De Italiaanse politie blijkt reizigers uit Zwitserland die op weg waren naar het ESF in Florence, uit de trein gehaald te hebben.

(Vrijdag 8 november 2002)

Afgelopen woensdag 6 november blijkt de Italiaanse politie bij een controle in de trein uit Zwitserland, vier leden van het Platform tegen het World Economic Forum en het Zwitserse anti-WTO-overleg teruggewezen te hebben. Twee van hen werden gearresteerd Dit gebeurde bij de plaats Domodossola.

Toen de politie die de trein controleerde zag dat ze tickets naar Firenze hadden, werd besloten alle personen te doorzoeken en vervolgens eerst met geweld in de trein terug naar Zwitserland te zetten. Twee personen worden vastgehouden, waaronder iemand die een officiele spreker in het ESF-programma is. Deze krijgt een snelproces. Alle vier is te kennen gegeven dat hen (zonder nadere uitleg) de toegang tot Italiaans grondgebied wordt geweigerd. De arrestatie vond plaats toen de vier weigerden terug naar Zwitserland gestuurd te worden, en eisten een officieel bevel voor hun uitwijzing te zien. De reactie van de politie was de handboeien tevoorschijn te halen en twee personen te arresteren.

De politie beweert nu dat de arrestanten zich verzet hebben en dat daarbij twee beambten gewond zijn geraakt. (Fotos en getuigenverslagen weerspreken dit)

De organisastoren van het ESF hebben geprotesteerd tegen de politieactie en vrijlating van de arrestanten geeist en vrije toegang voor alle andere bezoekers. Zwitserse activisten gaan uit protest om 17.00 uur de grensovergang Chiasso bestoken.

(Het anti-WEF platform) organiseert verzet tegen de bijeenkomsten van het World Economic Forum in Davos, de club van grote multinationals die onder meer jaarlijks een conferentie met politici in Davos organiseert. Ook komende januari (2003) zullen er weer protestacties gehouden worden.

(Bron: Indymedia Duitsland)

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)