Ga naar de inhoud

Massaproces tegen G20-demonstranten begint op 3 december in Hamburg

Meer dan drie jaar na de G20-top in Hamburg begint op 3 december het massaproces, verdeeld in verschillende processen, tegen in totaal meer dan 50 demonstranten die in de Hamburgse straat Rondenbarg werden gearresteerd als onderdeel van een blokkade’vinger’ die met acties van burgerlijke ongehoorzaamheid  wilde protesteren tegen de politiek van de G20-staten.

5 min leestijd

(Door Theo Bruns, van uitgeverij Association A, vertaling globalinfo.nl)

Geen van hen wordt beschuldigd van een individueel begaan strafbaar feit – zoals al het geval was bij het proces tegen Fabio Vettorel uit Italië (zie het boek »Teilnahme verboten« van zijn moeder Jamila Baroni) – maar het Openbaar Ministerie wil deelname aan de demonstratie over de hele linie strafbaar stellen. Als ze daarin slagen, zou dat ernstige gevolgen hebben voor het demonstratierecht en de vrijheid van vergadering in Duitsland.

Maar er is meer aan de hand: de politieoperatie ging gepaard met massaal geweld: 14 demonstranten raakten ernstig gewond, velen werden mishandeld en belachelijk gemaakt in politiebewaring, en een flink aantal is jaren na de gebeurtenissen nog steeds getraumatiseerd. In de meest absurde van alle G20-processen worden degenen die dit buitensporige geweld hebben meegemaakt nu zelf worden beschuldigd.

De toenmalige burgemeester van Hamburg heeft echter tegen alle feiten in stellig voor helderheid gezorgd: “Er was geen sprake van politiegeweld.” Een vrijkaart voor de politie, wat zeer bedreigend is voor een vrije samenleving en zeer gevaarlijk voor de democratie. Toch was het lange tijd mogelijk om een muur van stilte op te trekken om de werkelijkheid te verdoezelen. Pas door de omweg via de VS en de “Black Lives Matter”-protesten en de onthullingen over rechtse netwerken bij de politie en het leger begon een langzame, vaak nog timide heroverweging en bezinning op politiegeweld en raciale profilering, feiten waarvan de direct betrokkenen al vele jaren herhaaldelijk getuigenis afleggen. Het is tijd om naar hen te luisteren. De muur is aan het barsten. Het proces moet een wake-up call zijn om het recht om te demonstreren te verdedigen en om eindelijk het taboe te doorbreken en te praten over politiegeweld – hier midden in Duitsland. Op deze manier kan het proces een heel ander soort tribunaal worden.

Met ons boek “Das war der Gipfel” (Dat Was de Top/Het Toppunt, op website uitgeverij) hebben we al enige tijd geleden geprobeerd deze muur van stilte te doorbreken en de vertekeningen en verdraaiingen van het protest tegen de politiek van de G20, dat tienduizendvoudig de straat op was gegaan, te verwerpen. Vandaag herhalen we onze oproep van toen: bevraag, ga kijken, neem nota van het perspectief van de G20-critici. Ga met ze om in plaats van ze te demoniseren en te stigmatiseren.

In ons boek vindt u onder andere de schokkende getuigenis van een jongere uit NRW (de deelstaat Nordrhein-Westfalen) die in de Rondenbarg werd gearresteerd. Ze vertelt over de massale repressie die ze heeft meegemaakt, over haar ervaringen in de gevangenis. Ze schrijft dat ze zich voelde als in een “film over een politiestaat” en gaat verder: “De aanval van de politie in de Rodenbarg kwam uit het niets voor ons. Achteraf gezien beseften we dat het een valstrik was: we zouden deze verlaten straat moeten inlopen, en dan in elkaar geslagen en gearresteerd kunnen worden op beschuldiging van een ernstige verstroring van de openbare orde. Veel van de getroffenen meldden dat ze het idee hadden dat ze werden overvallen en ontvoerd. Zelfs meer dan een jaar later melden veel van de mensen die er toen bij waren nog steeds slaapstoornissen, angstaanvallen en vermijdingsgedrag. Ze beleven de scènes in de Rondenbarg keer op keer opnieuw en zijn voortdurend bang om opnieuw gearresteerd te worden. Vooral wat we in de gevangenis hebben meegemaakt, zouden we in Duitsland nooit voor mogelijk hebben gehouden: Tijdens onze detentie moesten we ons meerdere malen naakt uitkleden en door agenten laten onderzoeken, telefoongesprekken en gesprekken met advocaten werden geweigerd, we brachten meer dan 24 uur door in de constant verlichte en kale cellen van het verzamelpunt van de gevangenis (GeSa) en werden soms meerdere keren, zelfs ’s nachts, naar verschillende gevangenissen overgebracht. We kregen geen maandverband of droge kleren. Politieagenten bespotten en beledigden ons en we werden verbaal en fysiek vernederd. Er was onevenredig veel geweld in de GeSa – gevangenen werden bedreigd met afranselingen en werden ook geslagen.”

Ter gelegenheid van het Rondenbarg-proces hebben we de volledige tekst hier online gezet.

Het boek bevat ook de volgende achtergrondverslagen, die betrekking hebben op het Rondenbarg-complex:
– een tekst over het volksparkkamp van waaruit de demo is begonnen
– het artikel “Politiegeweld bestond niet” van Christiane Schneider
– de tekst over de voorwaarden in de GeSa door advocaat Lino Peters
– het verslag van de advocaat Gabriele Heinecke over het proces tegen Fabio Vettorel…
– een interview met Fabio Vettorel
– verdere bijdragen van bijvoorbeeld advocaat Fenna Busmann en United We Stand
– en een presentatie van het hele scala aan protesten vanuit het perspectief van de G20-critici.

Op 5 december zal in Hamburg een landelijke demonstratie in solidariteit met de slachtoffers van de G20-repressie de straat opgaan. Vertrekpunt: 4 uur ’s middags hoofdstation.
Informatie en verdere links op: https://unitedwestand.blackblogs.org/

Das War der Gipfel

Aanvulling globalinfo: speciale (Duitstalige) website voor het proces: