Tien maanden cel luidde het oordeel, en afgelopen zondag werd de Franse boerenleider José Bové hardhandig van zijn bed gelicht.

ImageDe franse boerenleider en globaliseringsactivist José Bové is zondagochtend 22 juni op zijn boerderij in de Larzac van zijn bed gelicht door een speciaal politieteam met kogelvrije vesten en mitrailleurs in aanslag. Hij werd in bed geboeid en vervolgens in een helikopter afgevoerd naar de gevangenis van Villeneuve-lès-Maguelone bij Montpellier. Sympathisanten hielden nog op dezelfde dag protestbijeenkomsten, onder meer voor het ministerie van Justitie in Parijs en voor de gevangenis.

Bové werd vorig jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden wegens acties tegen genetische manipulatie in de landbouw. Eerder zat hij al een kortere straf uit wegens een vermeende rol bij een ontmanteling van een McDonalds-vestiging in aanbouw (als protest tegen het besluit van de WTO om de EU te dwingen vlees met groeihormonen te accepteren).

Bij de rechtszaak tegen Bové en andere boeren wegens de McDonalds-actie waren meer dan 50.000 mensen in het standje Millau aanwezig, en werden als getuigen alternatieve boeren uit Afrika, Azië en Latijns Amerika opgevoerd.

Meer dan 600.000 mensen hebben intussen een verzoek tot gratie voor Bové ondertekend, gericht aan de president. Bové zelf heeft overigens verklaard weinig in zo’n verzoek te zien: er zitten meer mensen achter de tralies wegens dergelijke acties en hij houdt niet van het vragen van gunsten aan de staat.

Desondanks blijft het een grof schandaal dat een vakbondsactivist tot dergelijke straffen veroordeeld wordt en zo behandeld wordt. Bové had duidelijk verklaard zich voor justitie beschikbaar te houden als deze hem op wilde sluiten, dus de gewelddadige arrestatie was volstrekt overbodig. Meer solidariteitsacties in Frankrijk zijn inmiddels al aangekondigd (onder meer op de website van de Conf)

Van 8-10 augustus zal er een grote manifestatie tegen de WTO gehouden worden in de Larzac, de bakermat van de alternatieve boerenorganisatie Confederation Paysanne (zie hier voor programma)

update

Volgens de NRC (1 augustus) Komt "de Franse boerenleider morgen vrij". Een rechter zou zijn vrijlating gelast hebben "zonder bewaking". De resterende straf wordt omgezet in een taakstraf. Volgens de krant werd zijn veroordeling tot tien maanden cel eerder twee keer verlaagd, eerst op de 14e juli, daarna door president Chirac. Deze besloot vier maanden te schrappen, waarna Bové toch nog tot eind december zou hebben moeten zitten.

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)