Een massale demonstratie tegen de privatisering van de elektriciteitsbedrijven in Mexico. In Nicaragua verzet een coalitie van 17 basisorganisaties zich tegen privatisering van het water.

Tienduizenden Mexicaanse arbeiders en activisten hebben op 27 september door de binnenstad van Mexico-Stad gedemonstreerd ter herdenking van de 42e verjaardag van de nationalisatie van de elektriciteitsindustrie, en om te protesteren tegen het voornemen van president Vicente Fox Quesada om te privatiseren.

De demonstratie werd geleid door de vakbond van arbeiders in de Elektriciteit SME. Vanuit vier verschillende startpunten vertrokken groepen demonstranten om op het Zocalo-plein bij elkaar te komen. Daarbij klonk veelvuldig de leus “Als hij zou kunnen, zou Fox zijn eigen moeder verkopen”.

Een week daarvoor hadden duizende demonstranten zeven grensovergangen tussen Mexico en Asrizona en Texas geblokkeerd om te protesteren tegen verhoging in tarieven voor elektriciteit. De regering Fox heeft onlangs subsidies geschrapt in de noordelijke staten. Ook op 20 september werd een grensovergang geblokkeerd.

De demonstratie in Mexico-Stad was een reactie op het voorstel dat Fox in augustus naar het congres stuurde om artikel 27 en 28 van de grondwet te wijzingen, waardoor de federale regering de zeggenschap over de energiesector zou krijgen. Eerder vergelijkbare pogingen daartoe door Fox’ voorganger Ernesto Zedillo Ponce de Leon leden schipbreuk na fel verzet van de kant van arbeiders en basisbewegingen. Eerdere pogingen van Fox in januari van dit jaar werden in de koelkast geplaatst nadat het dagblad La Jornada onthulde dat de plannen opgesteld waren door Enron, de Amerikaanse energiegigant die inmiddels in een golf schandalen kopje onder is gegaan. (Weekly News Update on the Americas # 661, 29/09/02)

NICARAGUA: Coalitie verzet zich tegen privatisering water

Het verzet tegen de privatisering van het water in Nicaragua kreeg een flinke stimulans door de vorming van een coalitie van 17 basisorganisaties. De coalitie roept het parlement op om een veto van president Bolanos ongedaan te maken, die een wet ongedaan maakt om de privatisering van het water op te schorten.

De coalitie, die zich de naam “Coalitie voor Sociale en basisstrijd” aangemeten heeft, verklaart dat de regering moet beseffen dat de privatisering “ernstige politieke, economische, sociale en milieu-gevolgen zal hebben” en kondigt een reeks acties aan om zich te verzetten tegen de regeringsplannen. De coalitie heeft een nationale actiedag uitgeroepen op 12 november, waarop in alle 151 gemeentes mensen acties zullen ondernemen om hun recht op schoon water op te eisen. (Nicaragua News Service # 37, 9-15/09/02)

Zie voor nieuws over Midden-Amerika: http://www.noticias.nl/prensa/ventana

(Dit artikel was oorspronkelijk op GlobalInfo gepubliceerd door Kees Stad.)