Ga naar de inhoud

Iran: Zware repressie in Mahabad en vele andere steden

Vooral in gebieden met een in meerderheid Koerdische bevolking is de repressie hevig. Overal wordt met scherp geschoten op demonstranten. Er vallen letterlijk tientallen doden per dag.

2 min leestijd

(Foto: mensen in Mahabad signaleren binnentrekkende ordetroepen)

Duitse nieuwsdienst DW meldt meldt dat mensenrechtengroepen waarschuwen dat er een militaire operatie in voorbereiding is tegen de bevolking van Mahabad in het Noord-Westen van Iran, waar al weken hevige protesten zijn. Er zouden onder meer speciale ordetroepen zijn ingevlogen met helikopters. Er dreigt, wordt gewaarschuwd, een herhaling van het bloedbad van november 2019, toen in Mahshahr

Een van de twitters waar de gebeurtenissen in Irasn goed te volgen zijn, is 1500tasvir
https://mobile.twitter.com/1500tasvir_en

Een belangrijke mensenrechtengroep is Hengaw https://hengaw.net/

Volgens Hengaw betreft de ordetroepen die ingevlogen worden leden van de Revolutionaire Garde. Eerder hebben die geschoten op burgers in Marivan.
Een vooraanstaande soenietische geestelijke, Molavi Abdolhamid, heeft de ordediensten opgeroepen te stoppen met schieten op onschuldige burgers.

DW citeert een Iraanse politicoloog aan de universiteit van Sussex, Kamran Matin, die stelt dat het regeime er vroeger in slaagde om verschillende bevolkingsgroepen tegen elkaar op te zetten, maar dat dat nu niet meer lukt. Mensen komen overal in het land massaal de straat op om uitdrukking te geven aan hun steun aan de bbevolking van Mahabad.

Wat ook hartverscheurend is, is dat veel mensen publiek hun afschuw van het regime uitspreken. Zo zijn er afgelopen weekend twee bekende actrices gearresteerd, Hengameh Ghaziani en Katayoun Riahi die zonder hoofddoek verschenen. Ghaziani poste een video op Instagram met als bijschrift: Dit is misschien mijn laatste bericht: “This may be my last post. From here on, whatever happens, know that as always I will stand with the people of Iran.”

Ook bekende voetballers spreken zich uit. Zoals de aanvoerder van het Iraanse team (dat vandaag een wedstrijd in het WK tegen Engeland speelt) Ehsan Hajsafi. Op een persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd begon hij meteen met de mededeling dat ze achter de demonstraties in het thuisland staan. “They should know that we sympathise with them,” en voegde er aan toe: “conditions at home are not good”. Ze zongen – met het hele team – ook niet mee bij het spelen van het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd.

De nieuwe golf protesten in Iran begon nadat bekend werd dat een jonge Koerdische vrouw, Mahsa Amini op 16 september omgekomen was op een politiebureau in Teheran. Ze was opgepakt omdat haar kleding niet aan de voorschriften voldeed. Naar schatting zijn er bij de protesten die op haar dood volgden al bijna 400 mensen gedood.