Ga naar de inhoud

ITUC: Bestrijding racisme ook zaak van de vakbeweging

Afgelopen weekend was de internationale dag tegen racisme en discriminatie. Ook in Nederland werd gemanifesteerd. Ook een vertegenwoordiger van de FNV hield daarbij een toespraak. De internationale vakbondskoepel ITUC had ook een heldere verklaring uitgebracht.

3 min leestijd

(Bron: Website ITUC, vertaling globalinfo.nl (die donateurs lief heeft))

Aankondiging manifestatie op 21 maart in Amsterdam.

Het afgelopen jaar heeft de COVID-19-pandemie duidelijk gemaakt dat de systemische ongelijkheden en onderdrukkingssystemen die al veel te lang bestaan in onze samenleving en op de arbeidsmarkt, dringend moeten worden uitgeroeid en ontmanteld.

Van inheemse volkeren en mensen van Afrikaanse afkomst in Noord- en Zuid-Amerika tot zwarte en Zuid-Aziaten in Europa en raciale en etnische minderheidsgroepen in Azië; gemarginaliseerde gemeenschappen hebben inkomens en bestaansmiddelen verloren en zijn in onevenredig grote aantallen door de pandemie getroffen.

Ook vóór de pandemie hadden geracialiseerde mensen minder kans op adequate toegang tot sociale bescherming en openbare gezondheids- en zorgdiensten van goede kwaliteit en waren zij onevenredig vertegenwoordigd in laagbetaalde en onzekere banen, ook in sectoren die als “essentieel” werden beschouwd, zoals de gezondheidszorg en de zorg, de schoonmaak, het vervoer en de detailhandel in levensmiddelen, met vaak geen of onvoldoende bescherming op de werkplek.

Hoewel sommigen de pandemie cynisch hebben uitgebuit om racistische en discriminerende retoriek te bevorderen, worden zij niet met rust gelaten om het publieke discours te domineren. De heropleving van de Black Lives Matter (BLM)-beweging in de nasleep van de dood van Breonna Taylor, George Floyd en anderen door toedoen van de autoriteiten of extreem-rechtse knokkers, zorgt ervoor dat raciale rechtvaardigheid niet van de agenda mag verdwijnen tijdens de huidige crisis en daarna.

De wereldwijde solidariteit voor de BLM in 2020 en andere belangrijke nederlagen voor extreem-rechts in Griekenland en Oostenrijk tonen de doeltreffendheid aan van de internationale antiracistische en sociale-rechtvaardigheidsbeweging. Veel van deze campagnes werden geleid door de nieuwe generatie activisten. Dit is essentieel voor de blijvende vitaliteit van de antiracistische beweging en het is een goede zaak dat de VN dit jaar de aandacht vestigt op jonge stemmen op de Internationale Dag voor de uitbanning van rassendiscriminatie, die op 21 maart wordt gehouden.

Hoewel de strijd tegen racisme en vreemdelingenhaat in al zijn vormen voor de vakbonden niet nieuw is, is actie van de kant van de vakbonden nu dringender dan ooit. De vakbonden hebben zich georganiseerd en hebben onderhandeld om racisme op het werk te bestrijden, die blijkt uit de voortdurende ongelijkheden op het gebied van gezondheid en veiligheid, loon en arbeidsvoorwaarden voor werknemers met een raciale achtergrond.

Zij hebben ook gesprekken gevoerd, voorlichting gegeven en hun leden bewust gemaakt van het belang van de ontmanteling van systemisch racisme binnen hun gelederen en in de wereld van het werk. De ontmanteling van racistische systemen moet deel uitmaken van een Nieuw Sociaal Contract om een solidaire, sociaal rechtvaardige en veerkrachtige toekomst voor iedereen op te bouwen.

Op deze Wereldwijde Anti-Racisme Dag staat het ITUC aan de zijde van vakbonden overal ter wereld, de Wereld tegen Racisme, en alle andere antiracistische activisten en bewegingen om te strijden tegen alle vormen van discriminatie van mensen met een raciale achtergrond, inclusief negrofobie, islamofobie, antisemitisme, de mishandeling van Roma-gemeenschappen en sentimenten tegen migranten- en vluchtelingen.

Laat dit weekend, 20 en 21 maart, je stem horen online en/of op veilige solidariteitsbijeenkomsten waar genoeg fysieke afstand bewaars wordt, wereldwijd die hier zijn opgesomd.