Het World Economic Forum komt eind januari weer bijeen in de Zwitserse wintersportplaats Davos. Ook Nederlandse demonstranten gaan er heen.

AUTONOME ALPINISTEN VOOR DEMOKRATISCHE GLOBALISERING NODIGEN UIT
Ga mee naar Davos anti-WEF akties van 25 januari

In januari vindt in het Zwitserse Davos weer de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) plaats. Het WEF is de club van de 1000 grootste danwel 'meest toonaangevende' bedrijven. Op de jaarlijkse bijeenkomst komen de grote bazen van deze bedrijven bijeen, om achter gesloten deuren (hun invloed op) de wereld te bespreken, te netwerken, en te zorgen dat de neoliberale globalisering voortmaakt.
De sessie van 2003 heeft als thema 'Building Trust' waarmee ook nadrukkelijk de wereld van NGOs en andere critici geprobeerd wordt in te polderen. Voor het eerst wordt er een voor het publiek toegankelijk programma georganiseerd in een nabijgelegen gebouw, getiteld 'Open Forum Davos 2003'. Hier bespreken de business leaders met politici en vertegenwoordigers van grote NGO's vragen als 'How can business contribute to the Global Compact' (een VN initiatief over verantwoord ondernemen, zie website), en 'Can Globalization be ethical?'. Een poging om het WEF 'groen te wassen'.

Op zaterdag 25 januari wordt er in Davos tegen het WEF gedemonstreerd (vanaf 14 uur voor het station). Er is een internationale oproep gedaan door de 'Oltner Bündnis' (verbond van Zwitserse en internationale groepen) om naar de demonstratie te komen. In tegenstelling tot vorig jaar is die nu toegestaan. De demonstratie van het verbond is, naast anti-WEF, ook als anti-oorlogs demonstratie bedoeld, en vóór sociale gerechtigheid. Het verbond kondigt aan de protesten op 'velerlei' wijze uit te drukken, waarbij de 'lichamelijke integriteit' van eenieder gerespecteerd wordt.

Busretourtje Davos:
De Autonome Alpinisten voor een Democratische Globalisering willen met een bus vanuit Nederland op vrijdag 24 januari vertrekken, om zaterdags met hun inbreng de demonstratie te verrijken, en zondags weer huiswaarts te keren. Kost ongeveer 50 euro (bij halfvolle bus max 60 euro). Opstapplaats is Utrecht en/of Amsterdam. Overnachtingsmogelijkheden worden geregeld. Reserveer tijdig een plek in de bus bij(vermeld naam, telefoonnummer en e-mailadres). Of bel: 0317 423588

Infoavonden:
Voorafgaand aan het WEF (over WEF en acties in 2001) zijn er infoavonden in Amsterdam op 10 januari, in Groningen op 16 janauri (19.30 uur Op Drift, Eerste Drift Spilsluizen 2) en in Utrecht op 19 januari (19.30 uur café De Baas, Lijnmarkt 8). Wil je ook een infoavond in jouw woonplaats, neem dan contact op met Kees Stad

Updates over Davos en acties daaromtrent:
Via Aktielijst of kijk op http://www.globalinfo.nl en http://www.indymedia.nl

Autonome Alpinisten voor een Democratische Globalisering is een initiatief van Carla (Infocentrum Wageningen), Donald, Kees (XminY, Globalinfo.nl) en Myrthe.

PUBLIC EYE ON DAVOS-TEGENTOP
Van 23 tot 27 januari wordt in Davos ook de 'Public Eye on Davos'-tegentop gehouden. Terzake kundigen uit Noord en Zuid bekritiseren de neoliberale agenda presenteren alternatieven voor een rechtvaardiger wereld. Lokatie is de Hugo Richter Hal, Scalettastrasse 19 in Davos, naast de Nederlandse astmakliniek.
Het Public Eye is sterk verbonden met het World Social Forum, de tegenhanger van het WEF die tegelijkertijd in Porto Allegre (Brazilië) plaatsvindt.

MEER INFORMATIE:
Programma Public Eye on Davos en veel achtergrondinfo (Engels): website
Over demonstratie van en meer over Oltener Bündnis: website
Veel achtergrondinfo en tips bij Indymedia Zwitserland
Officiele website van het WEF
Magazine van het WEF: magazine

Informatie over de bedrijven die lid zijn van het WEF (naar
verluidt niet geheel up to date): hier
Over
het World Social Forum in Porto Alegre.


(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Werkgroep Globalisering Delft-Den Haag.)