Ga naar de inhoud

Havenbond Chili legt land plat en roept op tot algemene staking

De vakbond van Havenarbeiders in Chili legt het land plat door middel van algemene staking in het hele land voor een grondwetgevende vergadering

5 min leestijd

(Unión Portuaria de Chile, vertaling globalinfo.nl, met dank aan Hans Boot voor correcties)

Staking in Chili voor een grondwetgevende vergadering

Vakbond havenarbeiders roept op tot algemene staking

Union Portuaria de Chile1

De havenarbeiders hebben besloten om in de terminals van ons land het werk neer te leggen. Uit solidariteit met de eisen en de strijd die Chilenen op het hele nationale grondgebied voeren.

We begrijpen dat de strijd op straat legitiem is, maar het is belangrijk om ons te keren tegen degenen die geloven dat sociaal protest vandalisme mogelijk maakt. Wij steunen mensen die hun huizen verdedigen tegen gewetenlozen die niet geïnteresseerd zijn in sociale strijd en die van deze chaotische situatie gebruik maken om criminele handelingen te plegen. Het is protest, geen plundering.

Resultaten door strijd

Wij verwerpen dan ook de uitspraken van president Piñera over de interne vijand en de oorlogssituatie. In navolging van de militarisering van de straat en de afkondiging van een uitzonderingstoestand is dit niets anders dan de onderschatting van de sociale eis, van het blussen van vuur met benzine en van de legitimering van de zelfverdediging van het Chileense volk.

Vandaag leggen we het land plat. Niet alleen vanwege de eisen van de vakbonden, maar ook omdat we denken dat de situatie een fundamentele ommekeer betekent en dat Chili vanaf nu niet meer hetzelfde zal zijn.
We hebben al opgeroepen tot een algemene staking, waarmee we ons allen kunnen uitdrukken in een geest van democratie en transformatie.

De havenarbeiders zetten zich in voor politieke en sociale veranderingen en daarom stellen wij de vakbeweging als geheel voor om te pleiten voor een grondwetgevende vergadering van de bevolking. Alleen zo’n vergadering zal de mogelijkheid openen voor het bespreken van een nieuw model voor productie, industrie en ontwikkeling, een nieuw kader van arbeidsverhoudingen, een renationalisatie van koper en natuurlijke hulpbronnen – naast andere eisen van ons volk.

Tot slot zijn we getuige van een ernstige crisis in de democratische vertegenwoordiging. De regering is geen afspiegeling van de bevolking, een kwestie die tot uiting komt in het bestuurlijk gebruik van angst  en militair geweld. Daarom vertrouwen we ‘bestuurders en vertegenwoordigers’ niet meer. Wij, havenarbeiders, hebben het werk neergelegd en zijn de straat op gegaan, voor:

*    de algemene staking!
*    een grondwetgevende vergadering!
*    de verdediging van de bevolking!

Grote resultaten worden nooit behaald zonder grootse strijd!

Bron: FB van Dockers Hangaround

(Spaanse versie)

UNIÓN PORTUARIA DE CHILE PARALIZA EN TODO EL PAIS POR ASAMBLEA CONSTITUYENTE VIA HUELGA GENERAL

Declaración Pública Unión Portuaria de Chile

Los trabajadores portuarios han decidido comenzar una paralización en los terminales de nuestro país en SOLIDARIDAD con las reivindicaciones y lucha que todos los chilenos hemos llevado adelante en todo el territorio nacional.

Entendemos que la lucha en la calle es legítima, sin embargo, es importante separarnos de quienes consideran que la protesta social habilita al vandalismo. Apoyamos que la gente defienda sus hogares de inescrupulosos que no les interesan las luchas sociales y aprovechan esta situación de caos para cometer actos delictivos. Es protesta, no saqueos.

En línea con la anterior, también rechazamos que el presidente Piñera hable de enemigo interno y de situación de guerra. Esto, en la línea de militarizar la calle y declarar estado de excepción no es sino menospreciar la demanda social, apagando el fuego con bencina y legitimando la autodefensa del pueblo chileno.

Hoy PARALIZAMOS EL PAÍS. No solo por demandas gremiales, sino porque pensamos que la situación abre un ESCENARIO REFUNDACIONAL y que Chile no será el mismo a partir de ahora.

Nosotros ya convocamos a una HUELGA GENERAL donde todo el pueblo se exprese, con ánimo democrático y transformador.

Los trabajadores portuarios estamos comprometidos con los cambios políticos y sociales y por ello, proponemos al conjunto del movimiento sindical abogar por una ASAMBLEA CONSTITUYENTE DE LOS TRABAJADORES Y EL PUEBLO.

Solo una Asamblea Constituyente abrirá la posibilidad de discutir un nuevo modelo productivo, industrial y de desarrollo, un nuevo marco de relaciones laborales, una renacionalización del cobre y los recursos naturales, entre otras demandas sentidas por nuestro pueblo.

Finalmente, somos testigos de una grave CRISIS DE REPRESENTATIVIDAD. El gobierno no está en sintonía con la gente, cuestión que se expresa en la utilización del miedo y la violencia militar para dar gobernabilidad. Por eso, no confiamos en ellos.

Los portuarios paralizamos y salimos a la calle.

¡A la Huelga General!
¡Por una Asamblea Constituyente!
¡A defender al pueblo!
¡No hay grandes logros sin una gran lucha!

UNION PORTUARIA DE CHILE