20 en 21 december zijn uitgeroepen tot internationale actiedagen voor solidariteit met Argentinië.

(Een website biedt een overzicht van initiatieven op 19/20/21 december.

In december is het een jaar geleden dat in Argentinië de economie instortte en het land politiek ontplofte. Op 21 december 2001 trokken honderdduizenden mensen de straat op en werden 27 demonstranten doodgeschoten door politie en leger. Sindsdien verkeert het land in een staat van permanente oproer. Er zijn voortdurend demonstraties en acties en er vallen regelmatig doden en gewonden. Maar tegelijkertijd is Argentinië het toneel van indrukwekkende nieuwe (en soms ook oude) vormen van tegenmacht, verzet en alternatieven. Zo hebben bewoners in veel arme buurten het heft zelf in handen genomen, zijn er tientallen fabrieken bezet en hebben werklozen organisaties gevormd die in staat zijn in het hele land blokkades uit te voeren (piqueteros).

In Argentinië zullen de 20e en 21e december aangegrepen worden voor nieuwe golven van protest. Daarbij zal onder meer de aandelenbeurs in Buenos Aires omsingeld en platgelegd worden. Actiegroepen die internationaal verbonden zijn in het informele netwerk Peoples Global Action, hebben nu opgeroepen om op die dagen overal op de wereld actie te voeren. Aan de ene kant om solidariteit te betonen met de strijdende bewoners in Argentinië. Maar minstens even belangrijk is het verbinden van de strijd (en de problemen) daar, met de economische situatie hier. De globalisering van de economie heeft er immers voor gezorgd dat er allerhande dwarsverbanden en - al dan niet financiële verbindingen bestaan. Zo betekende de ineenstorting van de Argentijnse economie een flinke schadepost voor het Nederlandse supermarktconcern Ahold, dat daar juist bezig was geweest flink supermarkten in te kopen. Om maar te zwijgen over de banken die het kapitaal opgevangen hebben dat uit Argentinië gevlucht is. Of de rol van IMF en Wereldbank, waar Nederland een flinke vinger in de pap heeft en die Argentinië het recept oplegden waardoor de crisis in de huidige omvang heeft kunnen ontstaan.

Een korte internationale oproep is te lezen op de website van het pga-archief. En de Nederlandse vertaling op:. In de oproep wordt gesteld dat het perspectief van de actiedagen niet alleen is dat er solidariteit met Argentinie betoond kan worden. Minstens zo belangrijk is het vormen van actieve transnationale netwerken van directe actie.

Ondertussen is er al een aantal aankondigingen verschenen van groepen die acties voorbereiden (een engelstalig overzicht is te zien op: indymedia. Zo gaat de groep Yomango in Barcelona een Yomangotango uitvoeren dwars door winkelcentra, en worden in Gent wild films vertoond op de buitenkanten van banken. In Groot Brittannië hebben de Wombles de nacht van vrijdag 20 december tot Night of Rage uitgeroepen en de daaropvolgende dag tot Day of Disobedience. In het vooruitzicht worden gesteld: Chaotic mass proletarion shopping action on Oxford Street. Dress as Santa, steal from the rich and give presents to the kids... Ook is er een speciaal filmprogramma in The Other Cinema en zal in de weekendbijlage van the Guardian een uitgebreide reportage van opstandig Argentinië verschijnen (van de hand van Naomi Klein en John Jordan). Het Zwitserse Bern kondigt een Reclaim the Shops aan voor de 20e en een Streetrave tegen Kerstkoopwoede op de 21e. In Berlijn wordt vergaderd over mogelijkheden om verbanden te leggen tussen de failliete staat Argentinië en de failliete stad Berlijn.

In Nederland is voorzichtig begonnen met wat plannen om aan te sluiten bij de oproep en ook wat leuke dingen voor de mensen te organiseren. In Amsterdam (Zaal 100, De Wittenstraat 100) zal op zaterdag 14 december een Bonte Avond gehouden worden met een mengelmoes van informatie, cultuur en vermaak. Details van acties kunen nog even niet openbaar gemaakt worden, omdat de al dan niet vrijwillige deelname van bepaalde bedrijven een belangrijke onderdeel van de actie moet zijn. Meer informatie volgt binnenkort. Maar nog veel mooier zou zijn als mensen zelf met fanatasievolle plannen en ideeen aan de slag gaan en er op meerdere plekken tegelijk dingen gebeuren. Het concept van Economische Ongehoorzaamheid biedt vele mogelijkheden en er vallen elders al aansprekende voorbeelden te vinden. Zaterdag 21 december (laatste zaterdag voor kerst) is bovendien de nationale koopwoededag waardoor er uitstekende omstandigheden zijn om optimaal effect te behalen.Gebruik dus de nacht van 20 december en de 21e december voor inspirerende vormen van economische ongehoorzaamheid die degenen die verdienen aan de gangbare gehoorzaamheid een graat in de keel vormt...


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door unknown.)