of a dessert. ‘The European arrest warrant contained a list of the ingredients,’ Flood said.
“Although Poland is not the only culprit – a Lithuanian was extradited last year on a charge of ‘piglet-rustling’ – it has made the most requests by far.”
Bronnen
Agencies in Milan: ‘Violence overshadows start of Milan Expo as police and protesters clash’, The Guardian, 1 May 2015
Afua Hirsch, ‘Door thief, piglet rustler, pudding snatcher: British courts despair at extradition requests’, The Guardian, 20 October 2008,
‘#free5gr‘,
‘#NoExpo: cosa rischiano i 5 studenti greci’, atenecalling.org, 1 December 2015,
Verder lezen:
Italy, Genoa G8 appeals: longer prison terms for demonstrators, more officers
Italy: Lengthy sentences for Milan antifascist protestors
Italy: The never ending emergency, by Italo di Sabato (Osservatorio sulla Repressione),
Public order and demonstrations in Italy: heavy-handed policing, militarisation
and prohibition
Greece/Italy: EAW for petty drugs offence
Spain/UK: Extradited suspect complains of treatment in Spain
UK: Press notice: Basque activists appeal against extradition to Spain