De Partijraad van GroenLinks heeft besloten om campagne te gaan voeren voor de Europese grondwet. In geen enkel ander Europees land neemt een partij die links van de sociaaldemocratie staat een dergelijk besluit...

(onderstaand bericht is integraal van de website van groenlinks overgenomen)

18 september 2004

In verschillende bijeenkomsten heeft GroenLinks de afgelopen maanden de voors en tegens van de Europese Grondwet op een rijtje gezet. Vandaag heeft de partijraad van GroenLinks geconcludeerd dat “alles afwegende, de Europese Grondwet een belangrijke stap vooruit zet op het vlak van democratie, transparantie, rechtsbescherming, besluitvaardigheid en subsidiariteit”.

Kritiek heeft GroenLinks met name op de defensiebepalingen van de Europese Grondwet. Daartegenover staan aanzienlijke verbeteringen zoals de versterking van het Europees Parlement, het bindende grondrechtenhandvest, de invoering van het burgerinitiatief en de aanstelling van een EU-minister van Buitenlandse Zaken. Al met al biedt de Grondwet aan GroenLinks meer kansen om haar groene en progressieve agenda te verwezenlijken in de Europese arena.

Op initiatief van GroenLinks houdt Nederland in het voorjaar van 2005 een referendum over de Europese Grondwet. GroenLinks zal campagne voeren voor goedkeuring van de Grondwet.

Hieronder treft u de door de partijraad van GroenLinks aangenomen resolutie aan (zie originele bericht: http://www.groenlinks.nl/partij/Nieuws/Nieuwsbericht.2004-09-18.5705/view)

Kijk ook in ons dossier over de Europese Grondwet. (http://www.groenlinks.nl/europa/dossiers/eu-grondwet)


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)