Ga naar de inhoud

Iedereen verdient bescherming tegen covid-19

Binnen een jaar kan het coronavirus zodanig muteren, dat de meeste vaccins van de eerste generatie hun werkzaamheid verliezen. We hebben snel meer vaccins nodig, ook voor landen met beperkte middelen, en die moeten ook gebruikt worden. De Europese Commissie en de EU-lidstaten kunnen COVID-19-vaccins tot publiek bezit maken dat voor iedereen toegankelijk en beschikbaar is. Daarvoor moeten eerst de patenten en alle andere intellectuele eigendomsrechten op de vaccins en de geneesmiddelen om corona te bestrijden opgeheven worden. Dit wordt ook gevraagd in het brede Europese Burgerinitiatief #NoProfitOnPandemic, dat wordt ondersteund door oa. Containment Nu, FNV – Federatie Nederlandse Vakbeweging, Nationaal Zorgfonds, GroenLinks en de SP.

2 min leestijd

(Bron: oproep op fedbook)

1 — Gezondheid voor iedereen: We hebben allemaal recht op gezondheid. In een pandemie moeten onderzoek en nieuwe technologieën snel over de wereld worden verspreid. Een bedrijf zou niet de macht mogen hebben om te beslissen wie toegang heeft tot behandelingen of vaccins en tegen welke prijs. Patenten geven één enkel bedrijf het monopolie op essentiële farmaceutische producten. Dit beperkt hun beschikbaarheid en verhoogt de kosten voor zij die ze nodig hebben.

2 — Transparantie nu! Gegevens over productiekosten, overheidsbijdragen en de kwaliteit en veiligheid van vaccins en geneesmiddelen moeten openbaar zijn. Overheden moeten de contracten met farmaceutische bedrijven openbaar maken.

3 — Publiek geld, publieke controle: Burgers betalen voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van vaccins en behandelingen. Wat door de mensen is betaald, moet in de handen van de mensen blijven. We kunnen niet toestaan dat grote farmaceutische bedrijven noodzakelijke oplossingen die met publieke middelen zijn ontwikkeld, privatiseren.

4 — Geen winst op een pandemie: Farmaceutische bedrijven mogen niet van deze pandemie profiteren ten koste van de gezondheid van mensen. Een collectieve dreiging vraagt om solidariteit, niet om privaat winstbejag. Overheidsmiddelen moeten samengaan met garanties dat de producten beschikbaar en betaalbaar zijn. Big Pharma mag de sociale zekerheid niet plunderen.

Om deze petitie op de agenda van de Europese Commissie te krijgen, moeten er een miljoen handtekeningen van EU-burgers onder, waarvan minimaal 20.445 uit Nederland. We hebben er op dit moment (13 april 2021) 4.205.

DAAROM HIERBIJ DE OPROEP:

— TEKEN ZELF de petitie,

— DEEL DIT BERICHT (of schrijf er zelf een) en

— VRAAG al je sociale media-contacten om zelf OOK MEE TE DOEN.

Meer informatie hier  Tekenen kan hier.